Κλιμακώθηκε την Τρίτη το σφυροκόπημα της Γάζας από τις ένοπλες δυνάμεις του Τελ Αβίβ, με τις ισραηλινές οβίδες να ισοπεδώνουν ολόκληρες συνοικίες γεμίζοντας τα νεκροτομεία με σορούς νεκρών Παλαιστινίων. Στο ίδιο το Ισραήλ, όπως μεταδίδει το Reuters, στρατιώτες περισυνέλεξαν τις τελευταίες σορούς τέσσερις ημέρες αφότου ένοπλοι της Χαμάς σκότωσαν εκατοντάδες ανθρώπους σε πόλεις και χωριά.

Ερντογάν: Οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν όλες τις τρομοκρατικές οργανώσεις – Τι κάνει το αεροπλανοφόρο τους στο Ισραήλ;

Οι μαχητές της Χαμάς που κρατούν ομήρους Ισραηλινούς στρατιώτες και πολίτες είχαν απειλήσει ότι θα εκτελούσαν έναν αιχμάλωτο για κάθε σπίτι στη Γάζα που χτυπιόταν, αλλά ως το βράδυ της Τρίτης δεν υπήρχαν ενδείξεις ότι είχαν πραγματώσει την απειλή τους.

Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ δήλωσε ότι οι δυνάμεις του ετοιμάζονται για χερσαία επίθεση.

Νεκροί σε Γάζα και Ισραήλ

Στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ, μια ομοβροντία ρουκετών εκτοξεύθηκε από τον νότιο Λίβανο με το Τελ Αβίβ να απαντά με βομβαρδισμό. Η ανταλλαγή πυρών καθιστά φανερό ότι το φρικιαστικό ενδεχόμενο πυροδότησης ενός ευρύτερου πολέμου παραμένει πάντα παρόν.

Η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ουάσινγκτον ανέφερε ότι ο αριθμός των νεκρών από τις επιθέσεις της Χαμάς το Σαββατοκύριακο ξεπέρασε τους 1.000. Τα θύματα ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία άμαχοι, που πυροβολήθηκαν σε σπίτια, σε δρόμους ή σε ένα υπαίθριο χορευτικό πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και ορισμένοι ξένοι αιχμαλωτίστηκαν και μεταφέρθηκαν στη Γάζα ως όμηροι, με τους ισλαμιστές μαχητές να περιφέρουν κάποιους εξ αυτών στους δρόμους ως τρόπαια.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε ότι οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ είχαν σκοτώσει τουλάχιστον 830 ανθρώπους και τραυμάτισει 4.250 μέχρι την Τρίτη. Τα πλήγματα εντάθηκαν το βράδυ της Τρίτης, σείοντας το έδαφος και στέλνοντας στήλες καπνού και φλόγες στον ουρανό.

Τα Ηνωμένα Έθνη δήλωσαν ότι περισσότεροι από 180.000 κάτοικοι της Γάζας είχαν μείνει άστεγοι, με χιλιάδες να συνωστίζονται στους δρόμους ή σε σχολεία.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Yoav Gallant, μιλώντας σε στρατιώτες κοντά στον φράχτη της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα την πάρει. (…) Ξεκινήσαμε την επίθεση από τον αέρα, αργότερα θα έρθουμε και από το έδαφος. Ελέγχουμε την περιοχή από τη δεύτερη μέρα και βρισκόμαστε στην επίθεση. [Οι επιχειρήσεις] θα εντατικοποιηθούν ακόμα περισσότερο.»

Σε τραγική κατάσταση οι άμαχοι

Όπως μεταδίδει το Reuters, στο νεκροτομείο του νοσοκομείου Χαν Γιουνίς της Γάζας, πτώματα ήταν τοποθετημένα στο έδαφος πάνω σε φορεία με ονόματα γραμμένα στην κοιλιά τους. Οι γιατροί κάλεσαν τους συγγενείς να παραλάβουν γρήγορα τα πτώματα γιατί δεν υπήρχε άλλος χώρος για τους νεκρούς.

Ένα δημοτικό κτίριο που χρησιμοποιούνταν ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης χτυπήθηκε από το Ισραήλ. Οι επιζώντες έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς.

«Κανένα μέρος δεν είναι ασφαλές στη Γάζα, όπως βλέπετε χτυπούν παντού», δήλωσε ο Ala Abu Tair, 35 ετών, ο οποίος είχε αναζητήσει καταφύγιο εκεί με την οικογένειά του αφού έφυγε από το Abassan Al-Kabira κοντά στα σύνορα.

Ο Radwan Abu al-Kass, δάσκαλος πυγμαχίας και πατέρας τριών παιδιών, δήλωσε ότι εκκένωσε το πενταώροφο κτίριό του στη συνοικία Al Rimal όταν ένας πύραυλος έπληξε το κτίσμα. Καταστράφηκε από μεγαλύτερο χτύπημα αφού βγήκε έξω.

«Ολόκληρη η συνοικία απλά σβήστηκε», είπε.

Νεκρά ηγετικά μέλη της Χαμάς

Δύο μέλη του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Τζαουάντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακαρία Αμπού Μααμαρ, σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή στο Khan Younis, δήλωσε αξιωματούχος της Χαμάς.

Ήταν τα πρώτα υψηλόβαθμα μέλη της Χαμάς που σκοτώθηκαν από τότε που το Ισραήλ άρχισε να σφυροκοπεί τον θύλακα. Το Ισραήλ δήλωσε ότι ο Αμπού Σαμάλα ήταν επικεφαλής πολλών επιχειρήσεων με στόχο Ισραηλινούς πολίτες.

Το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι τα ισραηλινά πλήγματα έχουν καταστρέψει από το Σάββατο περισσότερες από 22.600 κατοικίες και 10 εγκαταστάσεις υγείας και έχουν προκαλέσει ζημιές σε 48 σχολεία.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Φόλκερ Τερκ, ο οποίος κατήγγειλε τις επιθέσεις της Χαμάς, δήλωσε ότι άμαχοι είχαν πληγεί από ισραηλινά πλήγματα σε πολυκατοικίες, σχολεία και κτίρια του ΟΗΕ.

«Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο είναι ξεκάθαρο: η υποχρέωση να λαμβάνεται διαρκώς μέριμνα για την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των μη στρατιωτικών αντικειμένων εξακολουθεί να ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια των επιθέσεων», είπε.

Προς χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Στο Ισραήλ δεν έχει γίνει ακόμη πλήρης επίσημη καταμέτρηση των νεκρών και αγνοουμένων από τις επιθέσεις του Σαββάτου. Στη νότια πόλη Be’eri, όπου ανασύρθηκαν περισσότερα από 100 πτώματα, εθελοντές με κίτρινα γιλέκα και μάσκες προσώπου μετέφεραν τους νεκρούς από τα σπίτια με φορεία.

Ένα μακρύ, φαρδύ ίχνος αίματος τραβούσε κατά μήκος του δαπέδου ενός σπιτιού όπου οι μαχητές είχαν σύρει τα πτώματα στο δρόμο από μια αιματοβαμμένη κουζίνα γεμάτη αναποδογυρισμένα έπιπλα.

«Αυτό που θέλω περισσότερο είναι να ξυπνήσω από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε ο Elad Hakim, ένας επιζών από το υπαίθριο μουσικό φεστιβάλ, όπου η Χαμάς είχε σκοτώσει 260 παρευρισκόμενους τα ξημερώματα.

Όπως όλα δείχνουν, η επόμενη κίνηση του Ισραήλ θα είναι μια χερσαία επίθεση στη Γάζα, έδαφος από το οποίο αποχώρησε το 2005 μετά από 38 χρόνια κατοχής και το οποίο διατηρεί υπό αποκλεισμό από τότε που η Χαμάς κατέλαβε την εξουσία, το 2007. Η πολιορκία που ανακοίνωσε τη Δευτέρα θα οδηγήσε σε αποκλεισμό τς παροχής τροφίμων και καυσίμων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.