Οι φόβοι για μια τεράστια χερσαία εισβολή στη Γάζα αυξάνονται μετά την υπόσχεση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου να μετατρέψει τον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα σε «έρημο νησί» ως απάντηση στη χειρότερη επίθεση που έχει δεχθεί η χώρα του εδώ και δεκαετίες.

Η υπόσχεση ήρθε αφού ένοπλοι της Χαμάς, η οποία κυβερνά τη Γάζα, εισέβαλαν σε ισραηλινές πόλεις και σκότωσαν τουλάχιστον 650 ανθρώπους το Σάββατο, ενώ κράτησαν με ομήρους στρατιώτες και πολίτες, στην πιο θανατηφόρα ημέρα βίας για το Ισραήλ από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια, σύμφωνα με το Al Jazeera.

Αυξάνεται ο αιματηρός απολογισμός σε Γάζα και Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός απάντησε με καταστροφικά αντίποινα στη Γάζα, σκοτώνοντας περισσότερους από 350 Παλαιστίνιους στην αποκλεισμένη λωρίδα.

Οι ισραηλινές δυνάμεις εξακολουθούσαν να βομβαρδίζουν τη Γάζα και να μάχονται με ενόπλους της Χαμάς σε τμήματα του νότιου Ισραήλ τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και ένας εκπρόσωπος του στρατού δήλωσε ότι η κατάσταση στη χώρα δεν ήταν υπό πλήρη έλεγχο.

Η βιά κατά των Παλαιστινίων

Η Χαμάς δήλωσε ότι η άνευ προηγουμένου επίθεσή της από ξηράς, αέρα και θάλασσα ήταν απάντηση στη βεβήλωση του τεμένους Αλ Ακσά καθώς και στις ισραηλινές θηριωδίες κατά των Παλαιστινίων επί δεκαετίες.

Σε αυτές περιλαμβάνονται ο 16ετής αποκλεισμός της Γάζας, οι ισραηλινές επιδρομές μέσα σε πόλεις της Δυτικής Όχθης κατά το περασμένο έτος, οι αυξανόμενες επιθέσεις εποίκων εναντίον Παλαιστινίων καθώς και η ανάπτυξη των παράνομων οικισμών.

Ο Μοχάμεντ Ντέιφ, στρατιωτικός διοικητής της Χαμάς, δήλωσε ότι ήρθε η ώρα «να καταλάβει ο εχθρός… ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν χωρίς συνέπειες».

Οι ηγέτες της Χαμάς δήλωσαν ότι η επίθεση που ξεκίνησε στη Γάζα θα επεκταθεί στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ιερουσαλήμ.

Σε «κατάσταση πολέμου» το Ισραήλ

Ο Νετανιάχου, ο οποίος κήρυξε «κατάσταση πολέμου» και κάλεσε στρατιωτικούς εφέδρους, υποσχέθηκε να πολεμήσει τη Χαμάς μέχρις εσχάτων. Είπε στους 2,3 Παλαιστίνιους στη Γάζα να εγκαταλείψουν αμέσως την περιοχή.

«Θα πάρουμε ισχυρή εκδίκηση για αυτή τη μαύρη μέρα», δήλωσε ο Ισραηλινός ηγέτης σε τηλεοπτικό διάγγελμα. «Θα πάρουμε εκδίκηση για όλους τους νέους ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους. Θα στοχεύσουμε όλες τις θέσεις της Χαμάς. Θα μετατρέψουμε τη Γάζα σε έρημο νησί. Στους πολίτες της Γάζας, λέω: Πρέπει να φύγετε τώρα. Θα βάλουμε στο στόχαστρο κάθε γωνιά της λωρίδας».

«Σκότωσε και αιχμαλώτισε»

Στη Γάζα, οι κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα στο σκοτάδι και την αβεβαιότητα καθώς το Ισραήλ διέκοψε την ηλεκτροδότηση της περιοχής και ενέτεινε τους βομβαρδισμούς του στον πυκνοκατοικημένο θύλακα. Οι επιθέσεις ισοπέδωσαν κτίρια κατοικιών με γιγαντιαίες εκρήξεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πύργου 14 ορόφων που περιείχε δεκάδες διαμερίσματα καθώς και γραφεία της Χαμάς στο κέντρο της πόλης της Γάζας.

Γύρω στις 3 π.μ. τοπική ώρα (00:00 GMT), ένα μεγάφωνο στην κορυφή ενός τζαμιού στην πόλη της Γάζας εξέπεμψε μια αυστηρή προειδοποίηση στους κατοίκους των γειτονικών πολυκατοικιών: «Εκκενώστε αμέσως». Λίγα λεπτά αργότερα, μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έκανε στάχτη ένα πενταώροφο κτίριο.

Οι κάτοικοι της Γάζας μετέφεραν τους νεκρούς και τους τραυματίες τους σε ετοιμόρροπα και υπερπλήρη νοσοκομεία με σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές προμήθειες και εξοπλισμό. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι 232 άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 1.700 τραυματίστηκαν.

Ο Saleh al-Arouri, αναπληρωτής επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, δήλωσε στο Al Jazeera ότι η Χαμάς κρατούσε μεγάλο αριθμό ισραηλινών αιχμαλώτων, συμπεριλαμβανομένων ανώτερων στρατιωτικών αξιωματούχων. Είπε ότι η Χαμάς έχει αρκετούς αιχμαλώτους για να αναγκάσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους στις φυλακές του.

«Καταφέραμε να σκοτώσουμε και να αιχμαλωτίσουμε πολλούς Ισραηλινούς στρατιώτες», είπε.

Εν τω μεταξύ, στο νότιο Ισραήλ, οι κάτοικοι δεν είχαν ακόμη λάβει το πράσινο φως για να εγκαταλείψουν τα καταφύγια όπου κρύβονταν από τους επιτιθέμενους από τις πρώτες πρωινές ώρες. Στην πόλη Σντερότ, οι ισραηλινές δυνάμεις προσπαθούσαν να κατεδαφίσουν ένα αστυνομικό τμήμα που είχε καταληφθεί από Παλαιστίνιους μαχητές νωρίτερα μέσα στην ημέρα. INTERACTIVE---Gaza-human-toll-1696686056

Πηγή: In.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Αλεξοπούλου: Το αεροδρόμιο «Λυδία» αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς συνεργασίας δημοσίου και ιδιωτικού τομέα
Επικαιρότητα |

Θεμελίωση του αεροδρομίου «Λυδία» στην Καβάλα

Το αεροδρόμιο θα υπηρετεί τη Γενική Αεροπορία, στην οποία εντάσσονται πτητικές δραστηριότητες που δεν αφορούν σε μείζονες εμπορικούς ή στρατιωτικούς σκοπούς, όπως η εκπαίδευση των επαγγελματιών πιλότων