«Σύννεφα» βλέπει από το φετινό φθινόπωρο η Ryanair ενόψει της επερχόμενης καλοκαιρινής περιόδου, καθώς οι καθυστερήσεις παράδοσης των αεροσκαφών 737 Max έχουν επιδεινωθεί και είναι πλέον πιθανό να επηρεάσουν τη χωρητικότητα των πτήσεών της το επόμενο καλοκαίρι.

Η κατασκευάστρια εταιρεία Boeing αντιμετωπίζει ζητήματα ποιοτικού ελέγχου που σχετίζονται με την προμηθεύτρια εταιρεία της, Spirit Aerosystems Holdings Inc.

Η Ryanair είχε ανακοινώσει τον περασμένο μήνα ότι αναμενόταν να παραλάβει 14 από τα 27 αεροσκάφη μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, αλλά ο αριθμός αυτός θα μπορούσε να μειωθεί στα δέκα αεροπλάνα, όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’ Λίρι σε συνέντευξή του στο πλαίσιο συνάντησης αεροπορικών εταιρειών στις Βρυξέλλες την Πέμπτη. Το τελευταίο πρόβλημα προμηθευτή της Boeing φαίνεται ότι θα είναι δύσκολο να διορθωθεί, όπως εκτίμησε ο ίδιος.

Ιταλία: «Στριμώχνει» τη Ryanair για μονοπωλιακές πρακτικές

«Θα ήμουν αρκετά σίγουρος μέχρι πριν από περίπου ένα μήνα ότι θα αποκτούσαμε 57 αεροσκάφη μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Τώρα δεν έχω τέτοια πεποίθηση», πρόσθεσε ο CEO της Ryanair.

Αγωνία για τη θερινή περίοδο

Η τελευταία καθυστέρηση σημαίνει ότι η Ryanair μπορεί να λάβει έως και 40 αεροπλάνα μέχρι εκείνη τη στιγμή, όπως είπε ο Διευθύνων Σύμβουλος. Αυτό θα βλάψει την καλοκαιρινή πτητική ικανότητα και μπορεί να σημαίνει ότι η Ryanair θα χάσει τον στόχο της να μεταφέρει 200 εκατομμύρια επιβάτες το επόμενο έτος. Ο αερομεταφορέας έχει ήδη μειώσει την εκτίμηση της κυκλοφορίας για ολόκληρο το έτος για το συγκεκριμένο θέμα, σε 183,5 εκατομμύρια επιβάτες από 185 εκατομμύρια προηγουμένως που ήταν η προηγούμενη εκτίμησή της.

Η αμερικανική εταιρεία αεροναυπηγικής δίνει μάχη με πολλαπλά ζητήματα στο βασικό αεροσκάφος στενής ατράκτου που κατασκευάζει. Τόσο η Boeing όσο και η ευρωπαϊκή ανταγωνίστρια Airbus έχουν αγωνιστεί να αυξήσουν την παραγωγή αρκετά γρήγορα ώστε να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για νέα αεροσκάφη καθώς οι πτήσεις ανακάμπτουν μετά την πανδημία.

Ερωτηθείς εάν τα ζητήματα θα έκαναν τον εγκλωβισμένο πελάτη της Boeing να σκεφτεί να προσεγγίσει την ανταγωνίστρια Airbus, ο Ο’ Λίρι απάντησε ότι η Airbus δεν έχει διαθεσιμότητα έως το 2030.

Μόλις την Πέμπτη, η ανταγωνίστρια χαμηλού κόστους EasyJet ανακοίνωσε ότι θα παραγγείλει 157 αεροσκάφη Airbus, με δυνατότητα επιλογής για άλλα 100, με τις παραδόσεις να εκτείνονται έως το 2034.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή