Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς οι περικοπές στην παραγωγή αργού που εξήγγειλαν η Σαουδικής Αραβίας και η Ρωσία αντισταθμίστηκαν από τους φόβους για τη ζήτηση αργού,

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,58 δολάρια ή 1,74% στα 89,34 δολάρια το βαρέλι , ενώ το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) υποχώρησε κατά 1,60 δολάρια ή 1,79% στα 87,63 δολάρια το βαρέλι.

Ο Ινδός υπουργός Ενέργειας προειδοποιεί για «οργανωμένο χάος» αν το πετρέλαιο ξεπεράσει τα 100 δολάρια ανά βαρέλι

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση από τους φόβους για τη ζήτηση που δημιουργούν οι μακροοικονομικές αντιξοότητες.

«Η προσοχή της αγοράς έχει μετατοπιστεί από το να εστιάζει στη βραχυπρόθεσμη στενότητα στην παραγωγή και επικεντρώνεαι στις επιπτώσεις της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλότερα επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, στο υποτονικό μακροοικονομικό περιβάλλον που αυτό συνεπάγεται και στο πώς ο ΟΠΕΚ+ σχεδιάζει να το αντιμετωπίσει αυτό κατά τη συνεδρίασή του στις 26 Νοεμβρίου», εξηγεί ο αναλυτής της Investec, Κάλουμ Μακφέρσον.

FILE PHOTO: A model of 3D printed oil barrels is seen in front of displayed stock graph going down in this illustration taken, December 1, 2021. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Η συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+

Η Κοινή Υπουργική Επιτροπή Παρακολούθησης του ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα και αναμένεται να διατηρήσει την τρέχουσα παραγωγή πετρελαίου στη συνεδρίαση, σύμφωνα με  πηγές που επικαλείται το Reuters.

Το υπουργείο Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας επιβεβαίωσε την Τετάρτη ότι θα συνεχίσει την εθελοντική μείωση της προσφοράς αργού κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bpd) μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τις τρέχουσες περικοπές των εξαγωγών αργού κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους και θα επανεξετάσει τον Νοέμβριο την εθελοντική περικοπή της παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, που είχε οριστεί τον Απρίλιο.

Ωστόσο, η Ρωσία θα μπορούσε να είναι έτοιμη να χαλαρώσει την απαγόρευση του ντίζελ τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Kommersant την Τετάρτη, το οποίο επικαλείται άγνωστες πηγές.

Το ισχυρό δολάριο των ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα.

Η τρέχουσα ισχύς του δολαρίου είναι «ένα ράλι που θα συνεχίσει να στοιχειώνει όλες τις αγορές, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, ακόμη και όταν, όπως τώρα, υπάρχει ένα συναρπαστικό θεμελιώδες υπόβαθρο», σημειώνει ο αναλυτής της PVM, Τζον Έβανς.

Ως το εμπορικό νόμισμα του πετρελαίου, ένα ισχυρό δολάριο καθιστά το πετρέλαιο συγκριτικά ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων, γεγονός που μπορεί να μειώσει τη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities