Δεκαεφτά χρόνια μετά τα εγκαίνια του πρώτου καταστήματός της στην Κροατία, που αποτέλεσε και την έναρξη των δραστηριοτήτων της στα Βαλκάνια, η γερμανικών συμφερόντων Lidl αποφάσισε να επεκτείνει τη δραστηριότητά της, προγραμματίζοντας το άνοιγμα νέων σημείων σε τέσσερις αγορές.

Ο γερμανικός discount κολοσσός μετρά πάνω από 12.000 καταστήματα σε 21 χώρες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ. Στόχος της να διευρύνει το δίκτυό της προσθέτοντας τις αγορές της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου.

Lidl: Γιορτάζει 50 χρόνια – Η ιστορία επιτυχίας έχει και σκιές

Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Η τοποθέτησή της στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη δεν είναι μια νέα υπόθεση για τη Lidl. Τα τελευταία δύο χρόνια, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ προσλαμβάνει εργαζομένους και αναζητά τοποθεσίες σε όλη τη χώρα.

Την ίδια στιγμή έχει ξεκινήσει την κατασκευή ενός μεγάλου κέντρου διανομής στην περιοχή Lepenica, προχωρώντας σε ένα βασικό βήμα πριν από την έναρξη των δραστηριοτήτων της στην εν λόγω αγορά. Το logistics center, έκτασης 60.000 τ.μ., βρίσκεται κοντά σε αυτοκινητόδρομο που συνδέει τις πόλεις Σαράγεβο και Μόσταρ.

Το ευρύτερο σχέδιο εστιάζει στο να ανοίξει καταστήματα σε πόλεις και δήμους της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης με πάνω από 30.000 κατοίκους, με τις πρώτες τοποθεσίες να έχουν ήδη εξασφαλιστεί σε πόλεις όπως το Σαράγεβο και η Μπιτζελίνα.

Το Μαυροβούνιο

Παρόλο που το αρχικό σχέδιο της Lidl ήταν να ξεκινήσει τη λειτουργία της στο Μαυροβούνιο μέχρι το τέλος του 2023, αυτό είναι πλέον απίθανο να συμβεί, λόγω δυσκολιών στην εξεύρεση των κατάλληλων θέσεων καταστημάτων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, ο discounter έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να εξασφαλίσει τρεις τοποθεσίες στο Μαυροβούνιο: μία στο Nikšić και δύο στην Podgorica.

Η Βόρεια Μακεδονία

Πριν από δύο χρόνια δημιούργησε τη δική της θυγατρική στη Βόρεια Μακεδονία και έκτοτε επιδόθηκε στην αναζήτηση των κατάλληλων τοποθεσιών. Ο discounter ανακοίνωσε ότι ξεκινά την κατασκευή του πρώτου του καταστήματος στην Bitola, σε ένα από τα δύο οικόπεδα που αγόρασε, ενώ πρόσφατα υπεγράφη άλλη μια συμφωνία για την αγορά του κέντρου Mr. Bricolage – που θα είναι το πρώτο κατάστημα της Lidl στη Βόρεια Μακεδονία – από το Skopski Pazar.

Προχώρησε επίσης σε επένδυση ύψους 5,3 εκατ. ευρώ για την απόκτηση ενός οικοπέδου 17 στρεμμάτων στο Gornji Konjar, κοντά στο Κουμάνοβο, όπου επίσης σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κέντρο logistics. Ανεπίσημα έχει αναφερθεί ως προσωρινή ημερομηνία το 2026 για τηλειτουργία των πρώτων καταστημάτων στη Βόρεια Μακεδονία.

Το Κόσοβο

Στο Κοσσυφοπέδιο, εν τω μεταξύ, η Lidl έχει αρχίσει να προσλαμβάνει προσωπικό για τα μελλοντικά καταστήματά της, σύμφωνα με μια ανάρτηση στο προφίλ LinkedIn της μονάδας της εταιρείας παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού HeadHunter Group, που εδρεύει στην περιοχή.

Μεταξύ των θέσεων που προκηρύσσονται είναι αυτές του ειδικού χαρτοφυλακίου ακινήτων, του διοικητικού βοηθού, του πολιτικού μηχανικού, του ειδικού σε θέματα ακινήτων και του ειδικού στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού.

Πέρυσι, ο πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου του Κοσσυφοπεδίου, Berat Rukiqi, επιβεβαίωσε ότι η Lidl σχεδιάζει να ανοίξει καταστήματα στο Κοσσυφοπέδιο, προσθέτοντας ότι πρόκειται για «καλά νέα» για την τοπική οικονομία και τους παραγωγούς, καθώς θα επιτρέψει την εξαγωγή τοπικών προϊόντων σε άλλες αγορές της Lidl.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή