Αντιμέτωπη με νέα αβεβαιότητα βρίσκεται η παγκόσμια οικονομία από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και μαχητών της Χαμάς, διευρύνοντας τις επιπτώσεις από τα υψηλότερα επιτόκια, την εισβολή στην Ουκρανία και τα διευρυνόμενα γεωπολιτικά ρήγματα, προειδοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2024 από το αναμενόμενο 3% φέτος.

ΔΝΤ: Τέσσερις κίνδυνοι για την οικονομία – Τι προβλέπει για Ελλάδα [πίνακες]

Μια σειρά από προηγούμενα σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία, μείωσαν την παγκόσμια οικονομική παραγωγή κατά περίπου 3,7 τρισ. δολάρια ΗΠΑ τα τελευταία τρία χρόνια σε σύγκριση με τις τάσεις πριν από την παγκόσμια υγειονομική κρίση.

«Η παγκόσμια οικονομία κουτσαίνει, δεν κάνει σπριντ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ Ολιβιέ Γκουρίνχας σε συνέντευξη Τύπου κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης του οργανισμού στο Μαρακές του Μαρόκου.

Αρκετά συγκρατημένη αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Αναφορικά με τον αντίκτυπο του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, ο Γκουρίνχας δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη . Το ΔΝΤ, είπε, «παρακολουθεί στενά την κατάσταση» και σημείωσε ότι οι τιμές του πετρελαίου έχουν αυξηθεί κατά περίπου 4%.

«Το έχουμε δει σε προηγούμενες κρίσεις και προηγούμενες συγκρούσεις. Και φυσικά, αυτό αντανακλά τον πιθανό κίνδυνο να υπάρξει διακοπή είτε στην παραγωγή είτε στη μεταφορά πετρελαίου στην περιοχή», σημείωσε.

Mια αύξηση 10% στις τιμές του πετρελαίου θα μπορούσε να μειώσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη κατά 0,15% και θα αύξανε τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,4%, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αλλά και πάλι, τονίζω ότι είναι πολύ νωρίς για να βγάλουμε κάποιο συμπέρασμα εδώ», πρόσθεσε.

Μέχρι στιγμής, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου είναι «αρκετά συγκρατημένη», δήλωσε ο αναλυτής εμπορευμάτων της Commerzbank Carsten Fritsch, σύμφωνα με το Bloomberg.

Σημείωσε την απουσία δηλώσεων υποστήριξης προς τη Χαμάς από τους βασικούς παραγωγούς πετρελαίου, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ, κάτι που θα καθιστούσε απίθανο τον περιορισμό της προσφοράς ως απάντηση στον πόλεμο.

Αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα

Μέχρι στιγμής, η παγκόσμια οικονομία έχει επιδείξει «αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα», είπε ο Γκουρίνχας, σε μια εποχή που η Fed και άλλες κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως έχουν αυξήσει επιθετικά τα επιτόκια για να καταπολεμήσουν την αναζωπύρωση του πληθωρισμού.

Οι αυξήσεις συνέβαλαν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές χωρίς να αφήσουν πολλούς ανθρώπους χωρίς δουλειά. Αυτός ο συνδυασμός, είπε, είναι «ολοένα και περισσότερο συνεπής» με τη λεγόμενη ήπια προσγείωση – την ιδέα ότι ο πληθωρισμός μπορεί να περιοριστεί χωρίς να προκαλέσει ύφεση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή