Εξαγορές στον πετρελαϊκό κλάδο και ειδικά στον κλάδο της σχιστολιθικής εξόρυξης ετοιμάζουν μεγάλες πετρελαϊκές στις ΗΠΑ, που θα μπορούσαν να αλλάξουν εντελώς το χάρτη μιας από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές αγορές στον κόσμο.

Η πρόσφατη μεγάλη συμφωνία στον πετρελαϊκό κλάδο ύψους 60 δισ. δολαρίων μεταξύ της ExxonMobil και της Pioneer Natural Resources στις ΗΠΑ, έχει ανοίξει την όρεξη και σε άλλους κολοσσούς. Ήδη οι μεγάλοι ανταγωνιστές Chevron και ConocoPhillips έχουν βάλει στο μικροσκόπιο πιθανούς τέτοιους στόχους που μπορεί να εμφανίζονται διαθέσιμοι και στη σωστή τιμή, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η Wall Street Journal.

Οι «πράσινες συζητήσεις» των Big Oil ενόψει της COP28

Το ντιλ της ExxonMobil έκλεισε κυρίως λόγω των δραστηριοτήτων της Pioneer στις σχιστολιθικές εξορύξεις μαύρου χρυσού που έχουν κερδίσει σημαντικό έδαφος στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια που είναι υψηλές τιμές. Οι στόχοι εξαγορών με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον βρίσκονται αυτό το διάστημα στη γεμάτη με πετρέλαιο λεκάνη Permian του Δυτικού Τέξας και του Νέου Μεξικού, όπου επενδυτές και στελέχη του κλάδου της ενέργειας λένε ότι έχει ξεκινήσει κούρσα για τη σύναψη συμφωνιών.

Πρόκειται για κινήσεις που μπορεί να αλλάξουν άρδην το τοπίο, προς το παρόν στις ΗΠΑ που έχει πλέον τη μεγαλύτερη παραγωγή πετρελαίου σε όλο τον κόσμο και έπειτα ακόμη και στην Ευρώπη εάν οι εταιρείες κρίνουν ότι θέλουν να ενισχυθούν κι άλλο απέναντι στον ανταγωνισμό.

Ένα τέτοιο κύμα συμφωνιών θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τον κλάδο πετρελαίου και φυσικού αερίου των ΗΠΑ, επιτρέποντας να πραγματοποιηθεί μετάβαση από τη σημερινή εποχή που υπάρχουν πολλές μικρές και μεσαίες εταιρείες («μικρά γεωτρύπανα») που κυνηγούν την ανάπτυξη, σε μια εποχή που η συγκεκριμένη αγορά σχιστολιθικής εξόρυξης στις ΗΠΑ κυριαρχείται από τις μεγάλες εταιρείες πετρελαίου.

Το όλο σκηνικό που θα δημιουργηθεί θα μπορούσε να μοιάζει με αυτό που προέκυψε από τις μεγάλες συγχωνεύσεις του κλάδου οι οποίες ξεκίνησαν στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβαναν μεγαντιλ μεταξύ των Exxon και Mobil, των Chevron και Texaco και των BP και Amoco, μεταξύ άλλων, αναφέρει σε ανάλυσή της η αμερικανική εφημερίδα.

Οι απαραίτητες εγκρίσεις

Πρόκληση μπορεί να είναι σε κάθε περίπτωση η εξασφάλιση εγκρίσεων από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Όμως μέχρι τώρα οι παραγωγοί πετρελαίου έχουν ξεφύγει από αυστηρούς αντιμονοπωλιακούς ελέγχους, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούν ότι τα προϊόντα τους ανταγωνίζονται σε παγκόσμια αγορά με πολλούς μεγάλους παίκτες. Νυν και πρώην στελέχη πετρελαίου δήλωσαν ότι πιστεύουν ότι πιθανότατα οι ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ δεν θα μπλοκάρουν νέο γύρο συμφωνιών στον κλάδο αυτό.

Παρά την υποχώρηση του μαύρου χρυσού την προηγούμενη εβδομάδα, οι τιμές παραμένουν υψηλές και οι νέες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συμβάλλουν στη δημιουργία μεγαλύτερης ανησυχίας.

Το παιχνίδι του ΟΠΕΚ+

Η πολιτική μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, η υψηλή ζήτηση ενόψει χειμώνα, η άνοδος του δολαρίου και η μείωση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ ήταν βασικοί λόγοι που οδήγησαν τις τιμές του πετρελαίου κοντά στα 100 δολάρια το βαρέλι πριν να υποχωρήσουν στη συνέχεια στα 85 δολάρια. Πρόκειται για άνοδο της τάξης του 30% σε σύγκριση με τα επίπεδα του Ιουνίου όταν στα μέσα του μήνα οι τιμές ήταν στα 72 δολάρια το βαρέλι.

Όταν ανεβαίνουν πολύ οι τιμές γίνεται ακόμη πιο συμφέρουσα η εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου. Με την προσφορά να διαμορφώνεται στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα λόγω πολιτικής του ΟΠΕΚ+, οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα. Στις αρχές του Σεπτεμβρίου ο ΟΠΕΚ προέβλεπε έλλειμμα έως και 3 εκατομμυρίων βαρελιών αργού ημερησίως για το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή