Στο «κόκκινο» βρέθηκαν την Κυριακή τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια του Κόλπου, εν μέσω ανησυχιών ότι η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις.

Ο δείκτης αναφοράς της Σαουδικής Αραβίας υποχώρησε κατά 1,6%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων 10 μηνών. Ο δείκτης παρασύρθηκε από απώλειες σε όλους τους τομείς, με τη Lumi Rental να υποχωρεί κατά 5% και την Etihad Atheeb Telecommunication κατά 5,3%.

Η Saudi Aramco Base Oil σημείωσε πτώση 6,8% και η μεγαλύτερη ισλαμική τράπεζα στον κόσμο σε ενεργητικό, η Al Rajhi Bank υποχώρησε κατά 2,1%.

Ισραήλ: Με βουτιά 7% έκλεισε το χρηματιστήριο

Ο δείκτης του Κατάρ υποχώρησε για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, κλείνοντας 0,6% χαμηλότερα, με τους περισσότερους κλάδους να βρίσκονται στο κόκκινο. Η Industries Qatar σημείωσε πτώση 1,1% και η Commercial Bank έχασε 1,2%.

Εκτός του Κόλπου, ο δείκτης blue-chip της Αιγύπτου σημείωσε βουτιά 2,6%, την πιο απότομη πτώση σε σχεδόν τρεις μήνες.

Με βουτιά σχεδόν 7% έκλεισαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην αγορά του Τελ Αβίβ, στον απόηχο της αιφνιδιαστικής επίθεσης της Χαμάς.

Ειδικότερα, το χρηματιστήριο κατέγραψε απώλειες 6,47%, με πτώση 9% των τραπεζικών μετοχών και με τζίρο 2,2 δισεκατομμυρίων σέκελ (573 εκατομμύρια δολάρια). Οι τιμές των κρατικών ομολόγων υποχώρησαν κατά περίπου 3%.

Επιπτώσεις

Ο πόλεμος στη Γάζα θα έχει μεγαλύτερη επίδραση στις αγορές του Ισραήλ από ό,τι προηγούμενες στρατιωτικές επιχειρήσεις, λέει ο Όρι Γκρίνφελντ, επικεφαλής στρατηγικής στο Psagot Investment House. Εάν οι μάχες επεκταθούν, η οικονομία του Ισραήλ πιθανότατα θα πληγεί από την πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης και των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, υπογράμμισε στο Bloomberg.

«Εάν το Ισραήλ χρειαστεί να λάβει αποφάσεις που δεν ευθυγραμμίζονται απαραίτητα με τη διεθνή κοινότητα, θα μπορούσε επίσης να υπάρξει πτώση στις διεθνείς επενδύσεις και στις εμπορικές σχέσεις του Ισραήλ με διάφορες χώρες», τόνισε, προσθέτοντας ότι «αυτό μπορεί επίσης να επηρεάσει το σέκελ το οποίο αναμένουμε να δούμε να αποδυναμώνεται».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές