Το ράλι των τιμών του πετρελαίου δεν αναμένεται να αλλάξει την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Αυτό δήλωσε ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό.

Σε δηλώσεις του στο ραδιόφωνο France Inter, ο Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ανέφερε ότι «είμαστε πολύ προσεκτικοί, αλλά δεν αμφισβητούμε την υποκείμενη μείωση του πληθωρισμού. Η προοπτική και η δέσμευσή μας είναι να φέρουμε τον πληθωρισμό γύρω στο 2% το 2025».

Φρενάρει (;) τις αυξήσεις των επιτοκίων η BoE – Στοιχεία έκπληξη για τον πληθωρισμό

Αξίζει να σημειωθεί πως η τελευταία πρόβλεψη της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό βασίζεται στην εκτίμηση ότι η τιμή του πετρελαίου γύρω στα 82,7 δολάρια ανά βαρέλι φέτος θα υποχωρήσει στα 77,9 δολάρια το 2025. Ωστόσο, το πρόσφατο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου αφήνει χώρο για τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά ότι η μόνη σταθερά είναι η αστάθεια που μας σύστησαν η Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Mε φόντο αυτά τα τεκταινόμενα ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι θα διατηρηθεί ο έλεγχος του πληθωρισμο, ενώ σημείωσε ότι «με βάση τα σημερινά στοιχεία, η υπομονή είναι πιο σημαντική από την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων».

«Ασθένεια» ο πληθωρισμός

Σημειώνεται πως την περασμένη Τρίτη, ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας είχε τονίσει πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα διατηρήσει τα επιτόκιά της στο 4% για μεγάλο χρονικό διάστημα στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο πληθωρισμός είναι μία ασθένεια και τα επιτόκια είναι το φάρμακο. Το φάρμακο έχει αρχίσει να δουλεύει…. Πιστεύουμε ότι το 4% είναι ένα καλό επίπεδο. Πρέπει να διατηρήσουμε τα επιτόκια στο 4% για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα».

«Βλέποντας τη σημερινή κατάσταση, πιστεύουμε ότι αυτό είναι ένα καλό επίπεδο αν εξαιρέσουμε ενδεχόμενες εκπλήξεις – είμαστε ρεαλιστές, εξετάζουμε πώς εξελίσσεται ο πληθωρισμός – και πιο σημαντικό τώρα είναι να είμαστε υπομονετικοί, να είμαστε επίμονοι. Έχουμε τη σωστή δόση, αλλά πρέπει να πάρουμε το φάρμακο για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα και θα δούμε την επιβράδυνση του πληθωρισμού», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή