Η Ιαπωνία θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσει τις υπερβολικές αυξομειώσεις στην τιμή του γιεν “χωρίς να αποκλείσει καμία επιλογή”, δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Shunichi Suzuki, διατηρώντας τις αγορές σε εγρήγορση για την πιθανότητα παρέμβασης στην αγορά συναλλαγματικών ισοτιμιών υπέρ του ιαπωνικού νομίσματος.

Ο Suzuki είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν θα σχολιάσει εάν το Τόκιο παρενέβη στην αγορά εν μία νυκτί για να στηρίξει το γιεν.

Ιαπωνία: Κόντρα στο παγκόσμιο ρεύμα η κεντρική τράπεζα

«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα πρέπει να κινούνται σταθερά καθοδηγούμενες από τις αγορές, αντανακλώντας τα θεμελιώδη στοιχεία. Οι απότομες κινήσεις είναι ανεπιθύμητες», δήλωσε η Suzuki στους δημοσιογράφους.

«Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στην αγορά. Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα ενάντια στην υπερβολική αστάθεια, χωρίς να αποκλείσουμε οποιαδήποτε επιλογή», πρόσθεσε.

Αφού διολίσθησε κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 ανά δολάριο, το γεν ενισχύθηκε απότομα τη νύχτα της Τρίτης, οδηγώντας ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά να πιστέψουν ότι το Τόκιο είχε παρέμβει για να στηρίξει το ιαπωνικό νόμισμα. Το δολάριο διαμορφώθηκε στα 149,17 γιεν στις συναλλαγές της Ασίας την Τετάρτη.

Ο κορυφαίος διπλωμάτης γνώστης της αγοράς συναλλαγματικών ισοτιμιών, Masato Kanda, δήλωσε στους δημοσιογράφους νωρίς την Τετάρτη ότι οι αρχές εξετάζουν διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της υπονοούμενης αστάθειας, για να καθορίσουν εάν οι αυξομειώσεις του γιεν ήταν υπερβολικές.

«Εάν τα νομίσματα κινούνται πάρα πολύ σε μια μέρα ή, ας πούμε, μια εβδομάδα, αυτό κρίνεται ως υπερβολική αστάθεια», είπε ο Kanda.

«Ακόμα κι αν αυτό δεν συμβαίνει, αν δούμε μονόπλευρες κινήσεις να συσσωρεύονται σε πολύ μεγάλες αυξομειώσεις σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, αυτό είναι επίσης υπερβολική αστάθεια», πρόσθεσε ο Kanda ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε να σχολιάσει εάν οι κινήσεις του γιεν κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν υπερβολικές.

Σε ένδειξη του αυξανόμενου συναγερμού της κυβέρνησης για την αδυναμία του γεν, ο Kanda είπε ότι συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Fumio Kishida αργότερα την Τετάρτη για να «συζητήσουν την οικονομία γενικά».

Μπορεί ένα αδύναμο γιεν να δίνει ώθηση στις ιαπωνικές εξαγωγές, εντούτοις αποτελεί πονοκέφαλο τόσο για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής όσο και για τα νοικοκυριά, καθώς διογκώνει το κόστος των εισαγωγών πρώτων υλών.

Ο Kanda αρνήθηκε να πει εάν συζήτησε σχετικά με το αδύναμο γιεν με τον πρωθυπουργό, αλλά είπε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση ότι οποιαδήποτε παρέμβαση θα στόχευε στην αστάθεια και όχι στα επίπεδα του γιεν.

Πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία ενεργούσε σύμφωνα με μια συμφωνία με τους εταίρους της G7 και G20, η οποία περιλαμβάνει δέσμευση στη θέση ότι οι υπερβολικές μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες είναι ανεπιθύμητες.

Διαρκής υποτίμηση του γιεν

Οι ιαπωνικές αρχές αντιμετωπίζουν εκ νέου πίεση για να καταπολεμήσουν τη διαρκή υποτίμηση του γεν, καθώς οι επενδυτές αντιμετωπίζουν την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων στις ΗΠΑ για μακρύ χρονικό διάστημα, ενώ η Τράπεζα της Ιαπωνίας παραμένει προσηλωμένη στην πολιτική εξαιρετικά χαμηλών επιτοκίων.

Το Τόκιο παρενέβη για τελευταία φορά για να αγοράσει γιεν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο του περασμένου έτους, όταν το ιαπωνικό νόμισμα έπεσε τελικά σε χαμηλό 32 ετών στα 151,94 ανά δολάριο.

Η κυβέρνηση του Kishida σχεδιάζει να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για νέα μέτρα για να μετριάσει το πλήγμα από τον αυξανόμενο πληθωρισμό, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων για τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Οποιαδήποτε προσπάθεια να μετριαστεί η πτώση του γιεν θα συνδυαζόταν με την εστίαση της κυβέρνησης να διατηρήσει υπό έλεγχο την πληθωριστική πίεση, λένε οι αναλυτές.

«Δεν είναι βέβαιο εάν η αστάθεια της Τρίτης οφειλόταν σε παρέμβαση. Όμως, αν κρίνουμε από την πολιτική της κυβέρνησης και από τα εργαλεία που έχουν απομείνει για την Ιαπωνία, το υπουργείο Οικονομικών είναι πιο πρόθυμο να παρέμβει», δήλωσε ο Yoshimasa Maruyama, επικεφαλής οικονομολόγος της αγοράς στην SMBC Nikko Securities.

«Αλλά όταν η πίεση πώλησης γιεν επιμένει, η πιθανότητα παρέμβασης να αντιστρέψει την τάση του δολαρίου/γεν δεν είναι υψηλή».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές
Wall Street: Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals
Wall Street |

Τριπλή στήριξη από Fed, αποτελέσματα και deals για τη Wall Street

Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, σπάζοντας το τριήμερο πτωτικό σερί, καθώς αποτύπωσαν την καλύτερη ορατότητα που έχουν πλέον οι επενδυτές στο μέτωπο των επόμενων κινήσεων της Federal Reserve, ενώ έλαβαν και στηρίξεις από τα εταιρικά αποτελέσματα. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,85% στις 38.225 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη […]

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες