Περαιτέρω επιπτώσεις σε παγκόσμιο επίπεδο αναμένουν οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές της αγορά από τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, παρακολουθώντας να δουν αν η κατάσταση θα παρασύρει και άλλες χώρες και τότε αναμένεται να ανέβουν να περισσότερο οι τιμές του πετρελαίου και οι επενδυτές να στραφούν σε τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

«Φαίνεται ότι οδεύουμε προς μια μαζική χερσαία εισβολή στη Γάζα και μια μεγάλης κλίμακας απώλεια ανθρώπινων ζωών», εξηγεί στο Reuters ο Ben Cahill, ανώτερος συνεργάτης στο Πρόγραμμα Ενεργειακής Ασφάλειας και Κλιματικής Αλλαγής του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS). «Κάθε φορά που έχουμε μια σύγκρουση τέτοιας κλίμακας, θα έχουμε αντίδραση της αγοράς».

Η αγορά πετρελαίου

Την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες σχετικά με τη σύγκρουση μεταδόθηκαν στις τιμές των περιουσιακών στοιχείων, συμβάλλοντας στην αδυναμία των μετοχών την Παρασκευή με τον S&P 500 να υποχωρεί κατά 0,5%. Τα περιουσιακά στοιχεία που αποτελούν ασφαλές καταφύγιο δέχθηαν τοποθετήσεις κεφαλαίων με τον χρυσό να αυξάνεται περισσότερο από 3% την Παρασκευή και το δολάριο ΗΠΑ να αγγίζει υψηλό μιας εβδομάδας. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα σχεδόν 6% την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές εκτίμησαν τι θα μπορούσε να σημαίνει η σύγκρουση για τις προμήθειες από τις κοντινές χώρες στην κορυφαία πετρελαιοπαραγωγό περιοχή του κόσμου.

«Εάν φαίνεται ότι η σύγκρουση διευρύνεται, οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν περαιτέρω», δήλωσε ο Michael Englund, επικεφαλής οικονομολόγος της Action Economics LLC στο Boulder του Κολοράντο.

Μια διευρυνόμενη σύγκρουση θα προκαλέσει επίσης πιθανότατα την επιτάχυνση του πληθωρισμού και, ως υποπροϊόν, των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο, δήλωσε ο Bernard Baumohl, επικεφαλής παγκόσμιος οικονομολόγος της The Economic Outlook Group στο Princeton του New Jersey.

Τα επιτόκια

Ωστόσο, ενώ ο πληθωρισμός και τα επιτόκια σε άλλες χώρες θα αυξηθούν πιθανότατα σε αυτό το χειρότερο σενάριο, οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εξαίρεση, καθώς οι ξένοι επενδυτές διοχετεύουν κεφάλαια σε αυτό που θεωρούν ασφαλές καταφύγιο κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας σύγκρουσης, σημείωσε ο Baumohl.

«Τα επιτόκια θα μπορούσαν να μειωθούν», είπε. «Αναμένεται ενίσχυση του δολαρίου».

Άλλα καύσιμα θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, όπως φαίνεται από πρόσφατες εξελίξεις, όπως η Chevron που σταμάτησε τις εξαγωγές φυσικού αερίου μέσω ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου.

«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την αγορά πετρελαίου είναι ότι αυτή η σύγκρουση θα προσελκύσει γειτονικές χώρες», δήλωσε ο Cahill της CSIS.

Η άνοδος των τιμών του πετρελαίου είναι απίθανο να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου στις ΗΠΑ ή στις καταναλωτικές δαπάνες, σημείωσαν οι αναλυτές.

«Ο καταναλωτής είναι απίθανο να δει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές του φυσικού αερίου οποτεδήποτε σύντομα», δήλωσε ο Englund

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities