Ποντάρει η κυβέρνηση στις συμμαχίες δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προκειμένου να προχωρούν τα έργα, κυρίως, σε υποδομές. Ο αυξητικός ρυθμός  αποτυπώνεται στην άνοδο των ΣΔΙΤ κατά την 4ετία,  και σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Κατά το διάστημα 2019-2023, εγκρίθηκαν 37 έργα ΣΔΙΤ- έναντι 13 έργων την περίοδο 2013-2019. Από αυτά τα έργα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τα περισσότερα αφορούν σε φοιτητικές εστίες, σχολικές υποδομές, αρδευτικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, σιδηροδρομικές και οδικές υποδομές.

Εντός του 2023 συμβασιοποιήθηκαν 8 έργα ΣΔΙΤ και έως το 1ο τρίμηνο του 2024 θα συμβασιοποιηθούν ακόμη 9 έργα. Έως σήμερα έχουν υπογραφεί 22 Συμβάσεις ΣΔΙΤ συνολικού κόστους επένδυσης περί τα 2,5 δις ευρώ. Επίσης, 43 εγκεκριμένα έργα ΣΔΙΤ επενδυτικού κόστους 6,3 δισ. ευρώ, βρίσκονται σε διαγωνιστική διαδικασία.

Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η διαχείριση απορριμμάτων, οδικές και σιδηροδρομικές υποδομές, υποδομές δημόσιας διοίκησης, φοιτητικές εστίες και υποδομές ύδρευσης/άρδευσης.Πολλά εξ αυτών βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαγωνιστικής διαδικασίας και αναμένεται να συμβασιοποιηθούν εντός των προσεχών μηνών.

Τα 43 έργα που είναι σε διαγωνιστική διαδικασία αξίας 6,3 δισ.ευρώ αφορούν σε έργα ευρυζωνικού δικτύου υποδομών, οδοφωτισμού, υποδομών ύδρευσης κλπ.

22 Συμβάσεις ΣΔΙΤ αξίας 2,5 δισ

Σύμφωνα με τον Νίκο Σέργη Διευθυντή της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), ο οποίος συμμετείχε χθες στην παρουσίαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέμα «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών», οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αποτελούν ένα σύγχρονο αναπτυξιακό εργαλείο. Πρόσθεσε ότι συνιστά ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο υλοποίησης έργων και παροχής υπηρεσίες υψηλής ποιότητας με πολλαπλασιαστικά οφέλη ως προς το επίπεδο ζωής των πολιτών. Τονίζει επίσης ότι η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια έχει θέσει ισχυρές βάσεις για την ενίσχυση, επιτάχυνση και αξιοποίηση του θεσμού των ΣΔΙΤ, εντός ενός οργανωμένου και συνεκτικού πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ποικίλες δυνατότητες χρηματοδότησης των έργων και επιτυγχάνοντας τη βέλτιστη κατανομή κινδύνων μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

43 έργα σε διαγωνιστική διαδικασία αξίας 6,3 δισ

Οι συμβάσεις ΣΔΙΤ εντός του 2023 είναι 8, και είναι οι εξης:

  • Τρεις ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΔΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    -Αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης
    – Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (Τμήμα Χερσόνησος-Νεάπολη)
    – Οδικός Άξονας Νοτιοδυτικής Πελοποννήσου (Τμήμα ΚαλαμάταΡιζόμυλος-Πύλος-Μεθώνη)
  • Τρεις ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    -Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας σε 32 Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας
    Μία ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    -Λειτουργία και Συντήρηση Μετρό Θεσσαλονίκης
  • Μία ΣΥΜΒΑΣΗ ΛΙΜΕΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    -Μαρίνα Ναυπλίου

Τα έργα που θα υπογραφούν έως το πρώτο τρίμηνο του 2024 είναι τα εξης:

  • ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    – Υποδομές Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας σε 39 Περιφερειακές Ενότητες της Χώρας
  • ΔΥΟ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΕΣΤΙΩΝ
    -Φοιτητικές Εστίες Πανεπιστημίου Κρήτης
    – Φοιτητικές εστίες Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
    – Κτίριο Γενικής Γραμματείας Υποδομών
  • ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ
    17 σχολικές υποδομές στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας
  • ΜΙΑ ΣΥΜΒΑΣΗ ΟΔΟΦΩΤΙΣΜΟΥ
    Αναβάθμιση του Οδοφωτισμού στο Εθνικό και Επαρχιακό Δίκτυο της Περιφέρειας Ηπείρου

Θα πέσουν στην ελληνική οικονομία 36,5 δισ. ευρώ

Κατά την τριετία 2023-2025 θα πέσουν στην ελληνική οικονομία 36,5 δισ. ευρώ τα οποία θα προέλθουν από την απορρόφηση αναπτυξιακών πόρων του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης.

Όπως δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, η απορρόφηση των πόρων από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης θα είναι κατά 100% αυξημένη σε σχέση με την περίοδο 2017-2019 και την περίοδο 2020-2022, συμπληρώνοντας πως στο Περιφερειακό Πρόγραμμα αναμένεται πως η απορρόφηση θα φτάσει τα 5,3 δισ. ευρώ.

Έρχεται το e-ΠΔΕ
Επίσης, όπως είχε γράψει χθες ο ΟΤ, η μεταρρύθμιση για το ΠΔΕ, το οποίο θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται για τις αρχές νέου έτους.

Το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία του το υπουργείου, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, όπου χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, κάποιες και από το 1950. Επίσης, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες επενδύσεις, που είναι στα σκαριά, θα γίνεται, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση των εγγράφων τα οποία χρειάζονται οι υπηρεσίες και οι δικαιούχοι.

Κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με θέμα «Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών» συμμετείχαν οι Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Νίκος Σέργης, Διευθυντής της Μονάδας Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (Σ.Δ.Ι.Τ.), Γιώργος Ζαββός, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (Ε.Α.Τ.), Χάρης Λαμπρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (Ε.Α.Τ.Ε.) και Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ε.Α.Τ.Ε..

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News