Η σύγχρονη Αριστερά δεν πρέπει δαιμονοποιεί τη λέξη κεφάλαιο αλλά να το θεωρεί ως εργαλείο  επ’ ωφελεία όλων, σημείωσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Στέφανος Κασσελάκης, δίνοντας με αυτόν τον τρόπο το στίγμη για την οικονομική πολιτική που σχεδιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ίδιος τόνισε ότι δε χρειάζεται να υπάρξει παραπάνω φορολόγηση αλλά δραστική μείωση της σπατάλης στο δημόσιο, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι.

Τα stock options κια η συνεργασία

Όπως είπε χαρακτηριστικά: «Η Σύγχρονη Αριστερά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η λέξη «κεφάλαιο» δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση. Και η λέξη «εργασία» πρέπει να είναι προτροπή για «ΣΥΝ-εργασία»….για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στο οποίο οι εργαζόμενοι συμμετέχουν ενεργά στην ανάπτυξη της επιχείρησης».

Πώς θα γίνει όμως κάτι τέτοιο; Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «Όπως ίσως ήδη γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσα τις πολιτικές σκέψεις και προτάσεις μου, πάνω στις οποίες στηρίχθηκε κινηματικά η υποψηφιότητά μου για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησα ρητά για την ανάγκη καθιέρωσης των stock options προς επίτευξη συμπεριληπτικής ανάπτυξης», προσθέτοντας ότι «Αναφέρθηκα, δηλαδή, στη θεσμική παρότρυνση συμμετοχής των εργαζόμενων στο μετοχικό κεφάλαιο μιας επιχείρησης. Έτσι ώστε να συμμετέχουν στην υπεραξία που προέρχεται από την απόδοση της επιχείρησης – και από τις επιλογές της διοίκησης αλλά και από τον μόχθο της εργασίας. Αυτό σημαίνει έμπρακτη ΣΥΝ-εργασία».

Ακόμη, πρόσθεσε ότι «Υπάρχουν πολλοί τρόποι να στηρίξουμε ένα τέτοιο πλαίσιο. Φυσικά διευκολύνοντας το νομικό πλαίσιο. Αλλά και στηρίζοντας με φορολογικά κίνητρα και λογιστικές πρακτικές την καταχώρηση των stock options στα έξοδα μισθοδοσίας».

Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, υπογράμμισε ότι «Αν πέσουν οι μικρές επιχειρήσεις τότε οι μεγάλοι του ΣΕΒ θα βρεθούν σε δύσκολη θέση»,.Αναφορά έκανε στη διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. «Η μεγάλη διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία μεγάλη παραγωγική δύναμη. Κανόνες και αυστηρό έλεγχο στην αγορά εργασίας. Εσείς ως μεγάλες και μεσαίες επιχειρήσεις είναι προς όφελος σας».

Όχι σε αύξηση φορολογίας

Αναφορικά με τη φορολογία, ο κ. Κασσελάκης ήταν σαφής: «Δεν χρειαζόμαστε παραπάνω φορολόγηση για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι δραστική μείωση της κρατικής σπατάλης, πάταξη της χρόνιας διαπλοκής, και γενναίες τομές στην ποιότητα των θεσμών μας», για να προσθέσει νόημα πως «Έχετε απέναντί σας τον Πρόεδρο μιας Αριστερής παράταξης. Συγχρόνως, έχετε απέναντι σας έναν αριστερό επιχειρηματία ο οποίος έζησε το δικό του αναπτυξιακό όνειρο – δυστυχώς εκτός Ελλάδας – και καταλαβαίνει την αξία του ρίσκου που παίρνετε κάθε μέρα.Όπως καταλαβαίνει και την αξία των ανθρώπινων σχέσεων στην καθημερινότητά σας, όσο μεγάλες και να είναι οι πάγιες επενδύσεις».

Μάλιστα, σε εκείνο το σημείο υπογράμμισε: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περνάει στο επόμενο στάδιο της ιστορικής του πορείας. Εκείνο μιας Σύγχρονης Αριστεράς που δεν δαιμονοποιεί την λέξη «κεφάλαιο» αλλά την βλέπει ως ένα χρήσιμο εργαλείο για ευημερία.

Πλαίσιο για εγολαβίες και συμβάσεις

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στους εργαζομένους: Πέρα από το αυτονόητο της ανθρωπιάς που πρέπει να διέπει τις επαγγελματικές σχέσεις εργοδότη – εργαζόμενου – διότι χωρίς ανθρώπους δεν υπάρχει επιχείρηση, σημειώνοντας ότι «Γι’ αυτό και πρέπει να θεσπίσουμε ένα αυστηρό θεσμικό πλαίσιο για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας.Με θέσπιση σαφών όρων και προϋποθέσεων.

Μάλιστα, εξήγησε ότι απαιτείται «Ένταξη όλων όσοι εργάζονται, με όποια σχέση και μορφή εργασίας σε έναν κλάδο – στις πρόνοιες της οικείας κλαδικής σύμβασης», αλλά και:

-Μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

-Αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών, με θέσπιση, μεταξύ άλλων, τεκμηρίου υπέρ του χαρακτήρα της εργασίας τους ως εξαρτημένης, για τη στοιχειώδη κατοχύρωση τους στα θέματα ωραρίου, μισθού και προστασίας της υγείας και ασφάλειάς τους.

-Κατοχύρωση και ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία από απόσταση με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

Όπως είπε: «Όλα αυτά είναι θέμα δικαιοσύνης και κοινής λογικής – ειδικά όταν δεν υπάρχει ένα κοινωνικό κράτος πρόνοιας. Να γνωρίζετε ότι από εμένα δεν θα ακούτε ούτε ευχάριστα λόγια ούτε όμως αβάσιμη ή ιδεοληπτική κριτική. Θα ακούτε μόνο προτάσεις κοινής λογικής στην κατεύθυνση που σας περιέγραψα: της ΣΥΝ-εργασίας».

Το τρίπτυχο του σχεδίου και ρύθμιση χρεών

Ο κ. Κασσελάκης παρουσίασε το τρίπτυχο πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ. «Σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ οριστική ρύθμιση χρεών ιδιωτών και επιχειρήσεων, στροφή πόρων ταμείου ανάκαμψης σε κάθετη παραγωγή και βιομηχανίες που ηγούνται σε κάθε κλάδο. «Όραμα μας είναι μία Ελλάδα παραγωγός και όχι καταναλωτής όπου η σύννομη επιχειρηματικότητα ανθίζει. Όπου το κράτος είναι κοινωνικό και επιτρέπει υψηλού επιπέδου πρόνοια.»

Ο κ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στις πολιτικές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ: Υπάρχουν λοιπόν ορισμένα σημεία στα οποία θέλω να σταθώ και για τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και επεξεργάζεται διαρκώς ολοκληρωμένες πολιτικές:

1. Η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, στο οποίο δεν έχουν πρόσβαση 8 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

2. Η αξιοποίηση και κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο μέρος του κατευθύνεται σε παθητικές δημόσιες επενδύσεις, δηλαδή σε μεγάλες υποδομές, στον κλάδο της ενέργειας, όπου οι όποιες επενδύσεις δεν καταλήγουν προς όφελος του τελικού καταναλωτή, δηλαδή των πελατών σας, λόγω των διεθνών συνθηκών.

Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι στην Ελλάδα ο μεγάλος ασθενής είναι η Δικαιοσύνη. «Τελευταίοι στην απονομή Δικαιοσύνης σε όλη την Ευρώπη. Για να είσαι πρώτος στη βραδύτητα απονομής Δικαιοσύνης πρέπει να το επιδιώξεις. Γίνεται εσκεμμένα γιατί έτσι ευνοούνται οι λίγοι και οι ισχυροί».

Παράλληλα, ανέφερε με νόημα ότ «Είναι ντροπή για την ελληνική δημοκρατία. Σε μία δημοκρατία η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι το τελευταίο αποκούμπι του κάθε Έλληνα. Είναι ντροπή να επηρεάζεις. Αλλαγή του ΔΣ της ΑΔΑΕ και βέβαια τα τηλέφωνα μας που παρακολουθούσαν με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Μην αναρωτιέστε γιατί δεν επιστρέφουν τα παιδιά μας από το εξωτερικό Και το βλέπουν να γίνεται από τους αμερικανοσπουδαγμένους αιρετούς της εξουσίας».

Και συμπλλήρωσε: Αν οι πολίτες με τιμήσουν με ψήφο του Έχετε το λόγο μου δεν θα ασκήσω καμία επιρροή στη Δικαιοσύνη και τα μέσα ενημέρωσης. Ποτέ δεν θα συνδιαλλαγείτε μαζί μου για αθέμιτη ανάπτυξη. Μη με προσεγγίσει κανείς. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δημιουργήσει ένα πλήρες στελεχωμένο δημόσιο με λίγη γραφειοκρατία. Οι άδειες θα εκδίδονται σύντομα και η επιχειρηματική δραστηριότητα θα διεξάγεται με απόλυτο σεβασμό για το περιβάλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
ΕΒΕΑ: «Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές – Τι λένε για τις εξαγωγές
Επιχειρήσεις |

«Χάσμα» μεταξύ μικρών και μεγάλων επιχειρήσεων για τις οικονομικές προοπτικές - Τι λένε για τις εξαγωγές

Η έρευνα του ΕΒΕΑ αναδεικνύει πως οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να δηλώνουν ότι δεν έχουν ενστερνιστεί τα δυνητικά οφέλη από την πράσινη μετάβαση