«Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόμενος στην απόφαση για μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά μηχανήματα και στις εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημόσιο συμφέροντος.

Πρόσθεσε δε πως «η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων» και πως πρόκειται για μια μείωση «με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες» και «μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος».

Χατζηδάκης: Δημοσιονομική σοβαρότητα για να αντιμετωπιστούν τα δίδυμα ελλείμματα

Η ανάρτηση του Κωστή Χατζηδάκη

Σήμερα ανακοινώσαμε πως από την 1η Νοεμβρίου 2023 μειώνεται από το 24% στο 13% ο ΦΠΑ για τα αγροτικά μηχανήματα και θεσπίζεται νέος, υπερμειωμένος συντελεστής 4% για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος.

Η στοχευμένη αυτή μείωση γίνεται, αξιοποιώντας τη δυνατότητα που μας δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για παρέκκλιση από τους προβλεπόμενους συντελεστές ΦΠΑ, σε πολύ περιορισμένο αριθμό υπηρεσιών και προϊόντων. Είναι μια μείωση επίσης που θα έπρεπε να έχει, με βάση τους ευρωπαικούς κανόνες, μικρό σχετικά δημοσιονομικό κόστος.

Η παρέμβασή μας για τα αγροτικά μηχανήματα γίνεται σε μια περίοδο που οι αγρότες μας χρειάζονται στήριξη, ιδιαίτερα εκείνοι που επλήγησαν από τις άνευ προηγουμένου φυσικές καταστροφές. Δεν ισχυριζόμαστε φυσικά ότι λύνουμε έτσι όλα τα προβλήματά τους. Αλλά σίγουρα η πρωτοβουλία μας αυτή θα είναι ένα ακόμα όπλο στην προσπάθεια για την ταχύτερη αποκατάσταση της παραγωγής στη Θεσσαλία και τις άλλες περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Επιπλέον, ο νέος συντελεστής για εργασίες άρσης εμποδίων για πρόσβαση σε κτίρια δημοσίου συμφέροντος θα συμβάλει στην περαιτέρω ενίσχυση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία. Είναι ένα ζήτημα για το οποίο ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του από όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας.

Πού μειώνεται ο ΦΠΑ

Ειδικότερα με τις διατάξεις που εισάγονται:

– Μειώνεται από 24 σε 13% ο ΦΠΑ για τα εξής αγροτικά μηχανήματα: Γεωργικοί ελκυστήρες και ελκυστήρες δασών, γεωργικές μηχανές, συσκευές και εργαλεία, αντλίες για υγρά, κινητά σιλό, θερμοκήπια, τα οποία από τη φύση και τα χαρακτηριστικά τους προορίζονται κυρίως ή αποκλειστικά για τη γεωργία, την κτηνοτροφία ή τη δασοκομία. Στην κτηνοτροφία περιλαμβάνεται κάθε δραστηριότητα εκτροφής ζώων, πτηνών ή εντόμων. Δεξαμενές αποθήκευσης νερού, που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αποθήκευση νερού για την άρδευση ή την στράγγιση ή την πυρόσβεση ή στις ιχθυοκαλλιέργειες. Εξαιρούνται τα μέρη και τα εξαρτήματα των παραπάνω αγαθών.

– Θεσπίζεται νέος υπερμειωμένος συντελεστής 4% για την εκτέλεση εργασιών που προορίζονται αποκλειστικά για την υπέρβαση ή απομάκρυνση αρχιτεκτονικών στοιχείων και λοιπών σταθερών και μη εμποδίων που περιορίζουν την κινητικότητα ατόμων με αναπηρία, σε δημόσια ή ιδιωτικά ή κτίρια που εξυπηρετούν δημόσιο συμφέρον. Ο ΦΠΑ για τις υπηρεσίες αυτές διαμορφώνεται στο 3% στα νησιά, όπου εφαρμόζεται μειωμένος κατά 30% συντελεστής.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax
ΔΥΠΑ: Εκδήλωση «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» στον Πειραιά
Tax |

Εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία»

Στη σημερινή εκδήλωση της ΔΥΠΑ «Ημέρες Καριέρας για τη γαλάζια οικονομία» συμμετείχαν περισσότερες από 70 επιχειρήσεις από τη ναυτιλία, την ακτοπλοΐα, τα ναυπηγεία, τον θαλάσσιο τουρισμό και το yachting