Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Σουηδίας ήρθε σε… διαζύγιο με την πρόεδρο Ingrid Bonde αυτή την εβδομάδα, έξι μήνες αφότου το Alecta υπέστη ζημίες 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων μετά από τρεις αποτυχημένες επενδύσεις που συνδέονται με την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB) στις ΗΠΑ.

Η αποχώρηση της Bonde, 63 ετών, προστίθεται στον αυξανόμενο κατάλογο των στελεχών που εγκατέλειψαν την εταιρεία με έδρα τη Στοκχόλμη μετά το κραχ. Τους τελευταίους μήνες, το fund έχει διορίσει νέο διευθύνοντα σύμβουλο, επικεφαλής επενδύσεων και επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μετοχών.

Ωστόσο, το Alecta που διαχειρίζεται τα αποθεματικά ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων κορωνών (141 δισεκατομμύρια ευρώ) που αφορούν το 25% του σουηδικού πληθυσμού, θα χρειαστεί περισσότερα από ένα νέο ρόστερ ανώτερων στελεχών για να αποτρέψει μια ακόμα διαφαινόμενη κρίση.

Ο ρόλος των αυξημένων επιτοκίων

Τα αυξανόμενα επιτόκια, που ανέτρεψαν τη στρατηγική επενδύσεων σε μετοχές στις ΗΠΑ που ακολουθούσε το Alecta, ασκούν τώρα έντονη πίεση στη μεγαλύτερη μεμονωμένη επενδυτική συμμετοχή του ταμείου – ένα «ποντάρισμα» ύψους 49 δισεκατομμυρίων κορωνών σε μια υπερχρεωμένη σουηδική εταιρεία real estate, την Heimstaden Bostad.

Καθώς ο κλάδος των ακινήτων της Ευρώπης βρίσκεται σε πίεση, η Heimstaden Bostad προσπαθεί επί του παρόντος να καλύψει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα που ο αναλυτής της Swedbank, Axel Andersson εκτιμά ότι θα μπορούσε να φτάσει τα 30 δισεκατομμύρια κορώνες, χωρίς τις οποίες η εταιρεία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να χάσει την πιστοληπτική της ικανότητα. Ο Andersson εκτίμησε ότι το μερίδιο του Alecta στη συνολική εισφορά κεφαλαίου ανέρχεται σε περίπου 11 δισεκατομμύρια κορώνες.

Η Heimstaden Bostad βρίσκεται επί του παρόντος δύο σκαλοπάτια πάνω από τη βαθμολογία του «σκουπιδιού», αλλά μια υποβάθμιση σε BB+ ή χαμηλότερα θα είχε σημαντικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον κλάδο. Η εταιρεία real estate κατέχει περίπου 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε ανεξόφλητο δημόσιο χρέος, τοποθετώντας την μεταξύ των μεγαλύτερων εκδοτών ομολόγων στον τομέα ακινήτων της Ευρώπης, σύμφωνα με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από το Bloomberg.

Το Alecta έχει μερίδιο 38% στη Heimstaden Bostad, γεγονός που το καθιστά τον μεγαλύτερο κοινό μέτοχο μαζί με μια εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα που ανήκει στον Νορβηγό δισεκατομμυριούχο Ivar Tollefsen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή