Έρχεται νομοσχέδιο που θα βάζει τάξη στο κρίσιμο κομμάτι των δημοσίων επενδύσεων, καθώς αρκετές διατάξεις είναι από τη δεκαετία του 1950. Η νέα μεταρρύθμιση την οποία φέρνει το υπουργείο Οικονομίας κάνει λίφτινγκ στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων (ΠΔΕ) και θα συγκεντρώσει όλες τις διατάξεις, με στόχο να αναβαθμιστεί ο κρίσιμος βραχίονας του κρατικού προϋπολογισμού για την ανάπτυξη.

Η μεταρρύθμιση για το ΠΔΕ, το οποίο θα φέρει στη Βουλή το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αναμένεται για τις αρχές νέου έτους. Το σχέδιο είναι υπό επεξεργασία του το υπουργείου, σε συνεργασία με ομάδα εργασίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι υπάρχουν παλιές, διάσπαρτες διατάξεις για τις δημόσιες επενδύσεις, όπου χρονολογούνται δεκαετίες πίσω, κάποιες και από το 1950. Επίσης, με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες επενδύσεις, που είναι στα σκαριά, θα γίνεται, μεταξύ άλλων, η αναζήτηση των εγγράφων τα οποία χρειάζονται οι υπηρεσίες και οι δικαιούχοι.

36,5 δισ. ευρώ πέφτουν στην αγορά – Έρχονται 9 νέες συμβάσεις ΣΔΙΤ

Όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Νίκος Παπαθανάσης “κοιτάμε στην αναβάθμιση του ΠΔΕ” και στη μείωση της γραφειοκρατίας. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με θέμα τα “Επενδυτικά εργαλεία για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και τη βελτίωση των υποδομών”, ο υπουργός ανέφερε επίσης πως τα τελευταία 4 χρόνια εκτελείται το ΠΔΕ στο 100% και είναι αυξημένο κατά την τριετία, ενώ αναφέρθηκε στη σημασία των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Σύμφωνα με τον υπουργό αύξηση των ΣΔΙΤ είναι σημαντικά, καθώς υπάρχουν 37 εγκρίσεις σε έργα ΣΔΙΤ, ενώ το 2013-2019 ήταν 13. Επίσης, προαναγγελθηκαν ακόμα 9 συμβάσεις.

Το 2023-2025 έχουμε προϋπολογίσει, σύμφωνα με τον κ. Παπαθανάση, ότι θα είμαστε κατά 100% αυξημένοι στην απορρόφηση σε σχεση με τις άλλες περιόδους, και αυτό μεταφράζεται σε 36,5 δισ. Ευρώ. Στο περιφερειακό πρόγραμμα θα είναι απορρόφηση κατά 80% σε σχέση με την προηγουμένη περίοδο και αναμένεται στα 5,3 δισ. Ευρώ.

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι “το ΠΔΕ είναι πολύτιμο εργαλείο για τη δημοσιονομική και αναπτυξιακή αναβάθμιση της χώρας” και είναι ιδιαίτερα αυξημένο και για την περιφέρεια. Ως προς το εθνικό πρόγραμμα ανάπτυξης ανέφερε ότι είναι μία σημαντική μεταρρύθμιση, και προσπαθούμε να αντιγράψουμε τα καλά στοιχεία του ΕΣΠΑ και δίνουμε την ευθύνη σε υπουργεία και φορείς για την εκτέλεση των έργων. Αναφέρθηκε και στο ειδικό πρόγραμμα των ειδικών καταστροφών, όπου μέχρι πρόσφατα το 25% του ΠΔΕ πήγαινε σε αποκατάσταση των και έτσι πρέπει να υπάρχει αυτός ο κουμπαράς.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία