Για πέμπτη ημέρα συνεχίζεται το αιματοκύλισμα μετά την κήρυξη πολέμου από το Ισραήλ στη Χαμάς έπειτα από την αιφνιδιαστική επίθεση που πραγματοποίησε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση το περασμένο Σάββατο με μπαράζ ρίψεων ρουκετών και χτυπήματα από μαχητές της σε μια σειρά ισραηλινές πόλεις, ιδιαίτερα κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Το απόγευμα της Τετάρτης σειρήνες ήχησαν σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ. Αν και οι αρχικές πληροφορίες έκαναν λόγο για επίθεση προερχόμενη από το έδαφος του Λιβάνου, λίγο αργότερα, ο ισραηλινός στρατός το διέψευσε, όπως έκανε και με τις σειρήνες που ήχησαν σε όλη τη χώρα, κάνοντας λόγο για «false alarm».

Την ίδια ώρα η Χαμάς έπληξε με ρουκέτες την Χάιφα.
Παραμένει τραγική η κατάσταση στη Γάζα, που είναι χωρίς ρεύμα και το νερό λιγοστεύει μετά τον αποκλεισμό από το Ισραήλ.

Το μεσημέρι της Τετάρτης (ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Μπένι Γκαντζ συμφώνησαν, έπειτα από μέρες διαπραγματεύσεων, στον σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων είναι τουλάχιστον 1.055, ενώ σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού οι νεκροί από τη μεριά του Ισραήλ έχουν ανέλθει στους 1.200. Πολλές χιλιάδες είναι οι τραυματίες, Παλαιστίνιοι και Ισραηλινοί.

Δείτε live εικόνα από τη Γάζα

21:56 «Κατέστρεψες τη χώρα φύγε» – Πολίτες εναντίον Ισραηλινής υπουργού

Η Ιντίτ Σίλμαν από το κόμμα του Μπένιαμιν Νετανιάχου, Λικούντ, και υπουργός Περιβάλλοντος, αποχώρησε από ένα νοσοκομείο μετά από αντιπαράθεση με συγγενείς θυμάτων της σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς και μέλη του προσωπικού.

Ένας εργαζόμενος του νοσοκομείου της είπε «Κάποτε ήσουν καλή, αλλά τώρα κατέστρεψες την χώρα μας. Φύγε, πήγαινε:».

Μια άλλη πολίτης της είπε «Τώρα είναι η δική μας σειρά να ενωθούμε -αριστεροί και δεξιοί- χωρίς εσένα. Καταστρέψατε την χώρα μας. Φύγε!».

H Σϊλμαν, υπεύθυνη πολιτικής πειθαρχίας της Κυβέρνησης του 2022, έφερε αστάθεια παραιτούμενη από την Κυβέρνηση υπό τον Νάφταλι Μπένετ. Ο Μπένετ είχε δημιουργήσει μια Κυβέρνηση που συμμετείχαν δεξιοί, αριστεροί και Άραβες, επιτυγχάνοντας μια δύσκολη μας ελπιδοφόρα κυβέρνηση ενότητας.

21:45 Ο Πούτιν καλεί σε διαπραγματεύσεις μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, που νωρίτερα κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, κάλεσε σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο είναι «απαραίτητο» για να αποφευχθεί μια «επέκταση της σύγκρουσης», η οποία θα έχει συνέπειες σε όλο τον κόσμο.

«Είναι απαραίτητο να εργαστούμε για τη διπλωματία παρά για τη στρατιωτική πτυχή και να αναζητήσουμε λύσεις προκειμένου να σταματήσουν οι μάχες, και το συντομότερο δυνατό» δήλωσε αναφερόμενος στη σύγκρουση που ξέσπασε μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Δεύτερον, πρέπει να επιστρέψουμε στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων, η οποία πρέπει να είναι αποδεκτή από όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος.

21:36 Στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ η Βουλή

Με τα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ φωταγωγήθηκε η πρόσοψη του κτηρίου της Βουλής των Ελλήνων σε ένδειξη συμπαράστασης για τις επιθέσεις που εξαπέλυσε η Χαμάς.

Στα χρώματα της σημαίας του Ισραήλ η Βουλή

21:28 Συνεργασία ΗΠΑ με Ισραήλ και Αίγυπτο για ασφαλή διέλευση αμάχων

Οι ΗΠΑ συνεργάζονται με το Ισραήλ και την Αίγυπτο για πιθανή ασφαλή διέλευση ορισμένων αμάχων από τη Γάζα, λέει ο Λευκός Οίκος.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν διεξάγει «ενεργές συζητήσεις» για να προσπαθήσει να βοηθήσει τους πολίτες της Γάζας να φύγουν με ασφάλεια.

Νωρίτερα, η αιγυπτιακή κυβέρνηση είχε συζητήσεις με το Ισραήλ, τη Χαμάς, τις ΗΠΑ και τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη εκεχειρίας για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

21:19 Σε αναμονή και δεύτερο αεροπλανοφόρο των ΗΠΑ

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ανέφερε πως και ένα δεύτερο αμερικανικό αεροπλανοφόρο θα βρεθεί στην ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες.

Οι ΗΠΑ έχουν ήδη στείλει το «Gerald R Ford», αναφέροντας πως στόχος δεν είναι η ανάμειξη στον πόλεμο του Ισραήλ με την Χαμάς αλλά η αποτροπή άλλων χωρών στο να εμπλακούν.

21:08 Το πριν και το μετά στη Γάζα

Μία από τις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο στη Γάζα είναι το Ριμάλ – μια πολυσύχναστη κατοικημένη γειτονιά στα βόρεια.

Όπως δείχνουν οι δορυφορικές εικόνες, πολλά κτίρια στην περιοχή, καταστράφηκαν.

Δορυφορική εικόνα: Το πριν και το μετά στη Γάζα

21:00 «Απαιτείται πρόσβαση στη Γάζα» λέει ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ

Ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ είπε ότι «πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη Λωρίδα της Γάζας» καθώς συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία του Ισραήλ στον παλαιστινιακό θύλακα.

Απαιτείται πρόσβαση «για την παροχή ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας» δήλωσε ο Παλαιστίνιος απεσταλμένος του ΟΗΕ, Ριάντ Μανσούρ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά φρικτή κατά των αμάχων. Η καταστροφή είναι πέρα ​​από κάθε φαντασία» πρόσθεσε, σύμφωνα με το Al Jazeera.

20:53 ΝΥΤ: Το Ιράν δεν γνώριζε για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ, σύμφωνα με τους NYT, έχουν συλλέξει πλήθος πληροφοριών που δείχνουν ότι κορυφαίοι Ιρανοί αξιωματούχοι αιφνιδιάστηκαν από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ το Σάββατο.

«Δεν έχω δει καμιά ένδειξη για πρόσθετους παράγοντες που θα μπορούσαν να στρατολογηθούν εις βάρος του Ισραήλ», δήλωσε ο Τσαρλες Μπράουν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

Όπως όλα δείχνουν, αυτή τη στιγμή η Αμερικανική κυβέρνηση δεν επιδιώκει να «στοχοποιήσει» το Ιράν ως υπεύθυνο για όσα συμβαίνουν στο Ισραήλ και άρα να ανοίξει νέο μέτωπο.

20:41 Γκουτέρες: Τουλάχιστον 220.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του UNRWA

O γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες συνέστησε «αυτοσυγκράτηση σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και όσους επηρεάζουν τα εμπλεκόμενα μέρη αποφεύγοντας οποιαδήποτε κλιμάκωση της κατάστασης».

Ακόμη ζήτησε την «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων που κρατούνται στην Γάζα. Οι πολίτες πρέπει να προστατεύονται σε κάθε περίπτωση. Οι διεθνείς ανθρωπιστικοί νόμοι οφείλουν να τηρούνται.

Τουλάχιστον 220.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο σε εγκαταστάσεις του UNRWA στην Γάζα. Οι εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, νοσοκομεία, σχολεία και κλινικές δεν πρέπει ποτέ να γίνονται στόχος. Το προσωπικό του ΟΗΕ εργάζεται 24 ώρες το 24ωρο και λυπάμαι που ορισμένοι συνάδελφοί μου πλήρωσαν ήδη το υψηλότερο τίμημα»

20:30 Η φρεγάτα Ψαρά στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ μαίνεται ο πόλεμος

Την ένταξη φρεγάτας του Πολεμικού Ναυτικού στη μόνιμη ναυτική δύναμη του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο ανακοίνωσε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ, «από την Τρίτη 10 Οκτωβρίου και για αρχικό διάστημα περίπου 30 ημερών, η φρεγάτα ΨΑΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού εντάχθηκε στην Μόνιμη Συμμαχική Ναυτική Δύναμη 2 (Standing NATO Maritime Group Τwo-SNMG 2), σύμφωνα με τον υφιστάμενο προγραμματισμό».

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι προγραμματισμένη η συμμετοχή της SNMG-2 σε ασκήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ωστόσο, το ΓΕΕΘΑ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα δεν έχει υποβληθεί αίτημα για συνοδεία του USS GERALD R. FORD από την SNMG-2.

20:24 Πέντε μέλη του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου σκοτώθηκαν σε επιθέσεις εναντίον ασθενοφόρων

Πέντε μέλη της Διεθνούς Ομοσπονδίας Συλλόγων του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, οι τέσσερις από αυτούς σήμερα, όταν δέχθηκαν πλήγματα τα ασθενοφόρα στα οποία επέβαιναν.

20:15 Η Θεσσαλονικιά Έντεν Μπεν Ρουμπί «δολοφονήθηκε πισώπλατα από τη Χαμάς»

Νεκρή στη σύρραξη Χαμάς-Ισραήλ ανακοινώνει η πρεσβεία του Ισραήλ στην Ελλάδα ότι έπεσε μία νεαρή γυναίκα με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη.

Όπως γράφει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το «Ισραήλ στην Ελλάδα | Israel in Greece», η άτυχη κοπέλα φέρεται να συμπεριλαμβάνεται στα θύματα της επίθεσης στο Ισραήλ που ξεκίνησε η παλαιστινιακή ένοπλη οργάνωση της Χαμάς το περασμένο Σάββατο (07/10).

Πρόκειται για την Έντεν Μπεν Ρουμπί η οποία ήταν ελληνικής καταγωγής, αλλά ζούσε στο Ισράηλ. Από μικρό παιδί επισκεπτόταν κάθε καλοκαίρι την Ελλάδα, ενώ πήγαινε και στην εβραϊκή κατασκήνωση στο Λιτόχωρο της Πιερίας.

20:00 «Ρουκέτα» στον τουρισμό της Αθήνας ο πόλεμος στο Ισραήλ

Απρόσμενο χτύπημα δέχεται ο τουρισμός της Αθήνας από τα τραγικά γεγονότα στο Ισραήλ. Οι ακυρώσεις αεροπορικών πτήσεων προκαλούν ντόμινο ακυρώσεων στα ξενοδοχεία της Αθήνας, η οποία περίμενε χιλιάδες επισκέπτες από το Τελ Αβίβ για την τρέχουσα περίοδο και μέχρι τέλους του χρόνου.

Μόλις στα μέσα Σεπτέμβριου σε εκδήλωση της αεροπορικής εταιρείας EL AL είχε γίνει λόγος για ρεκόρ επισκέψεων φέτος Ισραηλινών τουριστών στη χώρα μας.

Τώρα όλα άλλαξαν και οι ακυρώσεις είναι εκατοντάδες ενώ το ανησυχητικό είναι ότι ακυρώσεις επεκτείνονται και στους επόμενους μήνες.

19:57 «Μείνετε σε καταφύγιο» – False alarm λέει ο Ισραηλινός στρατός

Η εφαρμογή Home Front κάλεσε τους Ισραηλινούς σε όλη τη χώρα να μπουν σε καταφύγιο, παρά το γεγονός ότι δεν ηχούν συναγερμοί, σύμφωνα με τη Haaretz.

«False Alarm» είπε ο Ισραηλινός στρατός για τον συναγερμό σε όλη τη χώρα, λίγο αργότερα.

19:52 Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί νεκροί από τις επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ

Τουλάχιστον 22 Αμερικανοί σκοτώθηκαν στο Ισραήλ, μετά την επίθεση της Χαμάς, ανέφερε σήμερα ένας εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Αυτή τη στιγμή, μπορούμε να επιβεβαιώσουμε τους θανάτους τουλάχιστον 22 Αμερικανών πολιτών», τόνισε ο εκπρόσωπος.

19:41 «Δεν εντοπίστηκαν χτυπήματα από λιβανέζικο έδαφος» λέει το Ισραήλ

Ο Ισραηλινός Στρατός δήλωσε ότι δεν έχει εντοπιστεί καμία εκτόξευση ρουκετών από λιβανέζικο έδαφος. Όσον αφορά στις σειρήνες στην περιοχή Καρνέλ, ήχησαν μετά από εκτόξευση ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας.

19:34 Πάνω από 1.100 νεκροί Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά

Τουλάχιστον 1.100 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 326 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από το Σάββατο, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 5.339.

19:23 Τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή συζήτησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου με την Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα, τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο.

Κατά την έναρξη της συνάντησής τους, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τον κ.κ. Βαρθολομαίο για την αλληλεγγύη που εξέφρασε στους πληγέντες των πρόσφατων φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα.

«Σας ευχαριστώ και πάλι για τα μηνύματα συμπαράστασης και αγάπης στον πολύ δύσκολο τελευταίο μήνα με τις φυσικές καταστροφές», ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι ο Οικουμενικός Πατριάρχης ήταν από τους πρώτους που είχαν μιλήσει για τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Στη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του, μεταξύ άλλων, για τη χριστιανική παρουσία στους Αγίους Τόπους και ενημέρωσε τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι η κυβέρνηση έχει έρθει σε επαφή με την ισραηλινή πλευρά, για να προστατευθεί η Μονή Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα από πλήγματα των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

19:10 Συναγερμός στη Χάιφα

Συναγερμός επικρατεί στην Χάιφα μετά τους ισχυρισμούς της Χαμάς ότι εκτόξευσε πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς στην περιοχή.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο. Σειρήνες συναγερμού προειδοποίησης εισερχόμενων ρουκετών ηχούν σε πολλές περιοχές στο βόρειο Ισραήλ.

Η ισραηλινή πολιτική άμυνα (υπεύθυνη για την προστασία του πληθυσμού) από την πλευρά της έκανε λόγο για επίθεση «μεγάλης κλίμακας» στις περιοχές Τιβεριάδα και Μπέιτ Σεάν.

18:54 Γάζα: Η αδυσώπητη λογική της σύγκρουσης Ισραήλ και Χαμάς

Εάν κανείς παρατηρήσει τη συζήτηση για όσα αυτές τις μέρες συμβαίνουν στη Γάζα, ιδίως τώρα που κλιμακώνεται η ισραηλινή στρατιωτική επιχείρηση εναντίον της Γάζας θα διαπιστώσει δύο κατά βάση απόπειρες ερμηνεία.

Η μία είναι αυτή που βλέπει τα πράγματα υπό το πρίσμα της «τρομοκρατίας». Πιο σωστά υπό το πρίσμα του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας», όπως αυτός προσδιορίστηκε από τις αρχές του αιώνα μας. Σύμφωνα με αυτή την οπτική η Χαμάς είναι απλώς μια παραλλαγή του «άξονα του κακού», μαζί με τους συμμάχους της όπως το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ, που επιτίθενται βάναυσα στο Ισραήλ που είναι η «δυτική χώρα» στην περιοχή και επομένως η «αιχμή του δόρατος» απέναντι στην τρομοκρατία. Σε αυτή την οπτική ουσιαστικά δεν υπάρχει Παλαιστινιακό, δεν υπάρχουν οι προηγούμενες πολιτικές του Ισραήλ, υπάρχει μόνο η «τρομοκρατία της Χαμάς».

Η άλλη οπτική, αυτή του «παραλόγου», παραδέχεται ότι υπάρχουν όλες οι διαστάσεις του Παλαιστινιακού, όμως στέκεται στον «παραλογισμό της βίας». Οπτική προφανώς πολύ πιο οξυδερκής, αλλά και αυτή έχει όρια στο να μπορέσει να ερμηνεύσει.

Γιατί τα όσα συμβαίνουν στην Γάζα έχουν τη δική τους λογική. Βάναυση ίσως, αλλά που προκύπτει από τους όρους μιας σύγκρουσης.

18:43 Σειρήνες σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ

Σειρήνες συναγερμού ήχησαν σήμερα το απόγευμα σε πολλές πόλεις του βόρειου Ισραήλ, προειδοποιώντας για την παρουσία εχθρικού αεροσκάφους.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι έλαβε αναφορές για πιθανή διείσδυση από τον Λίβανο στον ισραηλινό εναέριο χώρο.

18:42 Νέα συνομιλία Μπάιντεν – Νετανιάχου

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου μίλησε εκ νέου με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ.

Ο Νετανιάχου «ευχαρίστησε τον πρόεδρο για τα λόγια υποστήριξης που είπε μετά την τελευταία τους χθεσινή συνομιλία και για την ανεπιφύλακτη υποστήριξή του προς το Κράτος του Ισραήλ».

Πρόκειται για την τέταρτη τηλεφωνική επαφή που πραγματοποιούν από το Σάββατο, όταν και η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ.

18:35 «Άρχισαν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση» λέει επιζών του φεστιβάλ

Μιλώντας στο LIVE NEWS, ο Roi Peleg, επιζών του φεστιβάλ στο Ισραήλ, που βρέθηκε στο στόχαστρο της Χαμάς, διηγήθηκε τα όσα βίωσε το φριχτό εκείνο πρωινό.

«Γύρω στις 6 το πρωί αρχίσαμε να ακούμε βόμβες και ρουκέτες και σταμάτησε η μουσική. Πήγαμε στα αυτοκίνητά μας να πάρουμε τα πράγματά μας και μετά αρχίσαμε να τρέχουμε. Καθώς πηγαίναμε προς τα βόρεια άρχισαν να πυροβολούν προς κάθε κατεύθυνση. Προσπαθήσαμε να βρούμε καταφύγιο από τις ρουκέτες και όλα γινόντουσαν παράλληλα. Καθίσαμε σε ένα σημείο για να κρυφτούμε και ακούγαμε τους πυροβολισμούς να έρχονται πιο κοντά μας», είπε αρχικά και συνέχισε λέγοντας:

Βγήκαμε στoν δρόμο αλλά εκείνοι τον είχαν κλείσει και πυροβολούσαν. Γυρίσαμε πίσω και πήγαμε στον ανοιχτό χώρο και κρυφτήκαμε κάτω από κάτι πορτοκαλιές. Προσπάθησε να μας βοηθήσει ο στρατός αλλά μετά από 6 ώρες τα κατάφερε. Τώρα πολλοί από τους φίλους είτε αγνοούνται είτε είναι νεκροί. Μόνο τα άτομα που γνωρίζω και τους έχω χάσει είναι πάνω από 20».

18:28 Σε καταφύγιο στο νότιο Ισραήλ ο Βρετανός ΥΠΕΞ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, επισκεπτόταν την πόλη Οφακίμ στο νότιο Ισραήλ όταν οι σειρήνες ήχησαν προειδοποιώντας για επερχόμενες ρουκέτες της Χαμάς.

Ο Κλέβερλι έτρεξε να βρει κάλυψη σε ένα παραπλήσιο κτίριο, που λειτουργεί σαν καταφύγιο.

18:22 «Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ τρεις μέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς»

Η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ για τους κινδύνους πιθανής βίας «τρεις μέρες» πριν από την επίθεση της Χαμάς, δήλωσε σήμερα ο Μάικλ ΜακΚόλ, πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.

«Γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είχε προειδοποιήσει τους Ισραηλινούς τρεις ημέρες πριν ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός», τόνισε ο ΜακΚόλ στο αμερικανικό Κογκρέσο.

Την Δευτέρα ένα δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας Yedioth Ahronoth (Ynet) ανέφερε ότι ο επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών της Αιγύπτου είχε προειδοποιήσει τον πρωθυπουργό του Ισραήλ δέκα ημέρες πριν από την επίθεση της Χαμάς, αλλά ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αγνόησε την προειδοποίηση και υποβάθμισε την απειλή. Το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού χαρακτήρισε ανυπόστατο το δημοσίευμα.

18:17 ΚΚΕ: Να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά»

«Η αποστολή της ελληνικής φρεγάτας «Ψαρά» – με πλήρωμα και ομάδα ασφαλείας συνολικά πάνω από 200 άτομα – στη Ν/Α Μεσόγειο για να ενταχθεί σε ΝΑΤΟϊκή δύναμη που επιχειρεί στην περιοχή, είναι μια πολύ επικίνδυνη εξέλιξη, την ώρα που η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ανάσα από την παραπέρα κλιμάκωση και μια γενικευμένη στρατιωτική εμπλοκή» τονίζει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ.

[…] «Απαιτούμε:

  • Εδώ και τώρα να γυρίσει πίσω η φρεγάτα «Ψαρά».
  • Καμία εμπλοκή της χώρας μας στη σφαγή των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ-Ισραήλ στη Γάζα.
  • Άμεση εφαρμογή της ομόφωνης απόφασης της ελληνικής Βουλής από το 2015 για αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967».

18:10 Πρωθυπουργός της Γαλλίας: «Αρκετά παιδιά αγνοούνται και είναι πιθανό να κρατούνται όμηροι στη Γάζα»

Αρκετά παιδιά αγνοούνται και είναι πιθανόν να βρίσκονται μεταξύ των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ το Σάββατο, δήλωσε την Τετάρτη η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν.

Ο Μπορν δήλωσε ότι 10 Γάλλοι πολίτες έχουν σκοτωθεί στις επιθέσεις και 18 -μεταξύ των οποίων και παιδιά- αγνοούνται.

18:08 Συγκλονίζει η νεαρή που είδε ζωντανά στο Facebook τη δολοφονία της γιαγιάς της από τη Χαμάς

Με δάκρυα στα μάτια περιέγραψε στη τηλεόραση, η νεαρή ισραηλίτισσα Mor Bayder τη δολοφονία της γιαγιάς της από μέλη της Χαμάς.

Σημειώνεται ότι τη δολοφονία είχαν μεταδώσει από το κιμπούτς Nir Oz, μόλις δύο χιλιόμετρα από τη Γάζα, σε ζωντανή σύνδεση στην πλατφόρμα του facebook τα μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης.

Μιλώντας στο ισραηλινό τηλεοπτικό κανάλι Canal 13 η Bayder ανέφερε ότι ο δολοφόνος τηλεφώνησε στη θεία της για να την αναγκάσει να δει τις εικόνες της γιαγιάς της «να κείτεται σε μια λίμνη αίματος».

18:00 Αεροπορικές εταιρείες και κυβερνήσεις οργανώνουν την απομάκρυνση των ξένων από το Ισραήλ

Κυβερνήσεις και αεροπορικές εταιρείες εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από το Ισραήλ αλλά και τον επαναπατρισμό Ισραηλινών που βρίσκονται στο εξωτερικό, εν μέσω της κλιμάκωσης της βίας μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, το Σαββατοκύριακο.

Ο ισραηλινός αερομεταφορέας El Al ανέφερε ότι σήμερα και αύριο Πέμπτη θα πραγματοποιήσει 12 πρόσθετες πτήσεις από και προς την Αθήνα, τη Ρώμη, τη Μαδρίτη, το Βουκουρέστι, τη Νέα Υόρκη, το Παρίσι, τη Λάρνακα και την Κωνσταντινούπολη. Η θυγατρική της, χαμηλού κόστους, Sun Dor σχεδιάζει επίσης περισσότερες πτήσεις από την Κωνσταντινούπολη. Η El Al είχε ήδη ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιούσε μία πρόσθετη πτήση από τη Νέα Υόρκη και άλλες έξι από και προς τη Λάρνακα.

Οι περισσότερες ξένες αεροπορικές εταιρείες έχουν διακόψει ή περιορίσει δραστικά τα δρομολόγιά τους από και προς το Τελ Αβίβ και για τους επιβάτες είναι αβέβαιο το πώς θα φύγουν από το Ισραήλ ή θα επιστρέψουν σε αυτό. Οι προξενικές υπηρεσίες αγωνίζονται να ανταποκριθούν στα αιτήματα για βοήθεια και δίνουν προτεραιότητα σε εκείνους οι συγγενείς των οποίων αγνοούνται

17:52 Χαμάς και Τζιχάντ προειδοποιούν για επιθέσεις με ρουκέτες στο Τελ Αβίβ

Οι ένοπλες πτέρυγες των ισλαμιστικών οργανώσεων Χαμάς και Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εκτοξεύουν ρουκέτες με στόχο το νότιο και κεντρικό Ισραήλ, την ώρα που ηχούσαν οι σειρήνες συναγερμού στις ζώνες γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας.

Τα δύο κινήματα, στην κοινή ανακοίνωσή τους, ανέφεραν ότι μπαίνουν στο στόχαστρο το Τελ Αβίβ, η Ασντόντ, η Ασκελόν καθώς και κοινότητες κοντά στα σύνορα με τη Γάζα.

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν Αλ Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς, ανέφεραν ότι εκτόξευσαν έναν πύραυλο εναντίον του διεθνούς αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν, ωστόσο οι ισραηλινές αρχές δεν εντόπισαν κανένα πλήγμα στην περιοχή αυτήν.

17:40 Το ΚΥΣΕΑ συνεδριάζει για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς

Στη σκιά των πολεμικών συγκρούσεων στη Γάζα, θα συνεδριάσει αύριο στις 12:00 στο μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

17:29 Οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ – Δορυφορικές εικόνες

Την κατάσταση στα σύνορα Ισραήλ-Γάζας, πέντε ώρες μετά την έναρξη της επίθεσης της Χαμάς, κατέγραψε δορυφόρος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.,

Οι δορυφορικές εικόνες δείχνουν καπνό και φωτιά να υψώνεται από τις τοποθεσίες όπου έπεσαν ρουκέτες και όλμοι, από κιμπούτς που πυρπολήθηκαν και από το πάρκινγκ του κιμπούτς Re’im, όπου εκατοντάδες Ισραηλινοί σφαγιάστηκαν ενώ παρακολουθούσαν ένα ρέιβ φεστιβάλ.

17:20 Πούτιν: Οι ΗΠΑ απέτυχαν να επιλύσουν την ισραηλινο-παλαιστινιακή διένεξη

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε σήμερα τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι παρακάμπτουν την καθιερωμένη διαδικασία για την επίλυση της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης, όπως και ότι προσπαθήσουν να ελέγξουν τα πράγματα χωρίς να επιλύσουν τα θεμελιώδη ζητήματα.

Περιγράφοντας τη βία στο Ισραήλ ως τρομερή, ο Πούτιν δήλωσε ότι η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί χωρίς την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η ίδρυση παλαιστινιακού κράτους.

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε επίσης ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή με το να αναπτύσσουν δυνάμεις του πολεμικού τους ναυτικού.

17:11 Νοσοκομείο της Ασκελόν χτυπήθηκε από ρουκέτες – Δεν υπάρχουν τραυματίες

Ένα νοσοκομείο στην Ασκελόν, στο νότιο Ισραήλ, χτυπήθηκε σήμερα από ρουκέτα που εκτοξεύτηκε από τη Γάζα, τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από την ισλαμιστική Χαμάς.

«Μια ρουκέτα έπληξε το Κέντρο Ανάπτυξης του Παιδιού», ένα κτίριο που ανήκει στο νοσοκομείο Μπαρζιλάι, ανέφερε η διοίκησή του σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε. Μια εκπρόσωπος είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι το κτίριο υπέστη ζημιές, αλλά δεν υπάρχουν τραυματίες.

17:05 Τα δαιδαλώδη τούνελ της Χαμάς κάτω από τη Γάζα

Στην πυκνοκατοικημένη πόλη της Γάζας, όπως έχει γίνει γνωστό, περίπου κάτω από τα 50 – 70 μέτρα από την επιφάνεια της γης, υπάρχει μία υπόγεια πόλη με ένα δαιδαλώδες σύστημα με τούνελ.

Τα τούνελ που έχουν δημιουργηθεί από την Χαμάς, ξεκινούν από το έδαφος της Γάζας και φθάνουν μέχρι την Αίγυπτο.

Μέσα στα τούνελ υπάρχει βαρύς οπλισμός, που περιλαμβάνει όπλα, βλήματα και πολλά πυρομαχικά.

Σύμφωνα με πολεμικούς αναλυτές η χερσαία επίθεση που ετοιμάζει το Ισραήλ έχει έντονα το χαρακτηριστικό της ασύμμετρης απειλής, λόγω των εκτεταμένων τούνελ που υπάρχουν κάτω από την Λωρίδα της Γάζας.

Κι αυτό γιατί, οι δυνάμεις του Ισραήλ είναι πιθανό ανά πάσα στιγμή να «πέσουν» σε μία ενέδρα των μαχητών της Χαμάς λόγω των τούνελ που υπάρχουν. Επίσης, θεωρείται πολύ πιθανόν οι απαχθέντες Ισραηλινοί όμηροι να έχουν οδηγηθεί σε αυτά τα τούνελ κι έτσι κινδυνεύουν να χτυπηθούν.

16:59 Νεκροί μια Ισπανίδα και ένας Αυστριακός από τις επιθέσεις της Χαμας

Μια Ισπανίδα, η οποία διαθέτει επίσης ισραηλινή υπηκοότητα, σκοτώθηκε κατά την επίθεση του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Σε δήλωση που εξέδωσε, το υπουργείο ανακοίνωσε «τον θάνατο στο Ισραήλ της (…) Μάγια Βιγιαλόμπο Σινβάνι» η οποία, σύμφωνα με ισπανικά ΜΜΕ, υπηρετούσε τη στρατιωτική της θητεία σε στρατόπεδο κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του, το αυστριακό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σήμερα πως ένας από τους τρεις Αυστριακούς με διπλή αυστριακή και ισραηλινή υπηκοότητα που αγνοούνταν μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, βρέθηκε νεκρός.

«Είναι μια λυπηρή υποχρέωσή μας να ανακοινώσουμε πως ένας από τους τρεις αγνοούμενους Αυστριακοϊσραηλινούς με διπλή υπηκοότητα πολίτες εντοπίστηκε νεκρός» ανέφερε το υπουργείο σε μια σύντομη ανακοίνωση, χωρίς να τον κατονομάζει.

16:52 «Παγιδευμένοι σε κλουβί» οι κάτοικοι της Γάζας

«Παγιδευμένοι σε κλουβί» είναι οι κάτοικοι της Γάζας, η οποία έχει αποκλειστεί πλήρως από το Ισραήλ και βρισκόταν ήδη σε δραματική κατάσταση πριν από το ξέσπασμα των συγκρούσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Ήδη η Γάζα είναι χωρίς ρεύμα και οι προμήθειες σε νερό, τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη και καύσιμα εξαντλούνται αφού δεν υπάρχουν ανοιχτοί διάδρομοι έκτακτης ανάγκης ή ανθρωπιστικής βοήθειας με κατεύθυνση τη Λωρίδα.

10:50 Σειρήνες ακούγονται και πάλι στο νότιο Ισραήλ

10:45 Ισραηλινές οικογένειες στην πόλη Ράμλα για να αναγνωρίσουν σορούς αγαπημένων τους

Οικογένειες Ισραηλινών συγκεντρώνονται σε στρατιωτική εγκατάσταση στην πόλη Ράμλα στα νότια για να προχωρήσουν στην αναγνώριση σορών μετά την επίθεση της Χαμάς.

Η ταυτοποίηση δεν θα είναι εύκολη διαδικασία, όπως σημειώνει Ισραηλινός εργαζόμενος ομάδας διάσωσης στο Al Jazeera.

10:40 Απομακρύνει τους πολίτες της από το Ισραήλ η Αυστραλία

Η Αυστραλία οργάνωσε δύο ειδικές πτήσεις για να φέρει πίσω πολίτες της από το Ισραήλ, δήλωσε σήμερα ο Αυστραλός πρωθυπουργός Άντονι Αλμπανέζι.

Η πρώτη πτήση θα αναχωρήσει την Παρασκευή, η δεύτερη την Κυριακή, και θα ταξιδέψει από το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Λονδίνο, σύμφωνα με τον Αλμπανέζι.

«Αξιολογούμε όλες τις επιλογές για να φέρουμε στην πατρίδα το συντομότερο δυνατό Αυστραλούς που θέλουν να ταξιδέψουν πίσω εδώ», δήλωσε ο Αλμπανέζι σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Αυστραλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι ο μεγάλος αριθμός Αυστραλών που ζουν ή ταξιδεύουν στο Ισραήλ καθιστά δύσκολο να υπολογιστεί ακριβώς πόσοι Αυστραλοί πολίτες βρίσκονται στη χώρα.

10:33 Το Ισραήλ βομβάρδισε πανεπιστήμιο που συνδέεται με τη Χαμάς στη Γάζα

Μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ βομβάρδισαν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας ισλαμικό πανεπιστήμιο που συνδέεται με το παλαιστινιακό κίνημα Χαμάς, δήλωσε αξιωματούχος του ιδρύματος.

«Τα σφοδρά αεροπορικά πλήγματα κατέστρεψαν ολοσχερώς κάποια κτίρια του ισλαμικού πανεπιστημίου», επεσήμανε ο Άχμεντ Οράμπι, αξιωματούχος του ιδρύματος.

«Κανένας δεν μπορεί να εισέλθει λόγω των πυρκαγιών, των πετρών και των συντριμμιών που είναι σκορπισμένα στους δρόμους γύρω από το πανεπιστήμιο», πρόσθεσε ο ίδιος. Πυκνά σύννεφα σκόνης γέμισαν τον ουρανό όταν κατέρρευσαν τα κτίρια, σημείωσε.

Λίγο νωρίτερα η κυβέρνηση της Χαμάς είχε ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Γάζας.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς, εξηγώντας ότι μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν «προηγμένα συστήματα εντοπισμού» του παλαιστινιακού κινήματος.

Είκοσι τέσσερις στόχοι της Χαμάς επλήγησαν στην περιοχή Μπέιτ Χάνουν, στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία χρησιμοποιούσε το ισλαμιστικό παλαιστινιακό κίνημα για «να χρηματοδοτεί την τρομοκρατία», σύμφωνα με τον στρατό.

Από τους βομβαρδισμούς επλήγησαν επίσης μια αποθήκη όπλων και ένα διοικητικό κέντρο της παλαιστινιακής οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

10:14 Το Euro-Med Monitor κατηγορεί το Ισραήλ ότι έχει παραποιήσει βίντεο και για πιθανό «έγκλημα πολέμου»

Σε μια σοβαρή κατηγορία για το Ισραήλ προχωρά το Euro-Med Monitor, ομάδα δικαιωμάτων. Σύμφωνα με το Euro-Med Monitor, το Ισραήλ κυκλοφόρησε «παραποιημένο» βίντεο που αποτυπώνει ένα «πιθανό έγκλημα πολέμου».

Το Euro-Med Monitor κατηγορεί τις IDF ότι το ίδιο το βίντεο αποτυπώνει ότι εκτελέστηκαν πισώπλατα άοπλοι που είχαν σηκώσει τα χέρια τους και γονάτιζαν για να παραδοθούν πριν οι Ισραηλινοί στρατιώτες τους εκτελέσουν πισώπλατα.

To Euro-Med Monitor προσθέτει ότι στη συνέχεια προστέθηκαν όπλα δίπλα στις σορούς και οι νεκροί χαρακτηρίστηκαν ως μαχητές.

10:09

10:00 Ένα βήμα πριν από τη χερσαία επίθεση το Ισραήλ – «Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, απευθυνόμενος σε στρατιώτες κοντά στον φράχτη με τη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε: «Η Χαμάς ήθελε μια αλλαγή και θα έχει μια αλλαγή. Αυτό που ήταν η Γάζα δεν θα υπάρχει πλέον».

09:51 Ποιες χώρες απομακρύνουν τους υπηκόους τους από το Ισραήλ

Εκτός από την Ελλάδα, μια σειρά χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το Al Jazeera, ορισμένες από αυτές είναι οι:

  • Αργεντινή
  • Καναδάς
  • Βραζιλία
  • Νιγηρία
  • Νορβηγία
  • Ελβετία
  • Ισπανία
  • Νότια Κορέα

09:45 Συγκλονίζουν οι εικόνες που έρχονται από τη βομβαρδισμένη Γάζα

Τραγική εικόνα μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Μωράκι δέχεται τις πρώτες βοήθειες στην Καν Γιουνίς, στη νότια Γάζα.

Θύματα ανασύρονται διαρκώς από τα ερείπια στη Γάζα.

09:38 Άλλοι 18 μαχητές της Χαμάς νεκροί, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό

Ο επικεφαλής στρατιωτικός εκπρόσωπος Τύπου του Ισραήλ δήλωσε στην εφημερίδα Hayom του Ισραήλ ότι μόνο την τελευταία ημέρα οι ισραηλινές δυνάμεις εξόντωσαν 18 μαχητές της ισλαμιστικής παλαιστινιακής οργάνωσης, ενώ από το Σάββατο τα πτώματα μαχητών που έχουν καταμετρηθεί είναι τουλάχιστον 1.000.

«Αυτό δείχνει την κλίμακα της επίθεσης. Είχαν εξοπλισμό και αξιώσεις για κατάκτηση, όχι για επιδρομή αλλά για κατάκτηση», υποστήριξε ο ίδιος.

09:20 Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν και πάλι ότι το Ισράηλ αρνήθηκε να περάσει ιατρική βοήθεια και φαγητό στη Γάζα

Η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), με επίσημη ανακοίνωσή της, κατήγγειλε και πάλι ότι το Ισραήλ δεν επιτρέπει να περάσει ιατρική βοήθεια και φαγητό στη Γάζα.

09:12 Πρωτοβουλία Αιγύπτου για την αποφυγή παρατεταμένης σύγκρουσης Ισραήλ – Χαμάς

08:58 Τουλάχιστον 950 οι νεκροί στη Γάζα – Προσοχή, σκληρές εικόνες

Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας, οι νεκροί στη Γάζα έφτασαν τους 950, ενώ οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 5.000.

Τουλάχιστον 30 άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν από τις εκατοντάδες αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη διάρκεια της περασμένης νύκτας εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από τις επιδρομές επλήγησαν δεκάδες κτίρια κατοικιών, εργοστάσια, τεμένη και καταστήματα, σύμφωνα με τον Σαλάμα Μαρούφ, επικεφαλής του γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Από την πλευρά του ο ισραηλινός στρατός επεσήμανε ότι στη διάρκεια της νύκτας έπληξε πολλές θέσεις της Χαμάς.

Οι εικόνες που έρχονται από τα βομβαρδισμένα κτίρια συγκλονίζουν και αποτυπώνουν τη φρίκη του πολέμου.

08:47 Αυξήθηκε ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, περισσότεροι από 260.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στη Γάζα, με περισσότερους από 175.000 να έχουν βρει καταφύγιο σε 88 σχολεία του ΟΗΕ, με τον αριθμό να αυξάνεται καθώς συνεχίζονται οι αεροπορικές επιθέσεις του Ισραήλ.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι τα κεντρικά γραφεία της θυγατρικής των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, της Υπηρεσίας Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), υπέστησαν σημαντικές ζημιές από τους σφοδρούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον πολιορκημένο θύλακα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

08:38 Το Ισραήλ βομβάρδισε το σύστημα αεράμυνας της Χαμάς

08:26 Τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα έχουν μετατραπεί σε καταφύγια

Σε καταφύγια έχουν μετατραπεί τα σχολεία των Ηνωμένων Εθνών στη Γάζα, ωστόσο πουθενά δεν υπάρχει ασφάλεια λόγω των βομβαρδισμών του Ισραήλ που έχουν χτυπήσει τόσο σχολεία, όσο και εγκαταστάσεις υγείας.

Δείτε βίντεο από το Reuters:

08:12 Καταγγελία των Παλαιστίνιων ότι το Ισραήλ σκότωσε συγγενείς του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς

Οι Παλαιστίνιοι καταγγέλλουν τον βομβαρδισμό του σπιτιού της οικογένειας του στρατιωτικού ηγέτη της Χαμάς, Μοχάμεντ Νταφ ή «Επισκέπτη», όπως έχει γίνει γνωστός. Στην επίθεση σκοτώθηκε ο αδερφός του «Επισκέπτη», Αμπντέλ – Φατάχ Ντιαμπ Νταφ,  ο ανιψιός του και η εγγονή του αδερφού του.

08:00«Φτάνοντας ξανά στον κύκλο της εκδίκησης»

Μία από τις πιο γνωστές δημοσιογράφους του Ισραήλ, η Αμίρα Χας, γράφει, επίσης, στη Haaretz για τον πόλεμο που έχει ξεσπάσει. Το άρθρο της έχει τίτλο: «Φτάνοντας ξανά στον κύκλο της εκδίκησης».

«Μέσα σε λίγες μέρες οι Ισραηλινοί βίωσαν αυτό που οι Παλαιστίνιοι βιώνουν ως ρουτίνα εδώ και δεκαετίες και εξακολουθούν να βιώνουν – στρατιωτικές εισβολές, θάνατο, σκληρότητα, σκοτωμένα παιδιά, πτώματα στοιβαγμένα στο δρόμο, πολιορκία, φόβο, αγωνία για τους αγαπημένους τους, αιχμαλωσία, να είναι στόχοι εκδίκησης, αδιακρίτως θανατηφόρα πυρά τόσο κατά των εμπλεκομένων στις μάχες (στρατιώτες) όσο και κατά των μη εμπλεκομένων (άμαχοι), θέση κατωτερότητας, καταστροφή κτιρίων, κατεστραμμένες διακοπές ή γιορτές, αδυναμία και ανημποριά απέναντι σε πανίσχυρους ένοπλους άνδρες, και οδυνηρή ταπείνωση», γράφει χαρακτηριστικά η Χας.

Το άρθρο της Αμίρα Χας στη Haaretz.

07:55

07:55 «Ηγέτης συμμορίας» – Σκληρή κριτική στον Νετανιάχου από αρθρογράφο της Haaretz

Ένα πολύ σκληρό άρθρο για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ φιλοξενεί η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz με τίτλο «Νετανιάχου, ένας ηγέτης συμμορίας που δεν μπορεί να υπηρετεί ως πρωθυπουργός του Ισραήλ».

07:48 «Ξεμένει από καύσιμα» η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα

Η εταιρεία που προμηθεύει με ηλεκτρικό ρεύμα τη Γάζα μπορεί να κλείσει «σε λίγες ώρες» αφού «ξεμένει από καύσιμα», αναφέρουν οι παλαιστινιακές Αρχές στον αποκλεισμένο από τις ισραηλινές δυνάμεις θύλακα.

Υπενθυμίζεται ότι στη Λωρίδα της Γάζας ζουν περίπου 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι.

07:42

07:42 Πάνω από 187.000 οι εκτοπισμένοι από τη Γάζα

Οι βομβαρδισμοί στη Γάζα έχουν προκαλέσει τον εκτοπισμό πάνω από 187.000 ανθρώπων. Πολλοί από αυτούς έχουν βρει καταφύγιο στα 83 σχολεία των Ηνωμένων Εθνών που βρίσκονται μέσα στον πολιορκημένο θύλακα.

07:39 Ολοκληρωτική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στη Τζαμπάλια

Βίντεο του Middle East Eye δείχνει την ολοκληρωτική καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στην Τζαμπάλια.

07:30 Προετοιμάζεται για χερσαία επίθεση το Ισραήλ – Περίπου 300.000 στρατιώτες κοντά στη Γάζα

Για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας ετοιμάζεται το Ισραήλ, κάτι που θα σημάνει κλιμάκωση του πολέμου.

Σύμφωνα με τις IDF και την τελευταία ενημέρωση τους, περίπου 300.000 στρατιώτες βρίσκονται κοντά στη Γάζα.

«Και αυτό είναι για να διασφαλίσουμε ότι η Χαμάς, στο τέλος αυτού του πολέμου, δεν θα έχει στρατιωτικές δυνατότητες με τις οποίες θα μπορεί να απειλήσει ή να σκοτώσει Ισραηλινούς πολίτες», είπε ο Τζόναθαν Κονρίκους, στρατιωτικός εκπρόσωπος Τύπου των IDF.

07:24 Το Ισραήλ σκότωσε δύτη που επιχείρησε να μπει στο Ισραήλ από τις ακτές της Γάζας

Σύμφωνα με τη Haaretz, τη γνωστή ισραηλινή εφημερίδα, το ισραηλινό Πολεμικό Ναυτικό σκότωσε δύτη που επιχείρησε να μπει στο Ισραήλ από τις ακτές της Γάζας.

07:15 ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτος συζητούν για να υπάρξει ασφαλής διάδρομος διαφυγής από τη Γάζα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σε δημοσιογράφους πως η Ουάσινγκτον διεξάγει συνομιλίες με το Ισραήλ και την Αίγυπτο όσον αφορά την ιδέα να προσφερθεί ασφαλής διέλευση για τους αμάχους ώστε να φύγουν από τη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο ισραηλινός στρατός πιστεύεται πως ετοιμάζεται να εξαπολύσει χερσαία επιχείρηση ευρείας κλίμακας.

07:10 Πώς και πού έχει εξελιχθεί η σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς

Ο Guardian έχει παρουσιάσει ένα χάρτη που αποτυπώνει πού έγιναν σκληρές μάχες και την πορεία των συγκρούσεων.

Χάρτης αποτυπώνει την πορεία των συγκρούσεων ανάμεσα στις IDF του Ισραήλ και τη Χαμάς.

07:00 Ο τελευταίος απολογισμός σε νεκρούς και τραυματίες

Αυξάνεται ο απολογισμός των νεκρών σε Γάζα και Ισραήλ.

  • Στη Γάζα: Έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 900 άνθρωποι, ενώ έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 4.500
  • Στη Δυτική Όχθη: Τουλάχιστον 21 νεκροί και 130 τραυματίες
  • Στο Ισραήλ περισσότεροι από 1.200 νεκροί, τουλάχιστον 2.800 οι τραυματίες

Συγκλονιστική εικόνα από τη βομβαρδισμένη Γάζα.

06:47 Συγκρούσεις στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Το Al Jazeera κάνει λόγο για συμπλοκές στην ανατολική Ιερουσαλήμ ανάμεσα σε νεαρούς Παλαιστίνιους και την ισραηλινή Αστυνομία στη γειτονιά Σουαφάτ.

Σύμφωνα με το γνωστό Μέσο ακούγονταν πυροβολισμοί, ωστόσο δεν υπάρχουν αναφορές για θύματα.

Το πρακτορείο ειδήσεων WAFA, από τη δική του μεριά, αναφέρει ότι τουλάχιστον 12 Παλαιστίνιοι πυροβολήθηκαν και τραυματίστηκαν σε συμπλοκές σε μια σειρά περιοχές στη Δυτική Όχθη. Για παράδειγμα, στην Ιεριχώ τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά.

Οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη διαδηλώνουν τις τελευταίες ημέρες για να εκφράσουν τη στήριξή τους σε όσους βομβαρδίζονται στη Γάζα.

Τουλάχιστον 19 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη Δυτική Όχθη από το Σάββατο.

06:42 «Φωλιά του τρόμου»

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν ότι χτύπησαν με αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε 200 σημεία στην Αλ-Φουρκάν. Οι IDF χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη περιοχή στη Γάζα ως «φωλιά του τρόμου», εννοώντας ότι η Χαμάς έχει ισχυρή παρουσία σε αυτή.

06:39 Ολονύχτιοι οι βομβαρδισμοί στη Γάζα

Για άλλη μια νύχτα το Ισραήλ «σφυροκόπησε» τη Γάζα. Δείτε βίντεο από τους βομβαρδισμούς στη νότια πόλη Καν Γιουνίς.

06:30 Γκίντεον Λεβί: Το Ισραήλ δεν μπορεί να φυλακίζει τους κατοίκους της Γάζας χωρίς να πληρώσει σκληρό τίμημα

Ο σπουδαίος Ισραηλινός δημοσιογράφος καταδικάζει την πολιτική των κυβερνήσεων της χώρας του.

06:25 Παρακολoυθήστε live τις εξελίξεις από το in

Καλημέρα σας. Μαζί θα παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις σε Γάζα και Ισραήλ και σήμερα με το αιματοκύλισμα να συνεχίζεται για πέμπτη ημέρα. Θυμηθείτε τη live κάλυψη της τέταρτης ημέρας του πολέμου από το in εδώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Ευρωεκλογές: Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»
Επικαιρότητα |

Η δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων για τις ευρωεκλογές – Οι «κερδισμένοι» και οι «χαμένοι»

Σχεδόν τέσσερις εβδομάδες από τις ευρωεκλογές το σκηνικό δείχνει «καθαρό» ως προς το κόμμα που θα τερματίσει πρώτο όμως οι κάλπες θα μετρήσουν το ποσοστό δυσαρέσκειας των πολιτών και θα εξαχθούν χρήσιμα συμπεράσματα.