Από όλη την ιστορία, είναι γνωστό ότι οι οικογένειες προκαλούν μερικές από τις πιο σκανδαλώδεις συγκρούσεις. Από την αρχαία ελληνική μυθολογία μέχρι τα σύγχρονα ταμπλόιντ, ο κόσμος έχει χορτάσει οικογενειακό δράμα. Μάλιστα, έχει ενδιαφέρον να δουν οι αναγνώστες του ΟΤ κάποιες από τις πικρές ιστορίες ενδοοικογενειακών τριβών που κατέστρεψαν, ή απείλησαν να καταστρέψουν επιτυχημένες, κατά τα άλλα, επιχειρήσεις.

Έχοντας αυτό υπόψη, η επιλογή να διευθύνεται μια επιχείρηση από μέλη της ίδιας οικογένειας δεν είναι η καλύτερη απόφαση, καθώς ακόμη και οι πιο δεμένες οικογένειες βιώνουν αντιπαλότητες και διαμάχες. Και ενώ ορισμένες οικογενειακές εταιρείες φαίνεται να παραμερίζουν επιτυχώς τις οικογενειακές τους διαφωνίες για τη βελτίωση των επιχειρήσεών τους, οι οικογένειες που εμφανίζονται σε αυτή τη λίστα διαπίστωσαν ότι οι ρήξεις μεταξύ των εξ αίματος συγγενών τους ήταν πολύ μεγάλες για να συνεχίσουν χωρίς να υπάρξουν μηνύσεις, δημόσια σκάνδαλα και ακόμα και φόνοι.

Γερμανία: Οικογενειακή δυναστεία πουλάει την αιωνόβια βιομηχανία της για 9,6 δισ. δολ.

Οι αδελφοί Ντάσλερ έχτισαν μια αυτοκρατορία παπουτσιών κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά τελικά χωρίστηκαν σε Adidas και Puma

Σύμφωνα με τον ιστότοπο The Business of Business, όταν οι Γερμανοί αδερφοί Άντολφ (“Άντι”) και Ρούντολφ (“Ρούντι”) Ντάσλερ επέλεξαν για πρώτη φορά να εισέλθουν στην υποδηματοποιία στις αρχές της δεκαετίας του 1920, η χώρα υπέφερε ακόμη τις ζοφερές οικονομικές επιπτώσεις του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Συνειδητοποιώντας ότι η ζήτηση για  παπούτσια θα συνέχιζε να είναι σταθερή, οι δυο τους συνεργάστηκαν για να δημιουργήσουν την εταιρεία Gebruder Dassler και γρήγορα έφεραν καινοτομίες στα υποδήματα.

Όντας και οι δύο μέλη του ναζιστικού κόμματος, τα αθλητικά παπούτσια μπήκαν στο επίκεντρό τους. Ο Άντι εφηύρε το πρώτο παπούτσι με καρφιά, το οποίο ο Τζέσε Όουενς φορούσε στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1936. Ωστόσο, ενώ η εταιρεία έδειχνε εξωτερικά σημάδια επιτυχίας και ανάπτυξης, η σχέση των αδελφών κατέρρεε. Δεν δούλευαν απλώς μαζί αλλά ζούσαν και μαζί στο ίδιο σπίτι με τις συζύγους τους. Καθώς πλησίαζε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος, τα αδέρφια ξεκίνησαν τον δικό τους προσωπικό πόλεμο στη γενέτειρά τους, τη μικρή πόλη Herzogenaurach.

Κανείς δεν είναι σίγουρος για το γιατί τα αδέρφια ήταν τόσο θυμωμένα μεταξύ τους, αλλά συγγενείς και άλλοι υποθέτουν ότι ένας από τους αδελφούς είχε σχέσεις με τη γυναίκα του άλλου. Καθώς οι εντάσεις αυξάνονταν, ακόμη και ο πόλεμος δεν μπορούσε να σταματήσει την οικογενειακή κόντρα. Μετά την στράτευση του, ο Ρούντολφ επανειλημμένα λιποτακτούσε για να πιάσει τον αδερφό του στα πράσα για να καταδικάσει τον αδερφό του αφού κλήθηκε στην υπηρεσία, πεπεισμένος ότι ο Άντι συνωμοτούσε εναντίον του ενώ έλειπε πολεμώντας. Όταν τελείωσε ο πόλεμος και ξεκίνησε η διαδικασία της «αποναζιστοποίησης», οι δυο τους προσπάθησαν να κατηγορήσουν ο ένας τον άλλον ως πιο θιασώτη των Ναζί.

Οι αμερικανικές αρχές δεν τους θεώρησαν απειλή, αλλά οι δυο τους συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν πλέον να συνεργαστούν. Αφού διαίρεσαν την επιχείρηση μέχρι την τελευταία δεκάρα, ο καθένας ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση υποδημάτων στην πόλη. Ο Άντι δημιούργησε την Adidas και ο Ρούντι ξεκίνησε τις επιχειρήσεις με το όνομα Ruda (το οποίο τελικά έγινε Puma).

Παρόλο που ένα ποτάμι χώριζε τα δύο εργοστάσια, τα οικογενειακά προβλήματα εισχώρησαν σε ολόκληρη την πόλη. Οι συμμαχίες ανάγκασαν άλλες οικογένειες να επιλέξουν για ποιον θα δούλευαν, ουσιαστικά διχάζοντας το Herzogenaurach. Κάθε πλευρά του ποταμού είχε τις δικές της επιχειρήσεις, και οι άνθρωποι που δούλευαν για τον έναν αδελφό δεν συναναστρέφονταν με κανέναν που δούλευε με τον άλλο.

Subway: Η οικογενειακή επιχειρήση που κρατούσε αντιστάσεις, αλλά υποκλίθηκε στο χρήμα

Ο προμηθευτής των τηγανιτών πατατών της McDonald’s είχε πρόβλημα διαδοχής

Όταν τα αδέρφια Χάρισον και Ουάλας ΜακΚέιν, μαζί με τη βοήθεια των αδερφών τους Ρόμπερτ και Άντριου, ίδρυσαν την McCain Foods το 1957, σκόπευαν να δημιουργήσουν τις πρώτες εμπορεύσιμες κατεψυγμένες τηγανητές πατάτες στον κόσμο. Δεν άργησε να επεκταθεί η εταιρεία κλείνει συμφωνίες με τα McDonald’s και την KFC για να γίνει η κορυφαία επιχείρηση διανομής κατεψυγμένων πατατών στον κόσμο.

Ενώ η οικογένεια διηύθυνε ομαλά την εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων για 37 χρόνια, μια διαφωνία το 1993 για το ποιος έπρεπε να διαδεχθεί ως πρόεδρος της εταιρείας οδήγησε σε ένα ρήγμα με μεγάλη δημοσιότητα στην οικογένεια και την επιχείρηση, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Ουάλας επέμεινε να αναλάβει ο γιος του, Μάικλ, επικεφαλής των επιχειρήσεων της εταιρείας, ιδέα στην οποία ο Χάρισον αντιτάχθηκε σθεναρά. Ωστόσο, ο Μάικλ ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης το 1993, εξοργίζοντας τον Χάρισον σε σημείο να συνάπτει νέα συμβόλαια με τα McDonald’s πίσω από την πλάτη του Μάικλ. Τελικά, οι εντάσεις μεταξύ του θείου και του ανιψιού αυξήθηκαν πολύ και ο Χάρισον έπεισε άλλους μετόχους της οικογένειας να υποβιβάσουν τον Ουάλας σε αντιπρόεδρο.

Το επιχείρημα οδήγησε σε διαιτησία, όπου ένας δικαστής απομάκρυνε επισήμως τον Ουάλας από την εταιρεία πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων (αν και παρέμεινε μέτοχος). Απτόητος, ο Ουάλας ξεκίνησε ένα νέο επιχειρηματικό εγχείρημα, εξαγοράζοντας την τότε μαχόμενη Maple Leaf Foods για $1,2 δισεκατομμύρια. Συνειδητοποιώντας ότι ο αδερφός του είχε σκοπό να καταστρέψει την εταιρεία, ο Χάρισον απέλυσε αμέσως τον Μάικλ, ο οποίος στη συνέχεια πήγε να εργαστεί με τον πατέρα του ως COO της Maple Leaf.

Παρά το γεγονός ότι ζούσαν σε εφαπτόμενα σπίτια, ο Χάρισον και ο Ουάλας αποξενώθηκαν τόσο που δεν έβλεπαν καν ο ένας τον άλλον. Όταν ο Ουάλας έμαθε ότι ο Χάρισον είχε υποστεί καρδιακή προσβολή το 2000, αποκάλυψε ότι το ήξερε ότι ο αδερφός του, αλλά δεν του είχε μιλήσει ούτε τον είχε δει.

Η διαμάχη μεταξύ της ιδιοκτήτριας της L’Oréal, Λιλιάν Μπετενκούρ και της κόρης της, οδήγησε σε ανακαλύψεις φοροδιαφυγής και εξαπάτησης

Όταν ο Γάλλος χημικός Γιουζίν Σουλέρ εφηύρε για πρώτη φορά τη βαφή μαλλιών το 1907, έπεσε πάνω σε ένα επιχειρηματικό εγχείρημα που θα οδηγούσε τελικά στο εμπορικό σήμα του, L’Oréal, να γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής καλλυντικών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ενώ το μοναχοπαίδι του, η Λιλιάν Μπετενκούρ, παρέμεινε αφοσιωμένη στον πατέρα της και στην κληρονομιά της εταιρείας του, η κόρη της Φρανσουά Μπετενκούρ Μάγιερς δεν της έμοιασε.

Όπως εκτενώς αποκάλυψε ο Guardian, το 2007, η κόρη μήνυσε τον φωτογράφο Φρανσουά Μαρί Μπαρνιέ πιστεύοντας ότι απέσπασε πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια από τη γερασμένη μητέρα της. Εκτός από το ότι έφερε στο φως το σκάνδαλο, η κόρη της Μπετενκούρ δήλωσε ότι η μητέρα της ήταν ανίκανη να χειριστεί τα οικονομικά της.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι κασέτες που παρασχέθηκαν από τον μπάτλερ της Μπετενκούρ απέδειξαν ότι η ιδιοκτήτρια της L’Oreal είχε διαπράξει συστηματική φοροδιαφυγή με τη βοήθεια του Γάλλου υπουργού Εργασίας και της συζύγου του. Περαιτέρω έρευνα αποκάλυψε ότι ο υπουργός είχε επίσης παράνομα προσφέρει μια τεράστια χρηματική δωρεά στον υποψήφιο για την προεδρία της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας του. Ενώ η Μπετενκούρ Μάγιερς αρνιόταν ότι θα πουλήσει την εταιρεία στον μερικό ιδιοκτήτη της, τη Nestle, μετά το θάνατο της μητέρας της, φήμες δείχνουν ότι η L’Oreal δεν θα είναι μια γαλλική επιχείρηση για πολύ.

Ο Τζο Σον οργάνωσε εταιρικό πραξικόπημα για να αναλάβει την επιχείρηση U-Haul του πατέρα του το 1986

Συνειδητοποιώντας την αναξιοποίητη αγορά αυτοκινούμενων πόρων στην Αμερική, η ομάδα συζύγων Λ.Σ. Σον και Άνα Μαίρη Σον ίδρυσαν την U-Haul ως οικογενειακή επιχείρηση το 1945. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι πελάτες είχαν την επιλογή να νοικιάσουν ένα φορτηγό ή ένα ρυμουλκούμενο για να μεταφέρουν τα αγαθά τους οπουδήποτε στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς την ανάγκη να το επιστρέψουν στο σημείο εκκίνησης. Μέχρι το 1955, η εταιρεία είχε επεκταθεί στον Καναδά.

Ωστόσο, όταν το ζευγάρι επέτρεψε στον μεγαλύτερο γιο του, Σάμουελ, να επεκτείνει την εταιρεία για να συμπεριλάβει επίσης ενοικιάσεις βίντεο, τζετ σκι και πίστες χορού, οι άλλοι δύο γιοι τους, ο Τζο και ο Μαρκ, ανησυχούσαν ότι απομακρύνονταν πολύ από το αρχικό κίνητρο και τον σκοπό της επιχείρησης. Ανησυχώντας ότι η εταιρεία θα καταστραφεί αν δεν επενέβαινε, ο Τζο έκανε πραξικόπημα για να αναλάβει την U-Haul το 1986, όπως σημειώνει τα Forbes.

Έχρισε τον εαυτό του Διευθύνοντα Σύμβουλο, ουσιαστικά απολύοντας τον πατέρα του από τη ίδια του την εταιρεία, προκαλώντας ρήγμα στην οικογένεια που οδήγησε σε 25 χρόνια αγωγών και μηνύσεων. Κάποια στιγμή ο Λ.Σ. ήταν τόσο πεπεισμένος ότι ο γιος του ήταν ο κακός της οικογένειας που κατηγόρησε τον Τζο και τον Μαρκ για τη δολοφονία της κουνιάδας τους (ένας βιαστής που αφέθηκε υπό όρους αργότερα παραδέχτηκε το έγκλημα). Δυστυχώς, ο Λ.Σ. αυτοκτόνησε το 1999.

Αλλά όπως αποκαλύπτει το Forbes, μετά την διευθέτηση και των τελευταίων δικαστικών υποθέσεων ο Τζο έχει αναπτύξει ένα ιδιόρρυθμο, αλλά πολύ αποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης της επιχείρησης που γνωρίζει άνθιση κερδοφορίας.

Αφού ο Λάρι Φλιντ απέλυσε τους ανιψιούς του από το περιοδικό Hustler, ο αδελφός του Τζίμι υποστήριξε ότι η επιχείρηση ήταν αρχικά δική του ιδέα του

Ο Τζίμι Φλιντ επέμενε ότι βοήθησε στην ίδρυση της εταιρείας πορνογραφίας Hustler  με τον αδερφό του, Λάρι, το 1974. Δυστυχώς για τον Τζίμι, ο Λάρι και το δικαστήριο διαφώνησαν, και οι διαμάχες που ακολούθησαν, αλλά και οι δικαστικοί αγώνες του Λάρι για ελευθερία του λόγου και της σάτιρας, αποτέλεσαν τροφή για μέσα όπως το Rolling Stone, και ιδιαίτερα την εφημερίδα της ιδιαίτερης πατρίδας τους Cincinnati Enquirer, ενώ οι εγκληματικές ενέργειες και οι απόπειρες κατά της ζωής του Λάρι, έφτασαν να γίνουν πρωτοσέλιδο στην Washington Post.

Αρχικά το πρώτο τεύχος του Hustler εκδόθηκε ως προωθητική ενέργεια για το στριπτιτζάδικό του, το 1974. Μέσα σε ένα χρόνο, η επιχείρηση είχε κατακτήσει την επιτυχία ως ένα από τα κορυφαία περιοδικά του είδους, όντας τολμηρότερο από τα πιο «καλαίσθητα» Playboy και Penthouse. Ενώ ο Λάρι ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, ο Τζίμι και οι δύο γιοι του εργάζονταν επίσης για την εταιρεία.

Μετά από μια ρήξη στην οικογένεια, ο Λάρι απέλυσε τους δύο γιους του Τζίμι, οι οποίοι άνοιξαν τη δική τους εταιρεία πορνογραφίας χρησιμοποιώντας το όνομα Φλιντ. Αφού μήνυσε τους ανιψιούς του για παραβίαση εμπορικού σήματος, απέλυσε τον Τζίμι το 2009 – ο οποίος αρνήθηκε να κλείσει το μαγαζί στο Σινσινάτι. Μη μπορώντας να τον εξαναγκάσει να εγκαταλείψει εντελώς την επιχείρηση, ο Λάρι άνοιξε ένα ανταγωνιστικό κατάστημα Hustler λίγο πιο πέρα. Το 2011, ο Τζίμι υπέβαλε μήνυση εναντίον του αδελφού του, η οποία ανέφερε ότι η ιδέα για την επιχείρηση ήταν δική του

Η Hustler λιανικής ήταν η ιδέα του Τζίμι, και απέβη εξαιρετικά κερδοφόρο και επέτρεψε την επέκταση σε πολλούς άλλους τομείς και επιχειρηματικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένου του gaming. Ο Τζίμι άνοιξε το πρώτο κατάστημα Hustler και ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε το σήμα Hustler στο λιανεμπόριο και κυριολεκτικά έχτισε κυριολεκτικά τη λιανική Hustler από την αρχή.

Παρά το γεγονός ότι επέμεινε ότι η μισή εταιρεία ήταν δική του, ο δικαστής αποφάσισε τελικά κατά των αξιώσεων του Τζίμι και απέδωσε την ατομική επιχείρηση στον Λάρι

Όταν ο Λάρι πέθανε το 2021, ο Τζίμι επέστρεψε διεκδικώντας την περιουσία μηνύοντας την πέμπτη σύζυγο και δικαιούχο του Λάρι για αυτό που πίστευε ότι ήταν το μερίδιό του στην εταιρεία.

Η  κατοχή μετοχών στην οικογενειακή επιχείρηση προκάλεσε διχασμό μεταξύ των αδελφών Κοχ

Η Wood River Oil and Refining Company, η οποία ιδρύθηκε το 1940 από τον Φρεντ Κοχ τον πρεσβύτερο, έφτασε τελικά για να γίνει η Koch Industries, η δεύτερη μεγαλύτερη ιδιωτική εταιρεία στην Αμερική. Ωστόσο, ενώ η αυτοκρατορία του Κοχ ευδοκιμούσε, πίσω από τα παρασκήνια κορυφωνόταν ένας σκληρός ανταγωνισμός μεταξύ των αδελφών, όπως αποτύπωσε το διεθνούς φήμης περιοδικό New Yorker.

Ο πατέρας Κοχ και η σύζυγός του, Μαίρη, είχαν τέσσερις γιους – τον Φρέντ τον νεώτερο, τον Τσαρλς και τους δίδυμους Ντέιβιντ και Μπιλ. Αν και ο Φρεντ Τζόύνιορ δεν ενδιαφερόταν αρχικά για την οικογενειακή επιχείρηση πετρελαίου, ο μικρότερος αδελφός του Τσαρλς πήγε να εργαστεί για τον πατέρα τους. Όταν ο Φρεντ πρεσβύτερος πέθανε το 1967, ο Τσαρλς προήχθη σε πρόεδρος της αξίας 250 εκατομμυρίων δολαρίων εταιρείας. Ο Ντέιβιντ πήγε να δουλέψει για τον μεγαλύτερο αδερφό του το 1970 και ο δίδυμος του ακολούθησε το παράδειγμά του την επόμενη χρονιά. Όμως, αντί να εργαστούν ως συνεκτική μονάδα για τη βελτίωση του οικογενειακού brand, ο Μπιλ σχεδίασε ένα πραξικόπημα για να αναλάβει το διοικητικό συμβούλιο της Koch Industries. Όταν ανακαλύφθηκε το σχέδιο, ο Τσαρλς απέλυσε τον Μπιλ με ένα πακέτο αποζημίωσης 400.000 δολαρίων, σύμφωνα με τους New York Times.

Διυλιστήριο Pine Bend της Koch Industries

Ο Μπιλ μπορεί να είχε αφοριστεί από την οικογενειακή επιχείρηση, αλλά εξακολουθούσε να κατέχει μετοχές της εταιρείας. Αυτή η τεχνική οδήγησε σε επίσημο ρήγμα μεταξύ των αδελφών, με τον Φρεντ Τζούνιορ να ευθυγραμμίζεται με τον Μπιλ για να μηνύσει τον Τσαρλς και τον Ντέιβιντ για τα χρήματα που πίστευαν ότι τους οφείλονταν το 1983. Τελικά, ο Τσαρλς και ο Ντέιβιντ εξαγόρασαν τα μερίδια του Φρεντ Τζούνιορ και του Μπιλ από την επιχείρηση για 400 εκατομμύρια δολάρια και 620 εκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα. Δύο χρόνια αργότερα, τα αδέρφια υποστήριξαν ότι οι μετοχές τους είχαν υποτιμηθεί και μήνυσαν επιτυχώς τον Τσαρλς και τον Ντέιβιντ για άλλα 25 εκατομμύρια δολάρια.

Τα αδέρφια συνέχισαν να τσακώνονται για το ποσό των χρημάτων που πίστευαν ότι τους χρωστούσαν για σχεδόν δύο δεκαετίες και ήταν τόσο αποξενωμένοι που δεν μιλούσαν καν ο ένας στον άλλο στην κηδεία της μητέρας τους το 1990.

Ένα δημοφιλές εστιατόριο του Λος Άντζελες χωρίζεται στα δύο μετά από δολοφονική διαμάχη

Η ζεύγος των Αρμενίων, Βάρτκες και Μαργκρίτ Ισκεντεριάν, άνοιξε το πρώτο εστιατόριο κοτόπουλου Zankou στη Βηρυτό το 1962. Η μυστική συνταγή πάστας σκόρδου της Μαργκρίτ ανέδειξε το όνομα Zankou σε τοπική φήμη. Ωστόσο, καθώς ο πόλεμος στον Λίβανο γινόταν όλο και πιο βίαιος, αναγκάστηκαν να φύγουν το 1984. Απτόητο, το ζευγάρι άνοιξε ξανά το αρμενικό κατάστημα γρήγορου φαγητού κοντά στο νέο τους σπίτι στο Χόλιγουντ.

Με μια ξεχωριστά μοναδική γεύση που δεν συναντάται σε άλλα τοπικά εστιατόρια, το κατάστημα συγκέντρωσε αμέσως πλήθος κόσμου. Καθώς ο γιος τους, Μάρδιρος, συνειδητοποίησε τις δυνατότητες της επιχείρησης, επέκτεινε την επιχείρηση για να συμπεριλάβει τέσσερα νέα εστιατόρια Zankou στην περιοχή του Λος Άντζελες. Αν και σκόπευε να κάνει τελικά το όνομα Zankou παγκοσμίως γνωστό, ο καρκίνος τον πρόλαβε. Επιπλέον, ο θάνατος του πατέρα του Βάρτκες το 1992 είχε προκαλέσει ρήξη μεταξύ του ίδιου και των αδερφών του, καθώς μάλωναν για το ποιος θα κρατούσε το όνομα Zankou.

Καθώς περνούσαν τα χρόνια η ένταση κλιμακωνόταν καθώς ο όγκος συνέχισε να εξαπλώνεται στον εγκέφαλο του Μάρδιρος. Συνειδητοποιώντας ότι το τέλος πλησίαζε, ο Μάρδιρος έκανε ειρήνη με τους γιους του και σκόπευε να βάλει τέλος στην οικογενειακή κόντρα μια για πάντα. Το 2003, πήγε στο σπίτι της αδερφής του Ντζόβικ, όπου έμενε και η μητέρα του. Όταν οι γείτονες  κάλεσαν την αστυνομία γιατί είχαν ακούσει φωνές και πολλαπλούς πυροβολισμούς, αποκαλύφθηκε ότι ο Μάρδιρος είχε δολοφονήσει τη μητέρα και την αδερφή του πριν αυτοκτονήσει, σύμφωνα με την Los Angeles Times.

Ενώ η σύζυγος του Μάρδιρος, η Ρίτα και οι γιοι του ανέλαβαν τον έλεγχο των τοποθεσιών που είχε ανοίξει ο Μάρδηρος, τα παιδιά της Ντζόβικ κληρονόμησαν την τοποθεσία που είχαν η Μαργκρίτ και η Ντζόβικ. Ενώ η Ρίτα μήνυσε για τα δικαιώματα του ονόματος Zankou και άνοιξε νέες τοποθεσίες σε όλο το Λος Άντζελες, τα παιδιά της Ντζόβικ επέκτειναν τα υποκαταστήματά τους για να συμπεριλάβουν ένα εστιατόριο στο Montebello. Η Ρίτα έχασε τη δικαστική μάχη, αφήνοντας την αλυσίδα χωρισμένη στα δύο.

Οι αδελφοί Kellogg σε εμφύλιο πόλεμο για τα δημητριακά

Ο διάσημος γιατρός Τζον Χάρβεϊ Κέλογκ εφηύρε τα δημητριακά   το 1894 ως πεπτικό βοήθημα για τους ασθενείς του στο Battle Creek Sanitarium, όχι για ευρεία οικογενειακή κατανάλωση. Ενώ εργαζόταν για να αναπτύξει μια νιφάδα που είχε σταθερή διάρκεια ζωής που θα βοηθούσε τους ασθενείς του με στομαχικά προβλήματα να διευκολύνουν το πεπτικό τους σύστημα, ο μικρότερος αδερφός του, Γουίλ, είχε άλλα στο μυαλό του, σύμφωνα με τους New York Times.

Από τότε που ήταν μικρά, τα δύο αδέρφια είχαν μια δύσκολη σχέση. Επειδή ο Γουίλ ήταν οκτώ χρόνια νεότερος από τον Τζον, συχνά δεν τον έπαιρναν στα σοβαρά και του φέρονταν άσχημα. Καθώς ο Τζον επικεντρωνόταν στη θεραπεία των ασθενών του, ο Γουίλ διηύθυνε το ιατρείο και έγινε γνώστης του επιχειρείν. Ενώ ο Γουίλ είδε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μια τεράστια βιομηχανία δημητριακών, ο Τζον επέμεινε να πωλείται η εφεύρεσή του μόνο στους ασθενείς του. Οι δύο χώρισαν λόγω της απόφασης τη στιγμή που η αγορά δημητριακών άρχιζε να εκρήγνυται.

Σύντομα, εμφανίστηκαν πάνω από 40 εταιρείες δημητριακών και ο Γουίλ ήταν έτοιμος να φέρει την αρχική δημιουργία του John Harvey στο αμερικανικό κοινό. Ο Will ίδρυσε την Battle Creek Toasted Corn Flake Company το 1906 και βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στις συντονισμένες δεξιότητές του στο μάρκετινγκ για να ωθήσει τη μάρκα σε γρήγορη επιτυχία.

Εν τω μεταξύ, ο Τζον μάλωνε με τον Γουίλ για το όνομα της οικογένειας. Το 1911, ο Γουίλ κέρδισε τα δικαιώματα για το εμπορικό σήμα Kellogg, μετονομάζοντας την εταιρεία του σε Kellogg Cereal Company το 1922. Ενώ τα αδέρφια παρέμειναν σε αντιπαράθεση, οι οικογένειές τους βρέθηκαν στη μέση των νομικών και προσωπικών τους μαχών. Επειδή και οι δύο είχαν μεγάλη επιτυχία, το να συμπαρατάσσονται με τον έναν αδελφό σήμαινε ότι αποκόπτονταν από τον άλλο.

Η μάχη πατέρα και γιου οδήγησε σε σύγχυση στην αγορά σοκολάτας και γέννησε τα M&Ms

Σύμφωνα με το Business Insider Φράνκλιν Κλάρενς Μαρς παρουσίασε την πρώτη μπάρα Milky Way το 1924. Με την πρόθεση να ενσωματώσει μια γεύση milkshake σε σοκολατούχα μπάρα, η Milky Way έγινε αμέσως επιτυχία. Ο γιος του, Φόρεστ Μαρς, εντάχθηκε τελικά στην οικογενειακή επιχείρηση, αλλά οι προσωπικές δυσαρέσκειες και οι επιχειρηματικές διαφορές τελικά οδήγησαν τον Φόρεστ στον δικό του δρόμο. Ενώ ο Φόρεστ σκόπευε να επεκτείνει την εταιρεία Mars στην Ευρώπη, ο πατέρας του αντιστάθηκε στην προσπάθεια.

Έχοντας θέσει αυτούς τους στόχους, ο Φόρεστ εγκατέλειψε την οικογενειακή επιχείρηση για να δημιουργήσει τη δική του εκδοχή στην Αγγλία. Εκεί, δημιούργησε τη δική του εκδοχή του Milky Way, με ελαφρώς διαφορετική υφή και γεύση λόγω της διαφορετικής ποιότητας των συστατικών στην Ευρώπη. Ο επιχειρηματίας ονόμασε την εκδοχή του Milky Way Mars Bar για να ξεχωρίσει ακόμη περισσότερο από τις προσπάθειες του πατέρα του.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αγγλία, ο Φόρεστ παρατήρησε τους λάτρεις της καραμέλας να καταναλώνουν «βραχάκια ηρών καρπών επικαλυμμένα με σοκολάτα, επικαλυμμένα με επικάλυψη καραμέλας». Με τη βοήθεια του Μπρους Μιούρι, του γιου του προέδρου της Hershey’s Chocolate, ο Φόρεστ Μαρς έφερε το γλυκό στην Αμερική, χρησιμοποιώντας τα αρχικά του ντουέτου (Μαρς και Μιούρι) για να ονομάσει την καραμέλα “M&Ms”.

Η μπύρα που αποξένωσε δύο δίδυμα αδέρφια

Όταν οι Δανοί ομοζυγωτικοί δίδυμοι Μίκελ Μποργκ Μπιέργκσο και Γιέπε Γιάρνιτ Μπιέργκσο ξεκίνησαν να κυνηγήσουν τα πάθη τους, και οι δύο ενδιαφέρθηκαν για τη βιομηχανία της βιοτεχνικής μπύρας. Ωστόσο, αντί να ανοίξουν έναν κοινόχρηστο χώρο, τράβηξαν χωριστούς δρόμους – με αποτέλεσμα να ανταγωνίζονται τις οικογενειακές επιχειρήσεις, σύμφωνα με τους New York Times.

Ο Μίκελ εισήλθε για πρώτη φορά στο εμπόριο όταν ίδρυσε τη Mikkeller εκτός Κοπεγχάγης το 2006. Ανοίγοντας εκκεντρικά μπαρ σε όλο τον κόσμο, το επιχειρηματικό μοντέλο του Μίκελ επιτρέπει στους πελάτες να γευτούν τις μοναδικές μπύρες του απευθείας από την πηγή. Μετά από τέσσερα χρόνια επιτυχίας του αδελφού του, ο Γιέπε συνειδητοποίησε ότι είχε επίσης ιδέες για μπύρες που θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδος. Το 2010, ίδρυσε την ζυθοποιία Evil Twin, που διανέμει τα προϊόντα της σε καταστήματα σε 35 διαφορετικές χώρες.

Ενώ τα αδέρφια δεν έχουν μιλήσει μεταξύ τους από τότε που ο Γιέπε μπήκε στο χώρο της ζυθοποιίας, τα δίδυμα εξακολουθούν να σκέφτονται παρόμοια όταν πρόκειται να λάβουν επιχειρηματικές αποφάσεις. Χωρίς να το καταλάβουν, και οι δύο αγόρασαν χώρο για να ανοίξουν μπυραρίες στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, το 2018. Οι επιχειρήσεις άνοιξαν με διαφορά μηνών

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή