Τη μεγαλύτερη επίθεση -εδώ και χρόνια- εξαπέλυσε σήμερα στο Ισραήλ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς, αιφνιδιάζοντας το Τελ Αβίβ και τον ισραηλινό στρατό.

Ο Guardian καταγράφει το τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής:

  • Οι μαχητές της Χαμάς εισήλθαν στο ισραηλινό έδαφος τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, δείχνοντας να έχουν τον έλεγχο διαφόρων κοινοτήτων στα νότια της χώρας. Οι μάχες συνεχίζονται ακόμη σε ορισμένες περιοχές.
  • Η Χαμάς εκτόξευσε περισσότερες από 2.000 ρουκέτες προς το Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές.
  • Τουλάχιστον 22 είναι οι νεκροί στο Ισραήλ, σύμφωνα με τις ισραηλινές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. Το υπουργείο Υγείας της χώρας ανέφερε ότι τουλάχιστον 545 τραυματίες νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών στη Γάζα είναι τέσσερις.
  • Το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές στη Γάζα.
  • Υπάρχουν αναφορές για ισραηλινούς ομήρους στη Γάζα.
  • «Είμαστε σε πόλεμο και θα τον κερδίσουμε», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε βιντεοσκοπημένη ομιλία στη χώρα.
  • Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σουνάκ, δήλωσε ότι είναι «σοκαρισμένος από τις επιθέσεις σήμερα το πρωί από τρομοκράτες της Χαμάς εναντίον Ισραηλινών πολιτών». «Το Ισραήλ έχει απόλυτο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του», είπε.

«Είμαστε σε πόλεμο» δηλώνει το Ισραήλ μετά την εισβολή της Χαμάς – Πάνω από 22 νεκροί, 545 τραυματίες και πολλοί όμηροι [Σκληρές εικόνες]

«Ο παλαιστινιακός λαός έχει δικαίωμα να υπερασπίζεται τον εαυτό του»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως «ο παλαιστινιακός λαός έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι στην τρομοκρατία των εποίκων και των στρατευμάτων κατοχής».

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA, ο Αμπάς είχε επείγουσα συνάντηση στη Ραμάλα με ανώτερους αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής.

Η Γερμανία καταδικάζει τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ

«Η Χαμάς κλιμακώνει τη βία. Καταδικάζω σφοδρά τις τρομοκρατικές επιθέσεις από τη Λωρίδα της Γάζας κατά του Ισραήλ. Η βία και οι ρουκέτες εναντίον αθώων ανθρώπων πρέπει να σταματήσουν αμέσως. Το Ισραήλ έχει την απόλυτη αλληλεγγύη μας και το δικαίωμα που απορρέει από το διεθνές δίκαιο να υπερασπιστεί τον εαυτό του ενάντια στην τρομοκρατία».

Αυτή ήταν η πρώτη αντίδραση της Γερμανίδας υπ. Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ από τους Πρασίνους  μέσω της πλατφόρμας Χ, μετά τις επιθέσεις της Χαμάς και τις ανακοινώσεις του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου περί «κατάστασης πολέμου» στην χώρα. Μάλιστα οι επιθέσεις της Χαμάς σε ισραηλινά εδάφη έρχονται μια ημέρα μετά τη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον Πόλεμο του Γιόμ Κιπούρ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.