Αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, ως αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ, το περασμένο Σάββατο.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα, τουλάχιστον 2. 215 Παλαιστίνιοι – ανάμεσά τους 724 παιδιά και 458 γυναίκες, σκοτώθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας από το περασμένο Σάββατο . Άλλοι 8. 714 τραυματίστηκαν.

Μόνο τις τελευταίες 24 ώρες, οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έχουν σκοτώσει 324 Παλαιστίνιους. Τουλάχιστον 1.000 έχουν τραυματιστεί σε αυτό το διάστημα, προστίθεται στη σχετική ανακοίνωση.

Γάζα: Στοιβάζουν τα πτώματα σε ψυγεία για παγωτά

Εν τω μεταξύ, οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν σκοτώσει 54 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει άλλους 1.100 στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

Λήγει στις 4 το απόγευμα το νέο τελεσίγραφο του Ισραήλ

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ έδωσε νέο τελεσίγραφο στους αμάχους της Γάζας να εκκενώσουν προς τον Νότο έως τις 16.00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας).

«Είδαμε σημαντική κίνηση παλαιστινίων αμάχων προς νότο», δήλωσε ισραηλινός στρατιωτικός εκπρόσωπος, ο αντισυνταγματάρχης Τζόναθαν Κόρνικους, νωρίς σήμερα το πρωί στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων μέσω βιντεοδιάσκεψης. Δεν έκανε καμιά αναφορά στην προθεσμία και δεν δέχθηκε ερωτήσεις.

«Γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, ισραηλινοί έφεδροι σε σχηματισμό ετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο των επιχειρήσεων. Είναι όλοι γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας, στο νότο, στο κέντρο και το βορρά, και ετοιμάζονται για όποιο στόχο τους ανατεθεί, για όποια αποστολή».

«Στο τέλος αυτού του πολέμου θα έχουμε διαλύσει τη Χαμάς και τις στρατιωτικές δυνατότητές της και θα έχουμε αλλάξει θεμελιωδώς την κατάσταση ώστε η Χαμάς να μην έχει ποτέ ξανά την ικανότητα να προκαλέσει οποιαδήποτε ζημιά σε ισραηλινούς αμάχους ή στρατιώτες». Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα πολεμήσει μέχρι τέλους και είπε στους κατοίκους να μείνουν.

Η διαταγή των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων να αποχωρήσουν από τις βόρειες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι θεωρείται ένδειξη ότι επίκειται χερσαία επίθεση του ισραηλινού στρατού.

«Έγκλημα πολέμου»

Σημειώνεται πως οι αναγκαστικές εκκενώσεις δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια Γάζα,  χαρακτηρίζονται από παρατηρητές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως «έγκλημα πολέμου».

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν καλέσει τη χώρα να ανακαλέσει τη διαταγή της, επισημαίνοντας την απειλή η κατάσταση να γίνει «καταστροφική». Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος έχουν διατυπώσει επίσης επικρίσεις.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε από το Πεκίνο, πως «αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες μιας σοβαρής ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα».

Ο ίδιος επανέλαβε την υποστήριξή του στη στάση του ΟΗΕ και πήρε αποστάσεις από τη διαταγή του ισραηλινού στρατού για μαζική εκκένωση της βόρειας Γάζας.

Τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να φύγουν σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, είναι «απλώς αδύνατο, δεν μπορείς να μετακινήσεις έναν τέτοιο όγκο ανθρώπων», δήλωσε ο Μπορέλ.

Το Ισραήλ έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τόνισε, προσθέτοντας πως όμως αυτό το δικαίωμα πρέπει να ασκείται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

«Η θέση είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Μπορέλ. «Υπερασπιζόμαστε βεβαίως το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί». «Όμως, όπως κάθε δικαίωμα, υπάρχει ένα όριο. Και αυτό το όριο είναι το διεθνές δίκαιο».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα