Σε μισθολογικές αυξήσεις προγραμματίζει να προχωρήσει η Amazon προκειμένου να κατευνάσει τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων της στις επιχειρήσεις της στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως και να προσθέσει 15.000 νέους υπαλλήλους στο δυναμικό της.

Και όλα αυτά πριν από τις γιορτές, προκειμένου να είναι έτοιμος ο κορυφαίος retailer να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση ενόψει των Χριστουγέννων.

Το TikTok σχεδιάζει εκπτώσεις και φέρνει… πόλεμο με την Amazon

Η αύξηση θα αφορά τον βασικό μισθό, θα κυμαίνεται από 11,80 λίρες έως 12,50 λίρες την ώρα, ανάλογα με την τοποθεσία. Θα αφορά, δε, εργαζόμενους μερικής απασχόλησης και εποχιακούς, καθώς και θέσεις πλήρους απασχόλησης, και θα τεθεί σε ισχύ από τις 15 Οκτωβρίου. Πρόκειται για εργαζόμενους πρώτης γραμμής, οι οποίοι συλλέγουν, συσκευάζουν, αποθηκεύουν και αποστέλλουν αντικείμενα από και προς τις κεντρικές της αποθήκες.

Απώτερος στόχος είναι μέχρι τον Απρίλιο του 2024, η Amazon να έχει προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων της σε 12,30 έως 13 λίρες την ώρα. Με τον τρόπο αυτό ο κατώτατος αρχικός μισθός στις δραστηριότητές της στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει αυξηθεί κατά 20% σε δύο χρόνια ή κατά 50% από το 2018.

Επιπλέον προσλήψεις

Εν τω μεταξύ, περισσότεροι από 15.000 επιπλέον εποχικοί εργαζόμενοι αναμένεται να προσληφθούν στις τοποθεσίες της Amazon σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, προβαίνοντας σε μια κίνηση που αντιστοιχεί σε μια επένδυση ύψους 170 εκατομμυρίων λιρών.

«Έχουμε ταλαντούχους συναδέλφους και είμαστε υπερήφανοι που τους προσφέρουμε ανταγωνιστικούς μισθούς και παροχές, καθώς και εξαιρετικές ευκαιρίες για επαγγελματική εξέλιξη, όλα σε ένα ασφαλές και σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον», δήλωσε ο John Boumphrey, διευθυντής της Amazon στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Αυτοί είναι μερικοί μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν στην Amazon – είτε πρόκειται για την πρώτη τους δουλειά, είτε για έναν εποχιακό ρόλο είτε για μια ευκαιρία να προωθήσουν την καριέρα τους».

Η απάντηση των συνδικάτων

Απέναντι στην κίνηση αυτή -και στις αυξήσεις και στις προσλήψεις-, το συνδικάτο GMB τόνισε ότι η εξέλιξη αυτή θα φέρει λίγη ανακούφιση στους εργαζόμενους της Amazon που αντιμετωπίζουν μισθούς φτώχειας, μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας και αυξημένη επιτήρηση στο χώρο εργασίας.

«Η Amazon έχει δαπανήσει εκατομμύρια για να πολεμήσει τους δικούς της εργαζόμενους για τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τη δίκαιη αμοιβή», ανέφερε η Rachel Fagan, εκ του συντονιστικού της GMB. «Είμαστε σίγουροι ότι ως μια εκ των ισχυρότερων εταιρειών στον κόσμο, μπορεί να ενεργήσει και με ακόμη καλύτερο τρόπο».

Η Amazon προσπαθεί να κατευνάσει τους εργαζόμενους στις βασικές της αποθήκες, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τα πενιχρά επίπεδα αμοιβών και τις κακές συνθήκες εργασίας που περιγράφουν.

Τον Ιανουάριο, οι εργαζόμενοι στα κέντρα πλήρους εκτέλεσης της Amazon στο Κόβεντρι οργάνωσαν την πρώτη νόμιμη απεργία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο, διαμαρτυρόμενοι για τις χαμηλές αυξήσεις στους μισθούς τους.

Σε συντονισμό με την GMB, υπέβαλαν επίσης αίτημα για την επίσημη αναγνώριση του σωματείου, ως το πρώτο για την εταιρεία στη χώρα,σε μια κίνηση που θα τους έδινε τη δυνατότητα να διαπραγματεύονται συλλογικά με την Amazon για τους μισθούς.

Την ίδια στιγμή, στις ΗΠΑ, η Amazon έχει ανακοινώσει ότι προγραμματίζει την ενίσχυση του προσωπικού της με 250.000 εργαζομένους, επίσης για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τη ζήτηση κατά την περίοδο των εορταστικών αγορών. Πρόκειται για μια πάγια τακτική που ακολουθεί ο retailer στην αμερικανική αγορά τα τελευταία χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή