Για μία παταγώδη αποτυχία των μυστικών υπηρεσιών του Ισραήλ γράφει ο ανταποκριτής ασφαλείας του BCC, Φρανκ Γκάρντνερ λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική και παράλληλα μεγαλύτερη επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς εναντίον της χώρας.
Ένοπλοι να διασχίζουν τα σύνορα και σωρεία ρουκετών να εκτοξεύονται από τη Λωρίδα της Γάζας είναι μερικές από τις εικόνες που επικρατούν αυτή την ώρα στο Ισραήλ με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δηλώνει πως «είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε».
«Αυτή είναι μια κολοσσιαία αποτυχία των υπηρεσιών πληροφοριών για το Ισραήλ. Η χώρα διαθέτει ένα από τα πιο εκτεταμένα και εξελιγμένα δίκτυα πληροφοριών στη Μέση Ανατολή, τόσο εγχώρια όσο και εξωτερικά. Έχει πληροφοριοδότες ενσωματωμένους μέσα σε μαχητικές ομάδες όχι μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη αλλά στον Λίβανο, τη Συρία και αλλού.
»Κατά το παρελθόν, ήταν σε θέση να δολοφονήσει μαχητικούς ηγέτες είτε με χτυπήματα ακριβείας μέσω drone είτε ακόμη και με παγιδευμένα κινητά τηλέφωνα. Και όμως σήμερα, στο τέλος μιας εβραϊκής γιορτής, φαίνεται να ‘έχει πιαστεί στον ύπνο’» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Γκάρντνερ.
Και συνεχίζει: «Η Χαμάς μπόρεσε να σχεδιάσει και να εξαπολύσει αυτή την προσεκτικά συντονισμένη επίθεση στο Ισραήλ, φαινομενικά με απόλυτη μυστικότητα. Το ότι το Ισραήλ θα απαντήσει με τεράστια δύναμη είναι δεδομένο. Αλλά οι Ισραηλινοί θα ρωτήσουν τώρα γιατί οι κατάσκοποι του έθνους τους δεν κατάλαβαν αυτό να έρχεται και να προειδοποιήσουν τη χώρα ανάλογα».
Prime Minister Benjamin Netanyahu:
«Citizens of Israel,
We are at war, not in an operation or in rounds, but at war. This morning, Hamas launched a murderous surprise attack against the State of Israel and its citizens. We have been in this since the early morning hours. pic.twitter.com/C7YQUviItR— Prime Minister of Israel (@IsraeliPM) October 7, 2023
Πώς φτάσαμε έως εδώ;
Από την πλευρά της ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post σε ανάλυσή της σημειώνει ότι «πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου επίθεση από τη Χαμάς, παρόμοια της οποίας δεν έχουμε δει από τότε που η ομάδα ανέλαβε την εξουσία στη Λωρίδα. Αυτό συμβαίνει γιατί συνδυάζει ρουκέτες και επιθέσεις κατά μήκος των συνόρων της Γάζας.
Η επίθεση ξεκίνησε μετά τις έξι το πρωί με ρουκέτες. Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις είπαν ότι «η τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς είχε ξεκινήσει μια μαζική εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας προς το ισραηλινό έδαφος και τρομοκράτες διείσδυσαν στο ισραηλινό έδαφος σε μια σειρά από διαφορετικές τοποθεσίες».
Κάλεσαν επίσης τους αμάχους στις νότιες και κεντρικές περιοχές να παραμείνουν δίπλα σε καταφύγια και στην περιοχή γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε καταφύγια.
Μια ηρεμία πριν την καταιγίδα
Σε πολλές επιχειρήσεις ήταν το Ισραήλ που υπαγόρευσε το ρυθμό της σύγκρουσης, εξαπολύοντας χτυπήματα στη Γάζα το 2012 ή το 2019, με τις Επιχειρήσεις Πυλώνα του Νέφους και Μαύρη Ζώνη. Το 2014 η σύγκρουση ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στη Δυτική Όχθη μετά την απαγωγή και τη δολοφονία τριών Ισραηλινών. Η δεκαήμερη σύγκρουση το 2021 ξεκίνησε επίσης με εντάσεις στην Ιερουσαλήμ.
Οι επιθέσεις σήμερα το πρωί ήταν άνευ προηγουμένου ως προς το μέγεθος και την έκτασή τους. Η Χαμάς έχει δοκιμάσει διεισδύσεις στο παρελθόν, αλλά ο φράχτης στα σύνορα της Γάζας και ο στρατός έχουν γενικά αποτρέψει αυτές τις προσπάθειες.
Στην πραγματικότητα, γράφει η ισραηλινή εφημερίδα οι ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν, όπως η Παλαιστινιακή Ισλαμική Τζιχάντ και η Χεζμπολάχ, ήταν σχετικά ήσυχες τις τελευταίες ημέρες. Αυτό ήταν μια ηρεμία πριν από την καταιγίδα.
Σήμερα η καταιγίδα έχει ξεσπάσει. Ενώ μένει να δούμε πώς θα συνεχίσει να εκτυλίσσεται αυτή η επίθεση και ποια θα είναι η συνολική απάντηση του Ισραήλ. Είναι σαφές ότι η Χαμάς προσπάθησε να υπαγορεύσει το ρυθμό της σύγκρουσης, και να αφαιρέσει αυτή την απόφαση από το Ισραήλ.
Κατά μία έννοια, αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια των Παλαιστινίων να επαναλάβουν τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, ο οποίος περιελάμβανε μια αιφνιδιαστική επίθεση στο Ισραήλ, πριν από πενήντα χρόνια. Σε αντίθεση με την επίθεση του 1973, οι τρομοκράτες δεν έχουν πολεμικά αεροπλάνα ή συμβατική δύναμη και το Ισραήλ βρίσκεται σε πολύ ισχυρότερη θέση.
Latest News
Μητσοτάκης: Mόνη διαφορά με την Τουρκία ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι στις κατ’ ιδίαν ενημερώσεις του ΥΠΕΞ στα πολιτικά κόμματα, σπανίως εκφράζονται αντιρρήσεις ως προς τον πυρήνα της εξωτερικής πολιτικής
Η Ελλάδα θα αγοράσει 36 συστήματα πυροβολικού απο το Ισραήλ, σύμφωνα με το Reuters
Το Reuters κάνει αναφορά στο «σχέδιο αγορών πολλών δισεκατομμυρίων, δεκαετούς διάρκειας» της Ελλάδας
Τσίπρας: «Τεράστια πολιτική ανισορροπία, δεν υπάρχει αντιπολίτευση»
Ο Αλέξης Τσίπρας έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την έλλειψη αντιπολίτευσης, θέτοντας τις προοδευτικές δυνάμεις προ των ευθυνών τους, και τοποθετήθηκε για τα εθνικά θέματα
«Πρέπει να συζητάμε με την Τουρκία, αλλά χωρίς αυταπάτες» , λέει ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Ο Νικος Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στη Νέα Δημοκρατία λέγοντας ότι «καλλιέργησε υψηλές προσδοκίες», ενώ το περιβάλλον για ελληνοτουρκικό διάλογο δεν ήταν ευνοϊκό
Ο Μακρόν (ξανα) μίλησε - Ο Φρανσουά Μπαϊρού είναι ο νέος πρωθυπουργός
Ο Φρανσουά Μπαϊρού έγινε δεκτός από τον αρχηγό του γαλλικού κράτους, Εμανουέλ Μακρόν, στο Μέγαρο των Ηλυσίων στις 8.30 το πρωί της Παρασκευής
Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί καπνιστή ρεγγοσαλάτα
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε από την επιχείρηση την άμεση ανάκληση/απόσυρση συγκεκριμένης παρτίδας
Ποιοι στη Γερμανία δε θέλουν να φύγουν οι Σύριοι μετανάστες - Σε ποιους κλάδους είναι απαραίτητοι
Μετά την πτώση του Ασαντ Γερμανοί πολιτικοί υποδήλωσαν ότι ήρθε η ώρα ώστε εκατομμύρια Σύριοι μετανάστες να επιστρέψουν στην πατρίδα τους
Οι Σύροι πρόσφυγες σε προεκλογική «μέγγενη» - «1.000 ευρώ στο χέρι και δωρεάν πτήση για Συρία»
Παρά την επισφαλή κατάσταση στη μετά Άσαντ Συρία, Δεξιά και Ακροδεξιά στη Γερμανία υπερθεματίζουν προεκλογικά για την άμεση επιστροφή Σύρων προσφύγων, με φόντο την ευρωπαϊκή υποκρισία
Στάση εργασίας σε μετρό και Ηλεκτρικό – Τι ώρα σταματάνε οι συρμοί
Στάση εργασίας έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι του Μετρό και του Ηλεκτρικού για σήμερα, Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου
Ο Μακρόν ανακοινώνει με καθυστέρηση το όνομα του νέου πρωθυπουργού
Χαμηλές είναι οι προσδοκίες για έναν πολιτικά βιώσιμο πρωθυπουργό στη Γαλλία