Σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεών του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου αγαθών φέτος προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, υπογραμμίζοντας ότι τα υψηλότερα επιτόκια, η τεταμένη κινεζική αγορά ακινήτων και ο πόλεμος στην Ουκρανία σκιάζουν τις προοπτικές.

Ο εμπορικός οργανισμός που εδρεύει στη Γενεύη ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο όγκος του εμπορίου εμπορευμάτων θα αυξηθεί μόλις κατά 0,8% το 2023, σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμησή για 1,7%.

Για το 2024, ανέφερε ότι η ανάπτυξη του εμπορίου αγαθών θα ανέλθει στο 3,3%, μια πρόβλεψη σχεδόν αμετάβλητη από την εκτίμηση του Απριλίου για 3,2%.

«Βουτιά» με ρυθμούς… πανδημίας στο παγκόσμιο εμπόριο – Τα στοιχεία του «World Trade Monitor»

Στην έκθεσή του επισημαίνει ότι η επιβράδυνση του εμπορίου είναι ευρείας βάσης: περιλαμβάνει μεγαλύτερο αριθμό χωρών και αγαθών, αν και η πτώση αναμένεται να είναι πιο εμφανής σε σίδηρο και χάλυβα, εξοπλισμό γραφείου και τηλεπικοινωνιών, κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και ρούχα.

Αξιοσημείωτη εξαίρεση αποτελούν τα αυτοκίνητα, για τα οποία φέτος αναμένονται αυξανόμενες πωλήσεις.

Σύμφωνα με τον ΠΟΕ οι κίνδυνοι για τις προβλέψεις του είναι ισορροπημένοι. Μια πιο απότομη από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα και η αναζωπύρωση του πληθωρισμού, η διατήρηση των επιτοκίων υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, είναι οι πιθανοί αρνητικοί καταλύτες. Ωστόσο, μια ταχεία χαλάρωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να αυξήσει τις προβλέψεις.

Κατακερματισμός

Το εμπορικό όργανο των 164 μελών επανέλαβε την προειδοποίησή του ότι είδε κάποια σημάδια κατακερματισμού του εμπορίου που συνδέονται με παγκόσμιες εντάσεις, αλλά δεν υπάρχουν στοιχεία για μια ευρύτερη αποπαγκοσμιοποίηση που θα μπορούσε να απειλήσει τις προβλέψεις του για το 2024.

Ένα σημάδι για αυτή τη διαπίστωση αποτελεί το γεγονός ότι μερίδιο των ενδιάμεσων αγαθών στο παγκόσμιο εμπόριο, δείκτης της παγκόσμιας δραστηριότητας της εφοδιαστικής αλυσίδας, μειώθηκε στο 48,5% το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σύγκριση με μέσο όρο 51,0% τα προηγούμενα τρία χρόνια.

Ο ΠΟΕ διευκρίνισε πάντως, ότι δεν είναι σαφές εάν η πτώση οφείλεται σε γεωπολιτικές εντάσεις ή στη γενική οικονομική επιβράδυνση.

«Τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι τα αγαθά συνεχίζουν να παράγονται μέσω πολύπλοκων αλυσίδων εφοδιασμού, αλλά ότι η έκταση αυτών των αλυσίδων μπορεί να έχει φτάσει στο υψηλό επίπεδο», ανέφερε ο ΠΟΕ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή