Λίγη ώρα κράτησε η… αντίσταση στις έντονες πιέσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο χάνει τις ούτως ή άλλως μικρές στηρίξεις από επιλεγμένες δεικτοβαρείς, και να «ξαναπερνά» κάτω από τις 1.120 μονάδες, βλέποντας πλέον πιο «καθαρά» ακόμη και τις 1.000 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 1,69% στις 1.117,75 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 145,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 66,9 εκατ. τεμάχια. Πτώση 1,43% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.723,96 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης απώλειες 2,27% στις 861,87 μονάδες.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Βγάζουν στηρίξεις οι «μεγάλοι»

Η αύξηση του τζίρου σαφώς συνδέεται με το πακέτο των 52 εκατ. μετοχών, ή το 1,4% της Eurobank, που αφορά την πώληση του ποσοστού που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην τράπεζα. Νωρίτερα το ΤΧΣ είχε επιβεβαιώσει τη συναλλαγή, η οποία έγινε στα 1,80 ευρώ ανά μετοχή και ήταν αξίας 93,7 εκατ. ευρώ.

Αδύναμες οι στηρίξεις

Μετά το πρωινό -2,10%, ο γενικός δείκτης κατάφερε να μαζέψει τις απώλειες μέχρι και το -0,80%, καθώς υπήρξαν κάποιες αγοραστικές κινήσεις σε δεικτοβαρείς τίτλους, όπως η Coca Cola και ο ΟΠΑΠ. Ωστόσο, οι στηρίξεις δεν άντεξαν, οι απώλειες διευρύνονται εκ νέου, με την πλειονότητα των τίτλων να δέχεται ακόμη ισχυρές πιέσεις, αφού και η διεθνής επικαιρότητα δεν βοηθά.

Η αγορά αντιδρά αρνητικά σε ότι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή, μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς μια νέα εστία αβεβαιότητας έχει προστεθεί στο ήδη αρνητικό κλίμα. Μια εικόνα που λίγο έως πολύ ήταν αναμενόμενη στην αγορά, η οποία ήδη ήταν ευάλωτη μετά και την απώλεια του κινητού των 200 ημερών την Παρασκευή. Είναι ίσως από τις λίγες φορές που η μεγάλη πτώση της αγοράς το τελευταίο δίμηνο έχει κάποια απτή αφορμή, η οποία εδράζεται στην ψυχολογία των διεθνών αγορών.

Θεωρητικά, όταν κοπάσει η θύελλα, θα αναδειχθούν ευκαιρίες, επισημαίνουν αρκετοί αναλυτές, εκτός εάν υπάρξει κάποια επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης με εμπλοκή περισσότερων δυνάμεων. Άλλωστε, σε μια πολεμική περίοδο τα πράγματα πάντα μπορεί να ξεφύγουν, αλλά δεν αποκλείεται να υπάρξει κάποιος συναγερμός παγκοσμίως που θα στηρίξει τα περιουσιακά στοιχεία.

Στο ταμπλό

Έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τη Cenergy, με το σημερινό -5,11% να μην αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, ενώ η πτώση σε ΓΕΚ Τέρνα, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Aegean και Quest να ξεπερνά το 3%. Άνω του 2% είναι η πτώση σε Motor Oil, Eurobank, Πειραιώς, ΕΥΔΑΠ, Alpha Bank, Autohellas, ΕΛΧΑ και Εθνική.

Οι απώλειες σε Τιταν, Ελληνικά Πετρέλαια, Μυτιληναίο και Τέρνα Ενεργειακή ξεπερνούν το 1%, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι ΔΕΗ και Jumbo. Θετικά κινούνται οι Λάμδα, Σαράντης, ΟΠΑΠ και Coca Cola, αλλά τα κέρδη δεν ξεπερνούν το 0,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών