Το Ισραήλ και ο Λευκός Οίκος καταδίκασαν την Πέμπτη αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος επαίνεσε την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και επέκρινε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου για την επίθεση παλαιστίνιων μαχητών της Χαμάς, η οποία σκότωσε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους στο Ισραήλ.

Χαμάς: Χτυπήσαμε προληπτικά γιατί το Ισραήλ ετοίμαζε επίθεση

Ο Τραμπ, πρώην πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών, ο οποίος είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2024, χαρακτήρισε τη λιβανέζικη Χεζμπολάχ, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ, «πολύ έξυπνη» και κατηγόρησε τον Νετανιάχου ότι δεν ήταν προετοιμασμένος για την επίθεση της Χαμάς, η οποία σκότωσε επίσης 22 Αμερικανούς.

«Ντροπή»

Ο Ισραηλινός υπουργός Επικοινωνιών Σλόμο Κάρχι δήλωσε ότι τα σχόλια του Τραμπ προς τους υποστηρικτές του, αλλά και σε τηλεοπτική συνέντευξη το βράδυ της Τετάρτης, έδειξαν ότι δεν μπορεί να βασιστεί κανείς σε αυτόν.

«Είναι ντροπή ένας τέτοιος άνθρωπος, ένας πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, να υποθάλπει την προπαγάνδα και να διαδίδει πράγματα που πληγώνουν το πνεύμα των μαχητών του Ισραήλ και των πολιτών του», δήλωσε ο Karhi στο ισραηλινό κανάλι 13.

Ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς χαρακτήρισε τα σχόλια του Τραμπ «επικίνδυνα και ανισόρροπα».

«Μας είναι εντελώς άγνωστο γιατί οποιοσδήποτε Αμερικανός θα μπορούσε ποτέ να επαινέσει μια τρομοκρατική οργάνωση που υποστηρίζεται από το Ιράν ως “έξυπνη”», δήλωσε ο Μπέιτς.

Ένας από τους αντιπάλους του Τραμπ στην εσωκομματική αναμέτρηση των Ρεπουμπλικανών, ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣάντις, επέκρινε επίσης τον πρώην πρόεδρο.

«Είναι παράλογο ότι κάποιος, πόσο μάλλον κάποιος που διεκδικεί την προεδρία, θα επέλεγε τώρα να επιτεθεί στον φίλο και σύμμαχό μας, το Ισραήλ, πόσο μάλλον να επαινέσει τους τρομοκράτες της Χεζμπολάχ ως “πολύ έξυπνους”», έγραψε ο ΝτεΣάντις στο X, που παλαιότερα ονομαζόταν Twitter.

Η δολοφονία Σολεϊμανί

Ο Τραμπ και ο Νετανιάχου είχαν στενή σχέση κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τραμπ, στην οποίαν πάντως έχουν παρουσιαστεί ρωγμές. Ο Τραμπ ενοχλήθηκε όταν ο Νετανιάχου τηλεφώνησε για να συγχαρεί τον Μπάιντεν για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του 2020 έναντι του Τραμπ, καθώς θεωρούσε ότι ο ίδιος είχε επικρατήσει στην αναμέτρηση.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στη Φλόριντα την Τετάρτη, ο Τραμπ είπε πως αποκαλύπτει για πρώτη φορά ότι το Ισραήλ αποφάσισε την τελευταία στιγμή να μην συμμετάσχει στη δολοφονία από τις ΗΠΑ του Ιρανού στρατηγού Κασέμ Σολειμανί, ο οποίος σκοτώθηκε στο Ιράκ σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στις 3 Ιανουαρίου 2020, την οποία διέταξε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ισραήλ μετέφερε στις Ηνωμένες Πολιτείες τη νύχτα πριν από την επιχείρηση ότι αποφάσισε να μην συμμετάσχει. Οι αξιωματούχοι του Ισραήλ δεν εξήγησαν γιατί κατέληξαν σε αυτή την απόφαση.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ ότι ο Μπίμπι Νετανιάχου μας απογοήτευσε. Αυτό ήταν κάτι πολύ τρομερό», είπε ο Τραμπ, χρησιμοποιώντας το παρατσούκλι του Νετανιάχου.

Λουτρό αίματος

Ισραηλινοί αξιωματούχοι λένε ότι ο αριθμός των νεκρών εντός του Ισραήλ από την επίθεση ενόπλων της Χαμάς έχει αυξηθεί σε περισσότερους από 1.300. Οι περισσότεροι ήταν πολίτες που πυροβολήθηκαν στα σπίτια τους, στους δρόμους ή σε ένα χορευτικό πάρτι. Δεκάδες Ισραηλινοί και ξένοι όμηροι, μεταξύ των οποίων και Αμερικανοί, μεταφέρθηκαν στη Γάζα- το Ισραήλ λέει ότι έχει ταυτοποιήσει 97 από αυτούς.

Οι αρχές της Γάζας δήλωσαν ότι περισσότεροι από 1.400 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 6.000 έχουν τραυματιστεί σε αεροπορικές επιδρομές αντιποίνων από το Ισραήλ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν