Πουλώντας για πρώτη φορά συνάλλαγμα θα επιχειρήσει η Τράπεζα του Ισραήλ να διαθέσει ρευστότητα σε δολάρια σε τοπικές τράπεζες προκειμένου να στηρίξει τις αγορές μετά την αιφνιδιαστική επίθεση από τη Χαμάς.

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια, με ανοιχτό το ενδεχόμενο επέκταση κατά 15 δισ. δολάρια επιπλέον μέσω των μηχανισμών ανταλλαγής νομισμάτων. Ο στόχος της δραστηριοποίησης στην αγορά την ερχόμενη περίοδο είναι να εξομαλυνθεί η αστάθεια στη συναλλαγματική ισοτιμία του εθνικού νομίσματος, σέκελ, και να παρέχεται η απαραίτητη ρευστότητα, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

ΔΝΤ: Πολύ νωρίς να πούμε για τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ισραήλ

Το εθνικό νόμισμα του Ισραήλ υποχώρησε έως και 2% στο άνοιγμα των αγορών, πριν αρχίσει να περιορίζει τις απώλειες. Διαμορφώθηκε στο -0,6% χαμηλότερα, στα 3,8686 ανά δολάριο, στις 8:43 π.μ. τοπική ώρα.

Είναι η πρώτη παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας σε περίπου δύο χρόνια και η πρώτη φορά που πουλάει δολάρια, όπως επισημαίνει το Bloomberg.

Η απόφαση να υποστηριχθεί το σέκελ έρχεται μετά την πιο θανατηφόρα επίθεση στο Ισραήλ εδώ και δεκαετίες, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να διακηρύσσει ότι ο πόλεμος με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας θα είναι μακρύς και «δύσκολος».

Ενδεικτικό του κατεπείγοντος της απόφασης της κεντρικής τράπεζας του Ισραήλ είναι το γεγονός ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιστάθηκαν στην υποστήριξη του σέκελ, ακόμη και όταν οι ανησυχίες των επενδυτών γύρω από τις αμφιλεγόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης να αποδυναμώσει τη δικαστική εξουσία άσκησε πιέσεις στο νόμισμα για μήνες.

Το σέκελ είναι ένας από τους μεγαλύτερους χαμένους φέτος ανάμεσα σε ένα καλάθι 31 βασικών νομισμάτων που παρακολουθεί το Bloomberg.

Νωρίς για αποτίμηση

Χθες Κυριακή, η Τράπεζα του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα για να εκτιμηθεί η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση, αλλά επεσήμανε ότι ένας πόλεμο 50 ημερών με τους μαχητές της Χαμάς στη Γάζα το 2014, προκάλεσε ζημιές 3,5 δισεκατομμυρίων σέκελ, ή 0,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ανάπτυξη 3% το 2023 και το 2024.

Βουτιά στο χρηματιστήριο

Στον απόηχο της ανάφλεξης στην περιοχή, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τελ Αβίβ, έκλεισαν την Κυριακή με βουτιά σχεδόν 7%.

Ειδικότερα, το χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες 6,47%, με πτώση 9% των τραπεζικών μετοχών και με τζίρο 2,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (573 εκατομμύρια δολάρια). Οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 3%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές