Ανατροπή στην ανατροπή ως προς την έκβαση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης προκαλούν οι διεθνείς εξελίξεις.

Πετρέλαιο θέρμανσης: Αποκλιμάκωση τιμών τις τελευταίες ημέρες

Με τα τελευταία δεδομένα και πριν την πολεμική σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έδειχνε να υποχωρεί θεαματικά κάτω από τα 1,39 ευρώ το λίτρο όταν πριν από περίπου δύο εβδομάδες οι προβλέψεις έδειχναν για ένα εύρος τιμών από τα 1,46 έως και τα 1,50 ευρώ το λίτρο.

Η πρεμιέρα της διάθεσης του καυσίμου είναι η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου.

Η πρώτη ανατροπή

Η πρώτη ανατροπή ήρθε μετά την αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών του αργού πετρελαίου από τα 96 δολάρια το βαρέλι στις 27 Σεπτεμβρίου στα 84 δολάρια την περασμένη Παρασκευή 6 Οκτωβρίου.

Έτσι οι εκτιμήσεις που δίνουν παράγοντες της εγχώριας αγοράς πετρελαιοειδών ήθελαν την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να υποχωρεί στα 1,39 ευρώ ανά λίτρο.

Δεύτερη ανατροπή (;)

Η εισβολή των ενόπλων της Χαμάς και η αντεπίθεση του στρατού του Ισραήλ στη Γάζα, προκαλεί αβεβαιότητα στις αγορές. Και ιδίως με την εμπλοκή της Χεζμολάχ του Λιβάνου αλλά και τους φόβους για μία γενίκευση του πολέμου στην περιοχή της Μ. Ανατολής.

Το μέγεθος και το εύρος των επιπτώσεων στις διεθνείς αγορές του πετρελαίου δεν μπορεί κανείς να το προβλέψει και πολύ περισσότερο ως προς τη διαμόρφωση των τιμών των προϊόντων στις τοπικές αγορές.

Άρα είναι αβέβαιο αν η πρεμιέρα του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνει τελικά με τιμές κάτω από τα 1,39 ευρώ το λίτρο.

Επιδότηση πετρελαίου θέρμανσης

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει πως δεν θα επιδοτήσει την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης.

Πάντως με τα δεδομένα πριν τη σύρραξη Ισραήλ – Χαμάς οι τιμές του πετρελαίου θέρμανσης είναι στα περίπου  ίδια με τα περσινά επίπεδα (1,37 έως 1,41 ευρώ το λίτρο)

Τα χαρτιά τους επίσης ως προς την παροχή εκπτώσεων δεν έχουν ανοίξει ακόμα και οι μεγάλες εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στη χώρα μας.

Επίδομα θέρμανσης

Η στήριξη των νοικοκυριών ενόψει του χειμώνα θα γίνει μέσω της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης. Τα ποσά παραμένουν ίδια όπως και την περσινή σεζόν, ωστόσο τα εισοδηματικά κριτήρια διευρύνθηκαν για τις οικογένειες με παιδιά.

Αυτό σημαίνει ότι φέτος θα πάρουν επίδομα περισσότερα νοικοκυριά με προστατευόμενα τέκνα. Ωστόσο, για πρώτη φορά καθιερώνεται όριο για το τζίρο των φορολογούμενων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα ενώ καταργείται το διπλό επίδομα που έλαβαν πέρυσι όσοι γύρισαν την πλάτη στο φυσικό αέριο.

Ειδικότερα τη νέα χειμερινή σεζόν:

– Πάνω από  1 εκατ. νοικοκυριά θα λάβουν επίδομα θέρμανσης το οποίο κυμαίνεται από 100-800 ευρώ ανάλογα με την περιοχή και τη σύνθεση του νοικοκυριού ενώ στις περιοχές με πολύ κρύο το επίδομα φθάνει έως 1.000 ευρώ.

– Το εισοδηματικό όριο παραμένει στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και στα 24.000 ευρώ για τον έγγαμο  αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά από 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο, σε 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο. Αυτό σημαίνει ότι το εισοδηματικό όριο για ένα νοικοκυριό με ένα παιδί διαμορφώνεται από 27.000 ευρώ σε 29.000 ευρώ, για ένα νοικοκυριό με δύο παιδιά το όριο εισοδήματος από 30.000 ευρώ ανεβαίνει στα 34.000 ευρώ και για ένα νοικοκυριό με τρία παιδιά το κριτήριο του εισοδήματος αυξάνεται από 33.000 ευρώ σε 39.000 ευρώ.

– Στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν  επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται για πρώτη φορά και όριο τζίρου έως 80.000 ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που δήλωσαν φέτος στην Εφορία ακαθάριστα έσοδα πάνω από 80.000 ευρώ αποκλείονται αυτομάτως από το επίδομα θέρμανσης.

– Το επίδομα θέρμανσης θα χορηγείται σε φυσικά πρόσωπα, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) ή θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης και πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

– Το επίδομα θα χορηγείται στα φυσικά πρόσωπα, για τα ακίνητα, τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται. Ειδικά για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση το ακίνητο να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 10.000 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

– Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης καθορίζεται στα 350 ευρώ, για όλους τους δικαιούχους το οποίο θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο “συντελεστή βαθμοημέρας” και κλιμακούμενο από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος που επικρατεί σε κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να προκύψει το ποσό επιδόματος που δικαιούται ο κάθε ενδιαφερόμενος. Επιπλέον, το ποσό του επιδόματος , όπως διαμορφώνεται μετά τον πολλαπλασιασμό της βάσης υπολογισμού με τον συντελεστή επιδότησης, θα προσαυξάνεται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του δικαιούχου κατά 20%. Για όσους δικαιούχους διαμένουν σε περιοχές όπου οι κλιματικές συνθήκες χαρακτηρίζονται το χειμώνα από δριμύ ψύχος και ο συντελεστής επιδότησης είναι ίσος με το 1 ή μεγαλύτερος από το 1, τα ποσά του επιδόματος θα είναι προσαυξημένα περαιτέρω κατά 25% με το μέγιστο ποσό να φθάνει μέχρι τα 1.000 ευρώ (αντί τα 800 ευρώ).

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΑΔΜΗΕ: Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας – Κέρκυρας
Ενέργεια |

Νέα ηλεκτρική διασύνδεση Ηγουμενίτσας - Κέρκυρας μέσω νέας γραμμής μεταφοράς υψηλής τάσης

Το έργο αφορά στη μελέτη, προμήθεια και εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου καλωδιακού συστήματος απλού κυκλώματος 150 kV για τη διασύνδεση της Ηγουμενίτσας με την Κέρκυρα

Βαλτικές χώρες: Αποσυνδέονται απο το κοινό δίκτυο ηλεκτρισμού με Ρωσία και Λευκορωσία
Ενέργεια |

Οι χώρες της Βαλτικής εγκαταλείπουν το κοινό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας με Ρωσία και Λευκορωσία

Τον ερχόμενο Φεβρουάριο οι βαλτικές χώρες αποσυνδέονται απο το δίκτυο της σοβιετικής εποχής- Στις 9 Φεβρουαρίου 2025 ο συγχρονισμός των δικτύων τους με αυτά της ΕΕ