Ερευνα για μονοπωλιακές πρακτικές της Ryanair διεξάγουν οι ιταλικές αρχές σε μια διαμάχη των δύο πλευρών που έχει παρελθόν και μέλλον όπως φαίνεται.

Η αντιμονοπωλιακή έρευνα θα επικεντρωθεί στις προσπάθειες της αεροπορικής εταιρείας να πουλήσει υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια στον ιστότοπό της.

Η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ιταλίας πρόκειται να ερευνήσει τη Ryanair για εικαζόμενη κατάχρηση της ισχυρής θέσης της στην αγορά, διευρύνοντας το εύρος της σύγκρουσης μεταξύ της κυβέρνησης της πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι και της ιρλανδικής εταιρείας αεροπορικής εταιρείας low budget.

Ryanair: «Παράνομο» το πλαφόν της Ιταλίας στα εισιτήρια – Απειλεί με περικοπές πτήσεων

Η έρευνα επικεντρώνεται στις προσπάθειες της Ryanair να πουλήσει μη αεροπορικές υπηρεσίες στην πλατφόρμα κρατήσεών της, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εποπτική αρχή την Τετάρτη. Η αρχή έχει δεχθεί καταγγελίες από τον περασμένο Μάιο ότι η ιρλανδική αεροπορική εταιρεία εκμεταλλεύεται τη «δεσπόζουσα θέση» της για να «επεκτείνει την ισχύ της στην αγορά» προσφέροντας υπηρεσίες που σχετίζονται με ταξίδια, όπως ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα στην πλατφόρμα πώλησης εισιτηρίων της.

Πλήγμα στα ταξιδιωτικά γραφεία

Μια προκαταρκτική αξιολόγηση είχε δείξει ότι οι επιχειρηματικές τακτικές της Ryanair – που περιλαμβάνουν την αποθάρρυνση των καταναλωτών από την αγορά αεροπορικών εισιτηρίων μέσω ταξιδιωτικών πρακτορείων – “βλάπτουν τα ταξιδιωτικά γραφεία – τόσο online όσο και offline – καθώς και πελάτες που αγοράζουν από τέτοια πρακτορεία”, πρόσθεσε η αρχή.

Η Ryanair εμπλέκεται σε μια μακροχρόνια διαμάχη με τους μεγαλύτερους διαδικτυακούς ταξιδιωτικούς πράκτορες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των Booking.com και Expedia, και έχει καλέσει όλους τους επιβάτες να κάνουν κράτηση μέσω της δικής της ιστοσελίδας.

Η Ryanair δεν προέβη σε κάποιον σχολιασμό της αντιμονοπωλιακής έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος της η ιταλική Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Η έρευνα έρχεται μια ημέρα αφότου η Ρώμη ακύρωσε τα αμφιλεγόμενα σχέδια για περιορισμό των τιμών των εισιτηρίων στα δρομολόγια από την ηπειρωτική Ιταλία προς τα νησιά της Σικελίας και της Σαρδηνίας, αφού οι τιμές των εισιτηρίων αυξήθηκαν περισσότερο από 70% κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών.

Ο υπουργός Βιομηχανίας Αντόλφο Ούρσο δήλωσε ότι η Ρώμη αντ’ αυτού δίνει ενισχυμένες εξουσίες στην αρχή ανταγωνισμού να παρακολουθεί τις τάσεις των τιμών και να παρέμβει εάν θεωρεί ότι οι τιμές είχαν εκτιναχθεί πολύ ψηλά.

Η πρόταση για περιορισμό των τιμών είχε προκαλέσει την οργή των ευρωπαϊκών αεροπορικών εταιρειών. Ο εμπορικός οργανισμός Airlines 4 Europe έστειλε επίσημη διαμαρτυρία στις Βρυξέλλες, ενώ τα στελέχη των εταιρειών αμφισβήτησαν πώς το μέτρο — το οποίο υποτίθεται ότι βασιζόταν σε προηγούμενες μέσες τιμές — θα λειτουργούσε στην πράξη.

Η απάντηση της Ryanair

Η Ryanair χαρακτήρισε τα προτεινόμενα ανώτατα όρια τιμών “παράνομα” και ανακοίνωσε ότι μειώνει τις πτήσεις της για το χειμερινό πρόγραμμα πτήσεων προς τη Σαρδηνία ως απάντηση.

Η νέα αντιμονοπωλιακή έρευνα για τις πρακτικές πωλήσεων της Ryanair έρχεται σε μια στιγμή που οι αεροπορικές εταιρείες επιδιώκουν όλο και περισσότερο να «ανεβάζουν» επιπλέον προϊόντα – όπως ενοικιάσεις αυτοκινήτων, δωμάτια ξενοδοχείων και ταξιδιωτική ασφάλιση – στους πελάτες μέσω των πλατφορμών κρατήσεών τους.

Τα στελέχη της αεροπορικής βιομηχανίας βλέπουν τη δυνατότητα να αυξήσουν σημαντικά τα έσοδά τους μέσω τέτοιων πωλήσεων, καθώς όλο και πιο εξελιγμένα συστήματα κρατήσεων προσαρμόζουν εξατομικευμένες προσφορές στους πελάτες.

Μια έκθεση της McKinsey του 2019 υπολόγιζε ότι ο κλάδος θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδά του κατά 4% έως το 2030 – ή 40 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως – υιοθετώντας τη «σύγχρονη λιανική πώληση» τόσο των πρόσθετων ειδών κατά την πτήση, όπως η επιλογή θέσεων, όσο και τα προϊόντα εκτός πτήσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή