Δεν υπάρχουν προς το παρόν λόγοι για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια, δήλωσε στη Handelsblatt ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Επειτα από τη 10η διαδοχική αύξηση της ΕΚΤ τον περασμένο μήνα, υπάρχουν «καλά» στοιχεία για τον πληθωρισμό και μια απότομη αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού που μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και ως «υπερβολική», φέρεται να είπε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.

Πότε θα μειώσει η ΕΚΤ τα επιτόκια – Ο «χρησμός» Στουρνάρα

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία

«Σήμερα, νομίζω ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για επιπλέον αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ», είπε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα. «Υπάρχει πολλή συζήτηση σχετικά με την κορύφωση των επιτοκίων: αντ’ αυτού θα πρέπει τώρα να μιλάμε για ένα οροπέδιο και θα παραμείνουμε σε αυτό το οροπέδιο όσο χρειαστεί».

Αρκετοί αξιωματούχοι της ΕΚΤ σηματοδοτούν ότι τα επιτόκια είναι πιθανώς στο αποκορύφωμά τους, αποκλείοντας ένα νέο σοκ στις τιμές τους επόμενους μήνες που θα δικαιολογούσε περαιτέρω δράση. Μια αυξανόμενη ανησυχία είναι η οικονομία της ευρωζώνης, η οποία χάνει τη δυναμική της, καθώς ο κλάδος των υπηρεσιών οδεύει προς ύφεση.

«Δεν αντιμετωπίζουμε το χειρότερο σενάριο μιας σκληρής προσγείωσης που πολλοί φοβόντουσαν τον περασμένο χειμώνα», είπε ο Βιλερουά. «Πιστεύω ότι η νομισματική μας πολιτική μπορεί και πρέπει τώρα να στοχεύει σε μια ήπια προσγείωση: Θα βγούμε από τον πληθωρισμό και πιθανότατα θα το κάνουμε χωρίς ύφεση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή