Ένας υποθαλάσσιος αγωγός φυσικού αερίου που συνδέει τη Φινλανδία και την Εσθονία έκλεισε νωρίς την Κυριακή μετά από ασυνήθιστη πτώση της πίεσης που πιθανώς προκλήθηκε από διαρροή. Αυτό ανακοίνωσαν η φινλανδική εταιρεία συστημάτων φυσικού αερίου Gasgrid και η εσθονική εταιρεία Elering.

Γερμανία: Η ενεργειακή κρίση φέρνει πίσω τα εργοστάσια άνθρακα

Η Gasgrid δήλωσε ότι η αιτία δεν είναι ακόμη γνωστή, αλλά οι προμήθειες φυσικού αερίου ήταν σταθερές προς το παρόν.

«Δεν θέλω να κάνω καμία εικασία σχετικά με την αιτία της διαρροής», δήλωσε στο Reuters ανώτερο στέλεχος της Gasgrid, προσθέτοντας ότι ο αγωγός απομονώθηκε για να αποτραπεί η διαφυγή περισσότερου αερίου.

Ο αγωγός Balticconnector μήκους 77 χιλιομέτρων, που συνδέει το Inkoo στη Φινλανδία και το Paldiski στην Εσθονία διασχίζει τον Κόλπο της Φινλανδίας, μια περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας που εκτείνεται ανατολικά στα ρωσικά ύδατα και καταλήγει στο λιμάνι της Αγίας Πετρούπολης.

Οι εκρήξεις στους Nord Stream

Το 2022, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream που συνέδεαν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω Βαλτικής, υπέστησαν ζημιές από εκρήξεις που οι αρχές απέδωσαν σε δολιοφθορά.

Η πτώση της πίεσης την Κυριακή καταγράφηκε λίγο πριν από τις 2 π.μ. τοπική ώρα από την Gasgrid στη Φινλανδία και τον εσθονικό διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου Elering, δήλωσε η φινλανδική εταιρεία.

Ο αγωγός, ο οποίος μπορεί να εξάγει και προς τις δύο κατευθύνσεις ανάλογα με το πού είναι μεγαλύτερη η ζήτηση, μετέφερε ποσότητα περίπου 30 γιγαβατωρών φυσικού αερίου ημερησίως από τη Φινλανδία στην Εσθονία τη στιγμή του συμβάντος, δήλωσε ο Γκρόνλουντ.

Η Elering σημείωσε ότι οι καταναλωτές στην Εσθονία θα λαμβάνουν φυσικό αέριο από τη γειτονική Λετονία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια