Στην απαγόρευση αναλήψεων μετρητών και συναλλαγών σε δολάρια ΗΠΑ προχωρά το Ιράκ από την 1η Ιανουαρίου 2024, στην τελευταία προσπάθεια να περιοριστεί η κατάχρηση των αποθεμάτων σκληρού νομίσματος σε οικονομικά εγκλήματα και η αποφυγή των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν.

«Η κίνηση αυτή αποσκοπεί στην εξάλειψη της παράνομης χρήσης περίπου του 50% των 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισάγει το Ιράκ σε μετρητά από το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό της Νέας Υόρκης κάθε χρόνο», δήλωσε στο Reuters ο Mazen Ahmed, γενικός διευθυντής επενδύσεων και εμβασμάτων της ιρακινής κεντρικής τράπεζας (CBI).

TotalEnergies: Ενεργειακή συμφωνία 27 δισ. δολαρίων στο Ιράκ

Αποτελεί επίσης μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας για την «αποδολαριοποίηση» μιας οικονομίας που έχει δει το αμερικανικό νόμισμα να προτιμάται έναντι των τοπικών χαρτονομισμάτων, από έναν πληθυσμό, που έχει κουραστεί από τους επαναλαμβανόμενους πολέμους και τις κρίσεις μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003.

Οι πολίτες που καταθέτουν δολάρια στις τράπεζες πριν από το τέλος του 2023, θα συνεχίσουν να μπορούν να αποσύρουν κεφάλαια σε δολάρια το 2024. Αλλά τα δολάρια που κατατίθενται το 2024, θα μπορούν να αποσυρθούν μόνο σε τοπικό νόμισμα στην επίσημη ισοτιμία των 1,320.

Η ισοτιμία του ιρακινού δηναρίου στην παράλληλη αγορά διαμορφώθηκε στα 1,560 την Πέμπτη, περίπου 15% κάτω από την επίσημη ισοτιμία.

Διευκρινίσεις

Μια δήλωση της κεντρικής τράπεζας , ωστόσο, ανέφερε ότι η απαγόρευση της ανάληψης μετρητών σε δολάρια θα ισχύει μόνο για λογαριασμούς που λαμβάνουν εμβάσματα από το εξωτερικό.

Το Ιράκ έχει ήδη δημιουργήσει μια πλατφόρμα για τη ρύθμιση των εμβασμάτων, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης δολαρίων και τα οποία αποτελούσαν «φυτώριο» πλαστών και δόλιων συναλλαγών που διοχέτευαν δολάρια στο Ιράν και τη Συρία, χώρες που υπόκεινται σε κυρώσεις από τις ΗΠΑ.

«Το σύστημα αυτό, το οποίο δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τις αρχές των ΗΠΑ, όπου φυλάσσονται τα 120 δισεκατομμύρια δολάρια σε αποθεματικό του Ιράκ από τις πωλήσεις πετρελαίου, είναι πλέον σχεδόν ασφαλές», δήλωσε ο Ahmed, παρέχοντας δολάρια στην επίσημη ισοτιμία σε όσους ασχολούνται με νόμιμες συναλλαγές, όπως εισαγωγές τροφίμων και καταναλωτικών αγαθών.

Το πρόβλημα δημιουργήθηκε όσο οι αναλήψεις μετρητών συνέχισαν να χρησιμοποιούνται καταχρηστικά μεταξύ άλλων από επίδοξους ταξιδιώτες που τους παρέχεται κρατική ποσόστωση 3.000 δολαρίων και οι οποίοι βρήκαν τρόπους να «παίζουν» με το σύστημα.

Το Ιράκ εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την καλή θέληση της Ουάσινγκτον για να διασφαλίσει ότι τα έσοδα από το πετρέλαιο και τα οικονομικά δεν θα αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε αμερικανική μομφή.

Ταυτόχρονα, η σημερινή κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από ισχυρά κόμματα και ένοπλες φατρίες που βρίσκονται κοντά στο Ιράν, έχει φροντίσει να μην αποξενώσει την Τεχεράνη, ούτε να εξοργίσει τα κόμματα και τις ένοπλες ομάδες που έχουν βαθιά συμφέροντα στην άκρως άτυπη οικονομία του Ιράκ.

Έλλειψη δολαρίων

Πολλές τοπικές τράπεζες έχουν ήδη περιορίσει τις αναλήψεις μετρητών σε δολάρια τους τελευταίους μήνες, επιτείνοντας την έλλειψη που έχει οδηγήσει σε συνεχή άνοδο της συναλλαγματικής ισοτιμίας στην παράλληλη αγορά.

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή επενδύσεων και εμβασμάτων της CBI, «ορισμένες τράπεζες είχαν ηδη βρεθεί αντιμέτωπες με έλλειψη δολαρίων επειδή πολλοί προσπαθούσαν να αποσύρουν δολάρια ταυτόχρονα εν μέσω μιας γενικότερης ανησυχίας για το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ενώ κάποιες άλλες παρείχαν δάνεια σε δολάρια τα οποία στη συνέχεια αποπληρώνονταν σε δηνάρια».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ