Στροφή των καταναλωτών προς την εξοικονόμηση, περιορίζοντας συγκεκριμένες δαπάνες, υποδηλώνουν τα στοιχεία της κίνησης πιστωτικών καρτών στη Βρετανία, καθώς οι αποταμιεύσεις έχουν εξανεμιστεί προ πολλού και προετοιμάζονται για μια πανάκριβη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Το φαγητό έξω φαίνεται να είναι τα πρώτα που «κόβουν», καθώς οι δαπάνες σε εστιατόρια σημείωσαν βουτιά 10,8% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, σημαντική μείωση σε σύγκριση με την αντίστοιχη του 5,8% που καταγράφηκε τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Barclays για τις πιστωτικές κάρτες στη Μ. Βρετανία.

Βρετανία: Οι αποταμιεύσεις κάνουν… φτερά – «Καμπανάκι» από την BoE

Την ίδια στιγμή, έχει επιβραδυνθεί η αύξηση της αγοράς φαγητού σε πακέτο. Από 9,2% τον Αύγουστο σε 6,5% τον περασμένο μήνα, καθώς το 44% των Βρετανών που ερωτήθηκαν δήλωσε ότι αρχίζει να μειώνει τις δαπάνες για να αντεπεξέλθει στα έξοδα της περιόδου των Χριστουγέννων.

Το φαγητό σε εστιατόρια έχει αποδειχθεί ότι είναι το πρώτο που περιορίζουν οι καταναλωτές. Το 60% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι η μείωση του γεύματος έξω είναι ο πιο συχνός τρόπος ενίσχυσης του προϋπολογισμού του νοικοκυριού αυτόν τον καιρό.

Η στροφή προς την αποταμίευση αντικατοπτρίστηκε επίσης στα μηνιαία ποσοστά επισκεψιμότητας στα καταστήματα, μειώθηκαν κατά σχεδόν 3% σε κεντρικούς δρόμους και malls, σύμφωνα με τη Βρετανική Κοινοπραξία Λιανικής.

Οι έμποροι διαπιστώνουν πως φέτος τον Σεπτέμβριο το άνοιγμα των σχολείων δεν συνοδεύτηκε από την παραδοσιακή αύξηση της κίνησης στα καταστήματα.

Περιμένουν πιο ακριβά Χριστούγεννα

Τα δύο πέμπτα των καταναλωτών πιστεύουν ότι τα Χριστούγεννα θα είναι πιο ακριβά φέτος και το ένα πέμπτο ήδη αρχίζει να αγοράζει δώρα για να επιμερίσει το κόστος.

Μάλιστα, σχεδόν ένας στους πέντε (18%) έχει ήδη συμφωνήσει με αγαπημένα πρόσωπα να μειώσουν φέτος τα δώρα των ημερών.

Ανατιμήσεων συνέχεια

Παρά την επιβράδυνση, οι συνολικές δαπάνες καταναλωτικών καρτών αυξήθηκαν κατά 4,2% τον Σεπτέμβριο, λιγότερο από το ποσοστό πληθωρισμού 6,3%, καθώς οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνοντα.

Οι δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης αυξήθηκαν σημαντικά, από 1% τον Αύγουστο σε 4,6% τον περασμένο μήνα, με τις δαπάνες για καύσιμα να διευρύνονται κατά 11%.

Ενώ οι τιμές των τροφίμων μειώθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια τον Σεπτέμβριο, οι δαπάνες για τρόφιμα συνέχισαν να επιταχύνονται, κατά 7%, έναντι 4,5% τον Αύγουστο.

«Οι δαπάνες για σούπερ μάρκετ μειώθηκαν το καλοκαίρι, χάρη στην πολυαναμενόμενη πτώση του πληθωρισμού των τιμών των τροφίμων», δήλωσε η Esme Harwood, διευθύντρια της Barclays. «Ανησυχητικά, επιταχύνθηκαν ξανά τον Σεπτέμβριο, κάτι που θα μπορούσε να είναι ένα πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι ότι οι τιμές των τροφίμων μπορεί να μην μειωθούν τόσο γρήγορα όσο περιμέναμε».

Τα τρία τέταρτα των καταναλωτών λένε ότι αναγνωρίζουν την τάση των επιχειρήσεων να μειώνουν το μέγεθος ή το βάρος των προϊόντων, διατηρώντας ή και αυξάνοντας τις τιμές τους.

Τέλος, αυξημένες ήταν οι δαπάνες των καταναλωτών σε παμπ και μπαρ τον Σεπτέμβριο κατά 6,1%, λόγω του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ράγκμπι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή