Το νέο iPhone 15 της Apple έχει εμπορική πορεία πολύ χειρότερη στην Κίνα από τον προκάτοχό του, σύμφωνα με ξεχωριστές αναλύσεις, αντανακλώντας την πεισματικά αδύναμη κατανάλωση καθώς και την άνοδο αντιπάλων όπως η Huawei Technologies.

Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις της ναυαρχίδας της Apple μειώθηκαν κατά 4,5% σε σύγκριση με το iPhone 14 τις πρώτες 17 ημέρες από την έναρξης εμπορικής διάθεσης, σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων Counterpoint Research.

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα νέα iPhone 15

Παράλληλα, οι αναλυτές της Jefferies υπολόγισαν ότι οι πωλήσεις του iPhone 15 μειώθηκαν κατά ένα διψήφιο ποσοστό από τον προκάτοχό του, αφού η Huawei ξεπέρασε συνολικά την Apple, χάρη στο εξαιρετικό ντεμπούτο του Mate 60 Pro, πάντα στην αγορά της Κίνας.

Οι συγκεκριμένες αναφορές, σύμφωνα με το Bloomberg, σηματοδοτούν ένα πιθανό πλήγμα για την Apple σε μια περίοδο που αντιμετωπίζει την πιο αδύναμη ζήτηση smartphone της τελευταίας δεκαετίας σε συνδυασμό με τη δυσαρέσκεια για τα φαινόμενα υπερθέρμανσης των τελευταίων μοντέλων της. Εάν οι αρχικές εκτιμήσεις είναι ακριβείς, αντιπροσωπεύουν ένα από τα χειρότερα ντεμπούτα του iPhone στην Κίνα από το 2018, όταν τοπικά brands όπως η Oppo και η Vivo άρχισαν να γοητεύουν τους Ασιάτες καταναλωτές.

Η Counterpoint θεωρεί υπεύθυνη για την πτώση του iPhone στην Κίνα, κυρίως, την οικονομία που αγωνίζεται να ανακάμψει μετά την περιπέτεια της πανδημίας. Τονίζει ωστόσο στην αναφορά της ότι στις ΗΠΑ, το iPhone 15 πιθανότατα σημείωσε διψήφια άνοδο σε σχέση με το 2022 τις πρώτες εννέα ημέρες των πωλήσεων.

Παρόλα αυτά, το ντεμπούτο του iPhone στην Κίνα ήρθε εβδομάδες μετά την κυκλοφορία του Mate 60 Pro, που γιορτάστηκε ως θρίαμβος επί των κυρώσεων των ΗΠΑ λόγω του προηγμένου επεξεργαστή κατασκευασμένου στην Κίνα. Συνέπεσε επίσης με μια κυβερνητική εντολή να επεκτείνει την απαγόρευση χρήσης του iPhone σε κυβερνητικές υπηρεσίες και κρατικές εταιρείες.

Διχασμένοι οι αναλυτές

Οι αναλυτές παραμένουν διχασμένοι σχετικά με τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην Κίνα, τη μεγαλύτερη αγορά smartphone στον κόσμο. Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η ανερχόμενη εξέχουσα θέση της Huawei θα μπορούσε να διαβρώσει την κυριαρχία της Apple στο υψηλότερο σημείο της αγοράς.

Η Counterpoint εκτιμά ότι η κινεζική εταιρεία θα μπορούσε να πουλήσει 5 έως 6 εκατομμύρια μονάδες του Mate 60 Pro μόνο φέτος. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι θα μπορούσε να αυξηθεί σε διψήφιο ποσοστό το 2024. Η Huawei έχει πλέον πάρει την πρώτη θέση στην αγορά της Κίνας από την Apple, έγραψε η Jefferies σε ενημερωτικό σημείωμα τη Δευτέρα.

«Η τάση υποδηλώνει ότι το iPhone θα έχανε από την Huawei το 2024», αναεφέρεται στο σχετικό σημείωμα. «Πιστεύουμε ότι η ασθενής ζήτηση στην Κίνα θα οδηγήσει τελικά σε χαμηλότερες από τις αναμενόμενες παγκόσμιες αποστολές iPhone».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή