Πραγματικές μάχες δίνει σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών να κρατήσει τη ζώνη των 1.160 – 1.170 μονάδων, με τη μεταβλητότητα όμως να είναι παρούσα και κυρίαρχη, και τις συναλλαγές εκτός τραπεζών επιλεκτικές.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,17% στις 1.170,38 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 51,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 10,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,48% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.838,97 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,13% στις 900,55 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αδυνατεί να αναχαιτίσει τους πωλητές

Επιλεκτικοί οι αγοραστές

Η επιφυλακτικότητα είναι εμφανής όχι μόνο στο ύψος του τζίρου από τον οποίο αν αφαιρεθούν τα «κομμάτια» που έχουν κάνει οι τράπεζες είναι μικρός, αλλά και από το πόσο ευμετάβλητη είναι η εικόνα της αγοράς, έχοντας αλλάξει μέχρι τώρα 9 φορές πρόσημο. Και αν εξαιρεθεί η πορεία ορισμένων που έχουν τραβήξει ξεκάθαρη ρότα, ίδια είναι και η εικόνα στην πλειονότητα των τίτλων.

Παρόλα αυτά ο τραπεζικός δείκτης επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά ότι είναι αυτός που μπορεί να βγάλει την αγορά από το καθοδικό σπιράλ στο οποίο έχει εισέλθει. Κάνοντας κάποιες προσπάθειες σήμερα να επανέλθει ο κλαδικός πάνω από τις 900 μονάδες δείχνει ότι μπορεί να «τραβήξει» και άλλους τίτλους σε θετικά εδάφη, αρκεί μόνο να εκδηλώσει μια αντίδραση διαρκείας και όχι ανοδικά βραχύβια ξεσπάσματα που μπορεί να εγκλωβίσουν κι άλλα κεφάλαια.

Άλλωστε, πέραν των κινήσεων κατοχύρωσης κερδών και των διαθέσεων των βραχυπρόθεσμων, η αγορά έχει να αντιμετωπίσει και τους τριγμούς από τα stop loss που χτύπησαν όταν απογοήτευσε τους αισιόδοξους για την επόμενη ημέρα της επενδυτικής βαθμίδας. Έχει επίσης να αντιμετωπίσει και την διεθνή αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το διεθνές sell off των ομολόγων, αναζητώντας τα στηρίγματα που παραδοσιακά μπορεί να δώσει ο τραπεζικός κλάδος.

Στο επίκεντρο η Optima Bank

Να σημειωθεί πως στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης είναι το ντεμπούτο της διαπραγμάτευσης της Optima Bank, η οποία βρέθηκε στα πρώτα λεπτά έως το -4,44% και στα 6,88 ευρώ, από τα 7,20 ευρώ που άρχισε στο ταμπλό, αλλά περιορίζει αυτήν την ώρα στο -1,53%. Έχει διακινήσει, δε, σχεδόν 1 εκατ. μετοχές, ανεβάζοντας τον τζίρο της αγοράς κατά 7 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται εδώ ότι τις τρεις πρώτες ημέρες το όριο διαπραγμάτευσης είναι ελεύθερο.

Στο ταμπλό

Εθνική και Πειραιώς έχουν πάρει τα όπλα τους και με το +2,79% και +2,40% που καταγράφουν αντίστοιχα, προσπαθούν να αναχαιτίσουν τις πιέσεις από το -2,12% της Τέρνα Ενεργειακής και το -2,01% του Μυτιληναίου. Άνω του 1% είναι και τα κέρδη σε ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ και ΟΤΕ, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι Ελλάκτωρ, Aegean, Jumbo και ΟΠΑΠ.

Από την άλλη όμως, οι Quest, ΓΕΚ Τέρνα, Cenergy και Λάμδα σημειώνουν απώλειες που ξεπερνούν το 1%, με τις ΕΛΧΑ, Autohellas, Titan, Βιοχάλκο, Σαράντης, Motor Oil και Coca Cola να κινούνται με μικρές απώλειες. Στο -0,14% έχει περιορίσει και η Optima Bank, έχοντας διακινήσει μάλιστα 2 εκατ. τεμάχια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες