Ως έναν «σπασίκλα των μαθηματικών» παρουσίασε τον Σαμ Μπάνκμαν -Φριντ, ο συνήγορος υπεράσπισής του, κατά τη διάρκεια της δίκης, υπογραμμίζοντας ότι παρέβλεψε τη διαχείριση κινδύνου κατά τη δημιουργία του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων FTX, αλλά το «έκανε αυτό ώστε να μην κλέβουν χρήματα πελατών».

Ο 31χρονος πρώην δισεκατομμυριούχος δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες ότι χρησιμοποίησε χρήματα πελατών του FTX για να στηρίξει το hedge fund του, Alameda Research, να αγοράσει πολυτελή ακίνητα και να κάνει δωρεά σε πολιτικές εκστρατείες και υποψηφίους στις ΗΠΑ.

Στην εναρκτήρια δήλωσή του, ο δικηγόρος υπεράσπισης Μαρκ Κοέν αναγνώρισε ότι η FTX δάνεισε χρήματα στην Alameda, αλλά είπε ότι ο Μπάνκμαν -Φριντ -ο οποίος αποφοίτησε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης με πτυχίο φυσικής το 2014- «πίστευε εύλογα» ότι αυτά τα δάνεια επιτρέπονταν και υποστηρίζονταν με εξασφάλιση.

Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ: Δίκη «ορόσημο» για 2,4 εκατ. επενδυτές κρυπτονομισμάτων

«Δεν υπήρξε κλοπή», είπε ο Κοέν. «Ο Σαμ δεν εξαπάτησε κανέναν. Ο Σαμ δεν είχε σκοπό να εξαπατήσει κανέναν. Ο Σαμ ενήργησε με καλή πίστη».

Αντίθετα, ο Κοέν είπε ότι ορισμένες βασικές πτυχές της επιχείρησης της FTX, όπως η διαχείριση κινδύνων, «παραβλέφθηκαν» καθώς η startup αναπτύχθηκε γρήγορα .

«Ο Σαμ και οι συνάδελφοί του κατασκεύαζαν το αεροπλάνο καθώς το πετούσαν», είπε χαρακτηριστικά ο δικηγόρος του. «Κανένας άνθρωπος – κανένας CEO, σίγουρα όχι ο Sam, δεν θα μπορούσε να είναι παντού και να κάνει τα πάντα».

Η πολύκροτη δίκη

Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη, σχεδόν έναν χρόνο μετά την κατάρρευση του FTX, που σόκαρε τις χρηματοπιστωτικές αγορές και αμαύρωσε τη φήμη του εκκολαπτόμενου επιχειρηματία και φιλάνθρωπου.

Νωρίτερα την Τετάρτη, ο εισαγγελέας Θέιν Ρεν είπε ότι ο Μπάνκμαν-Φριντ  πήρε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια από ανυποψίαστους πελάτες του FTX.

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρώην μεγιστάνας των κρυπτονομισμάτων ισχυρίστηκε σε τηλεοπτικές διαφημίσεις και στους όρους παροχής υπηρεσιών της FTX ότι τα κρυπτονομίσματα των πελατών θα ανήκουν πάντα σε αυτούς, όχι στο ανταλλακτήριο.

Ωστόσο, τόνισε ο Ρεν, «δεν ήταν αυτός που φαινόταν».

«Όλα χτίστηκαν πάνω σε ψέματα», υποστήριξε: «Χρησιμοποιούσε την εταιρεία του, την FTX, για να διαπράξει απάτες σε τεράστια κλίμακα και τα χρήματα που ξόδευε για να χτίσει την αυτοκρατορία του – ήταν χρήματα που έκλεβε από πελάτες της FTX».

Ο εισαγγελέας πρόσθεσε ότι ο Μπάνκμαν -Φριντ δεν πήρε τα χρήματα μονομιάς και η αυξανόμενη πελατειακή βάση τον βοήθησε να επεκτείνει την κλοπή.

Ένορκοι και μάρτυρες

Οι εισαγγελείς αναμένεται να καλέσουν τρία πρώην μέλη του στενού κύκλου του Μπάνκμαν -Φριντ για να καταθέσουν εναντίον του: την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της Alameda, Καρολάιν Έλισον, και τα πρώην στελέχη της FTX Νισάντ Σινγκ και Γκάρι Γουάνγκ. Και οι τρεις ομολόγησαν την ενοχή τους και συμφώνησαν να συνεργαστούν με τους εισαγγελείς.

«Θα σας δώσουν μια άποψη από το εσωτερικό για το πώς συνέβησαν τα εγκλήματα», είπε ο Ρεν στην εναρκτήρια δήλωση του, χωρίς να κατονομάσει τους μάρτυρες.

Νωρίτερα την Τρίτη, επιλέχθηκε το σώμα των ενόρκων με 12 βασικά μέλη και και έξι αναπληρωματικά.

Ο περιφερειακός δικαστής των ΗΠΑ Λιούις Κάπλαν εξέτασε την Τετάρτη από μια ομάδα περισσότερων από 40 ειδικευμένων ενόρκων, αφού απέρριψε δεκάδες την Τρίτη που δεν μπορούσαν να υπηρετήσουν για προσωπικούς ή επαγγελματικούς λόγους ή δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν σε αμερόληπτη ετυμηγορία.

Η επιτροπή των 12 ενόρκων που επέλεξε τελικά ο ίδιος και οι δικηγόροι και των δύο πλευρών την Τετάρτη περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μια 47χρονη βιβλιοθηκονόμο γυμνασίου που ζει με την αδερφή της και έχει δύο γάτες και έναν 68χρονο συνταξιούχο τραπεζίτη επενδύσεων που φοίτησε στο Stanford Business School .

Οι έξι αναπληρωματικοί ένορκοι περιλαμβάνουν μια 22χρονη εργαζόμενη σε σούπερ μάρκετ που ζει με τους γονείς της και μια 58χρονη που δουλεύει στο Metro-North Railroad της περιοχής της Νέας Υόρκης.

Οι γονείς στο δικαστήριο

Όπως γράφει το Reuters, oι γονείς του Μπάνκμαν-Φριντ, καθηγητές της Νομικής Σχολής του Στάνφορντ, Τζόζεφ Μπάνκμαν και Μπάρμπαρα Φριντ, εθεάθησαν να φτάνουν στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στο κάτω Μανχάταν το πρωί της Τετάρτης. Δεν είχαν παραστεί την πρώτη μέρα της δίκης.

Ήταν και οι δύο σε μια λίστα που διάβασε ο εισαγγελέας την Τρίτη με πιθανούς μάρτυρες ή άτομα που μπορεί να αναφέρονται διαφορετικά στην κατάθεση, μαζί με τον αδελφό του κατηγορούμενου, Γκάμπριελ Μπάνκμαν-Φριντ και τον πρώην υπάλληλο του Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Σκαραμούτσι. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα κληθούν να καταθέσουν.

Ο ίδιος ο 31χρονος , γνωστός στο παρελθόν για τα πρόχειρα ρούχα που φορούσε και τις ατημέλητες μπούκλες στα μαλλιά, εμφανίστηκε στο δικαστήριο φρεσκοκουρεμένος με κουστούμι και γραβάτα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News