Μια «κόκκινη γραμμή» αναμένεται να τραβήξουν οι αρχές της αγοράς στις αρχές του 2024, εισάγοντας νέους κανόνες για την κεφαλαιοποίηση και τη διασπορά των εισηγμένων εταιρειών, με στόχο να αυξηθεί η μετοχική βάση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Το ζήτημα έχει ήδη σημάνει συναγερμό σε μικρές εισηγμένες κυρίως, καθώς ενδεχομένως να χρειαστεί να λάβουν μέτρα που να προκαλούν αναταράξεις στις τιμές των μετοχών τους.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Αναζητά στηρίξεις

Τα μέτρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε πρόσφατα ο CEO του Χρηματιστηρίου, Γιάννος Κοντόπουλος, τίθεται ελάχιστο όριο κεφαλαιοποίησης στα 40 εκατ. ευρώ για τις εταιρείες που επιθυμούν να εισαχθούν στο ταμπλό, αλλά και ελάχιστο όριο 25% όσον αφορά στη διασπορά των μετοχών των εισηγμένων με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη των 200 εκατ. ευρώ και 15% για εταιρείες με υψηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση, ενώ τα νέα όρια διασποράς θα ισχύσουν και για τις ήδη εισηγμένες επιχειρήσεις αν και θα τους δοθεί και μια μεταβατική περίοδος ενός έτους.

Για όσες δεν καταφέρουν να συμμορφωθούν αναμένεται να υπάρξουν ποινές, οι οποίες θα οριστικοποιηθούν το επόμενο διάστημα σε συνεννόηση με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να σημειωθεί ότι σήμερα, μέτρα λαμβάνονται για όσες εταιρείες έχουν διασπορά κάτω του 10% και λιγότερο από 30 μετόχους.

Η επόμενη ημέρα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χρηματιστηρίου, 9 εισηγμένες βρίσκονται, με βάση τους σημερινούς κανόνες, κάτω από το όριο του 10% της διασποράς τους, και θα κληθούν μέσα στο δωδεκάμηνο που θα έπεται της εισαγωγής των νέων κανόνων να λάβουν μέτρα.

Αυτές είναι:

Από εκείνες που έχουν κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, είναι οι:

Τα ερωτήματα

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες της αγοράς, ο διαχωρισμός των εταιρειών ανάλογα με την κεφαλαιοποιηση τους και τον στόχο της διασποράς γεννά μια αγορά δύο ταχυτήτων. Ενδεχομένως δηλαδή να παρατηρηθουν φαινόμενα μεθοδεύσεων από μεγάλους μετόχους των εισηγμένων με ανώτερη κεφαλαιοποίηση, ή στο όριο των 200 εκατ. ευρώ, με το χάσμα μεταξύ του στόχου του 15% και 25% να είναι μεγάλο.

Με άλλα λόγια δημιουργείται ένα πλέγμα κινήτρων – αντικινήτρων για τις κεφαλαιοποιήσεις των εισηγμένων, ειδικά εκείνων που είναι στο όριο, προκειμένου το free float να μείνει σε ένα ελεγχόμενο ποσοστό. Αυτή τη στιγμή περίπου 5-10 τίτλοι της κύριας αγοράς βρίσκονται πέριξ των 200 εκατ. ευρώ στις κεφαλαιοποιήσεις τους, αριθμός που προφανώς μπορεί να αλλάξει σε μια ανοδική αγορά.

Οι ενστάσεις και σε αυτό το μέτωπο είναι αρκετές, καθώς ο κ. Κοντόπουλος είχε αναφέρει ότι ο έλεγχος της ελεύθερης διασποράς θα γίνεται σε συνεχή και μόνιμη βάση. Ο κίνδυνος επομένως είναι να πυροδοτούνται εντολές αναγκαστικής πώλησης από βασικούς μετόχους, με τον κίνδυνο προστίμου να είναι καθημερινός, εάν δεν υπάρχει ένα κριτήριο για παράδειγμα μέσου όρου κεφαλαιοποίησης για ένα διάστημα. 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών