Η διαφαινόμενη αναστολή της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ προς τους Παλαιστινίους, ως μορφή αντίδρασης απέναντι στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, προκαλεί ήδη κλυδωνισμούς στις Βρυξέλλες, καθώς ορισμένα κράτη μέλη, ενόψει του αυριανού (10/10) άτυπου και έκτακτου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ των 27, που συγκάλεσε ο Ζοζέπ Μπορέλ με αντικείμενο την κρίση στη Μέση Ανατολή, εξέφρασαν τις αντιρρήσεις τους.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι το όλο θέμα ανακοίνωσε… «μονομερώς» ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Όλιβερ Βαρχέλι, κάνοντας γνωστό με ανάρτησή του ότι η ΕΕ προχωρά σε αναστολή πληρωμών και επανεξέταση κάθε προγράμματος βοηθείας προς τους Παλαιστινίους.

Μέση Ανατολή: Σύγχυση στην ΕΕ για τη βοήθεια προς τους Παλαιστινίους

Η «μονομερής» απόφαση του επιτρόπου

Ο Βαρχέλι ανέφερε ότι «το μέγεθος του τρόμου και της βαναυσότητας ενάντια στο Ισραήλ και τον λαό του αποτελεί σημείο καμπής. Δεν μπορεί να υπάρξει συνέχιση των διαδικασιών σαν να μην έχει συμβεί τίποτα».

«Ως ο μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας για τους Παλαιστινίους, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να βάλει όλο το φάσμα των σχεδίων ανάπτυξής της σε επανεξέταση και αυτό αφορά 691 εκατ. ευρώ. Όλες οι πληρωμές σταματούν αμέσως. Όλα τα σχέδια θα επανεξεταστούν. Όλες οι νέες προτάσεις προϋπολογισμού, συμπεριλαμβανομένου και του τρέχοντος έτους 2023, αναστέλλονται μέχρι νεωτέρας. Θα υπάρξει συνολική επανεξέταση ολόκληρου του φακέλου για τη βοήθεια προς την Παλαιστίνη», σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, παρότι τίποτα δεν είναι ακόμη οριστικό…

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί, λέει άλλος επίτροπος

Ωστόσο, μόνο λίγες ώρες αργότερα, ένας συνάδελφός του, ο επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, Γιάνες Λέναρσιτς, υποστήριξε ακριβώς τα… αντίθετα, με τη δική του ανάρτηση.

Η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί, λέει και ο Μπορέλ

«Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται» υπογράμμισε ο Λέναρσιτς.

Με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Αν και καταδικάζω σθεναρά την τρομοκρατική επίθεση από τη Χαμάς, είναι επιτακτική ανάγκη να προστατεύονται οι άμαχοι και να σεβόμαστε το Διεθνές Ανθρωπιστικό Δίκαιο. Η ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ στους Παλαιστίνιους που έχουν ανάγκη θα συνεχιστεί όσο χρειάζεται».

Ιρλανδία, Ισπανία και Βέλγιο διαφωνούν και αντιδρούν

Και παρότι υπάρχει σαφής διαφορά μεταξύ οικονομικής και ανθρωπιστικής βοήθειας, ήδη η Ισπανία και η Ιρλανδία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη διαφαινόμενη απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αναστείλει την οικονομική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Μάλιστα, η Ιρλανδία ζήτησε από την Κομισιόν να εξηγήσει σε ποια νομική βάση στηρίζει την απόφαση αυτή.

«Εμείς θεωρούμε ότι δεν υπάρχει καμία νομική βάση για μια μονομερή απόφαση αυτού του είδους από έναν μεμονωμένο επίτροπο και δεν στηρίζουμε τη διακοπή της βοήθειας», δήλωσε χαρακτηριστικά εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ιρλανδίας.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί για βοήθεια 70 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια

Και η αριστερή κυβέρνηση της Ισπανίας εξέφρασε τη διαφωνία της.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, που προέρχεται από το Σοσιαλιστικό κόμμα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον επίτροπο Όλιβερ Βάρχελι, στον οποίο ανέφερε τις αντιρρήσεις της Μαδρίτης.

Ο υπουργός ζήτησε επίσης από τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, τον συμπατριώτη του Ζοζέπ Μπορέλ, να θέσει το θέμα στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών, οι οποίοι «δεν είχαν ενημερωθεί» για την απόφαση της Κομισιόν.

Με τη σειρά του, το Βέλγιο ανακοίνωσε πως δεν θα αναστείλει την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστινίους, όπως δήλωσε στο Radio 1 η υπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας της χώρας, Καρολίν Γκενέζ.

H Γκενέζ τόνισε ότι το Βέλγιο δεν παρέχει βοήθεια απευθείας στην Παλαιστινιακή Αρχή ή στη Χαμάς, αλλά στον τοπικό πληθυσμό, «στους ανθρώπους που τη χρειάζονται», μέσω τοπικών εταίρων.

Το Βέλγιο έχει δεσμευτεί για βοήθεια 70 εκατομμυρίων ευρώ για πέντε χρόνια, σημειώνει το βελγικό πρακτορείο ειδήσεων.

Μπορέλ: Η ανθρωπιστική βοήθεια θα συνεχιστεί

Μία πρώτη προσπάθεια να βάλει τα πράγματα στη θέση τους έκανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ,

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε ότι η ανακοινωθείσα επανεξέταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας προς την Παλαιστίνη, δεν αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια της ΕΕ, η οποία θα συνεχιστεί.

Συγκεκριμένα, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε, μέσω της πλατφόρμας Χ, ότι η αναστολή κάθε πληρωμής, θα τιμωρούσε ολόκληρο τον παλαιστινιακό λαό, βλάπτοντας παράλληλα και τα συμφέροντα της ΕΕ στην περιοχή, και θα ενθάρρυνε ακόμη περισσότερο τους τρομοκράτες.

Με δεύτερη ανάρτησή του, μάλιστα, διευκρινίζει επίσης ότι η αναθεώρηση της βοήθειας της ΕΕ για την Παλαιστίνη δεν αφορά στις οφειλόμενες πληρωμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει νωρίτερα διευκρινιστική ανακοίνωση, τονίζοντας πως «αυτή η επανεξέταση δεν αφορά στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων πολιτικής προστασίας και ανθρωπιστικής βοήθειας (ECHO)».

Επανεξετάζει την οικονομική βοήθεια προς την Παλαιστίνη η Γερμανία

Από την άλλη πλευρά, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επανεξετάσει τη βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους.

Το ομοσπονδιακό υπουργείο για την Αναπτυξιακή Συνεργασία θα αναθεωρήσει το σύνολο της δέσμευσής του στα Παλαιστινιακά Εδάφη, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ, ανακοίνωσε η αρμόδια υπουργός Σβένια Σούλτσε.

«Η πλήρης αλληλεγγύη μας πηγαίνει στο Ισραήλ», δήλωσε η Σούλτσε στην γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung και εξήγησε ότι μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες νεκρούς, όλη η βοήθεια της ομοσπονδιακής κυβέρνησης προς τους Παλαιστίνιους κινδυνεύει να τερματιστεί.

Η υπουργός διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ήδη οι γερμανικές αρχές έχουν φροντίσει ώστε η βοήθεια να χρησιμοποιείται «για την ειρήνη και όχι για τους τρομοκράτες».

Αλλά αυτές οι επιθέσεις αποτελούν «τρομερό σημείο καμπής», τόνισε η Σούλτσε και πρόσθεσε ότι η Γερμανία, σε συντονισμό με τους εταίρους της, θα εξετάσει τώρα την στήριξη της περιοχής με έργα υποδομής.

Η Γερμανία θα συζητήσει με το Ισραήλ πώς θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα αναπτυξιακά έργα στην περιοχή και θα συντονιστεί με τους διεθνείς εταίρους, δήλωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

«Η ασφάλεια του Ισραήλ είναι «λόγος του κράτους μας» και αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Θα ενεργήσουμε ανάλογα», τόνισε ο Σολτς, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Μπενγιαμίν Νετανιάχου.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα