Με πολύτιμες βοήθειες από τις διεθνείς αγορές, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί σήμερα να αφήσει πίσω του το «κεφάλαιο» της πτώσης λόγω γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή και να εκδηλώσει μια αντίδραση που θα το βγάλει από το βαθύ πτωτικό κανάλι στο οποίο βρίσκεται.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,67% στις 1.129,90 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 2,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,73% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.753,88 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδη 2,34% στις 878,49 μονάδες.

Θέλει δουλειά πολλή…

Η αγορά προσπαθεί να αναιρέσει το χθεσινό -2,2% που σημείωσε στη σκιά της νέας έντασης στη Μέση Ανατολή και να ακολουθήσει το θετικό κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες και αυτές με τη σειρά τους αρχίζουν να βλέπουν καλύτερους οιωνούς στο μέτωπο της νομισματικής πολιτικής. Βέβαια, για να μπορέσει το ΧΑ να βγει από το πτωτικό κανάλι που το έφερε σε χαμηλά πενταμήνου χρειάζεται να καλύψει σημαντικό έδαφος, ωστόσο μια αντίδραση από την μεγάλη πίεση που δέχτηκε είναι ευκταία στη παρούσα.

Η αναίρεση του πτωτικού καναλιού χρειάζεται την ανάκτηση πάνω από 100 μονάδων για τον γενικό δείκτη και έναν καταλύτη που θα αλλάξει την ψυχολογία της αγοράς, η οποία βλέπει τις ανοδικές αντιδράσεις ως ευκαιρία είτε απεγκλωβισμού είτε εκκρεμών εντολών κατοχύρωσης των πρότερων κερδών. Χρειάζεται δηλαδή έναν καταλύτη που θα επαναφέρει τα κίνητρα στους αγοραστές, οι οποίοι παραμένουν πεισματικά απόντες επί τουλάχιστον έξι εβδομάδες σε μια αγορά που βρίσκεται σε διορθωτική τροχιά επί μακρόν.

Τεχνικά, οι περισσότεροι κλαδικοί δοκιμάζουν το 61% της τελευταίας μεγάλης ανοδικής κίνηση επίπεδο που δικαιολογεί αν μη τι άλλο σημαντική αντίδραση. Σε πρώτη φάση η αγορά χρειάζεται κατοχύρωση των 2.883 και 1.185 μονάδων σε FTSE 25 και ΓΔ για να ανακοπεί η επιθετική πτωτική τάση. Σε κάθε περίπτωση, οι επόμενες ημέρες θα αναδείξουν μια πιο σφαιρική άποψη, και τις αντοχές μιας αντίδρασης, ενώ και πολλές εκθέσεις οίκων και μεγάλων πιστωτικών ιδρυμάτων ενδεχομένως να μην «καούν» όπως το προηγούμενο διάστημα.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Πειραιώς και ΔΕΗ σημειώνουν κέρδη 3,69% και 3,18% αντίστοιχα, με τις Alpha Bank, Motor Oil, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, Quest και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με άνοδο που ξεπερνά το 2%.

Άνω του +1% κινούνται οι Βιοχάλκο, Eurobank, Coca Cola, Aegean, Μυτιληναίος, Jumbo, Τιτάν και Λάμδα, ενώ ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΛΧΑ, Cenergy, ΟΤΕ, Autohellas, ΟΠΑΠ και ΕΥΔΑΠ. Χωρίς μεταβολή είναι η ΓΕΚ Τέρνα, με τον Σαράντη να χάνει 0,96%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών