Η Microsoft ολοκλήρωσε την εξαγορά ύψους 69 δισεκατομμυρίων δολαρίων της εταιρείας έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών Activision Blizzard, σύμφωνα με κανονιστική κατάθεση της εταιρείας την Παρασκευή.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συμφωνία εξαγοράς της Microsoft στην 48χρονη ιστορία της και αφού πρώτα πέρασε «δια πυρός και σιδήρου» για να μπορέσει να καθησυχάσει τις ανησυχίες των ρυθμιστικών Αρχών σε Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού η εταιρεία έχει καταφέρει να κερδίσει ευνοϊκή απόφαση στην αντιπαράθεσή της με την ρυθμιστική Αρχή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Νέο πράσινο φως από την ΕΕ στην εξαγορά της Activision από τη Microsoft

Υπενθυμίζεται ότι πρακτικά ο δρόμος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας πρακτικά άνοιξε την περασμένη Παρασκευή όταν η Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου άναψε το «πράσινο φως».

Τι περιλαμβάνει η συμφωνία

Η συμφωνία, που αρχικά ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, δίνει στη Microsoft ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο franchise βιντεοπαιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων των Call of Duty, Crash Bandicoot, Diablo, Overwatch, StarCraft, Tony Hawk Pro Skater και Warcraft. Η εκδότρια των τίτλων Activision Blizzard είχε έσοδα ύψους 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το τελευταίο οικονομικό έτος, ένα μικρό κλάσμα των 212 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πωλήσεις που κατέγραψε η Microsoft.

«Σήμερα ξεκινάμε τη δουλειά για να φέρουμε αγαπημένα franchise Activision, Blizzard και King στο Game Pass και σε άλλες πλατφόρμες», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft Gaming, Φιλ Σπένσερ, σε ανάρτηση σε εταιρικό ιστολόγιο. «Θα μοιραστούμε περισσότερα τους επόμενους μήνες».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Activision Blizzard, Μπόμπι Κότικ, θα παραμείνει στη θέση του μέχρι το τέλος του έτους.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Microsoft, Σάτια Ναντέλα, ο οποίος ανέλαβε τα ηνία το 2014, στοχεύει να διαφοροποιήσει τις επιχειρήσεις της εταιρείας πέρα ​​από τους βασικούς της τομείς, όπως τα λειτουργικά συστήματα και το λογισμικό εφαρμογών γραφείου. Η Activision από την άλλη πλευρά υπήρξε τόσο συνεργάτης της Microsoft όσο και ανταγωνιστής. Είναι μια από τις λίγες μεγάλες εταιρείες που κυκλοφορούν δημοφιλή παιχνίδια που μπορεί να κοστίσουν εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για την παραγωγή τους.

Η «Οδύσσεια» της συμφωνίας

Αν και η συμφωνία εξαγοράς ανακοινώθηκε τον Ιανουάριο του 2022, υπήρξε σημαντική καθυστέρηση στην ολοκλήρωσή της λόγω των αντιδράσεων των ρυθμιστικών Αρχών. Όταν έγινε η αρχική ανακοίνωση, η Microsoft είπε ότι αναμενόταν να κλείσει τη συναλλαγή μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2023. Τον Ιούλιο, οι δύο εταιρείες συμφώνησαν να παρατείνουν την προθεσμία έως τις 18 Οκτωβρίου.

Σημαντικότερες αντιδράσεις υπήρξαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Αρχή Ανταγωνισμού και Αγορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ακολούθως, η Microsoft προχώρησε σε μια σειρά από παραχωρήσεις σε μια προσπάθεια να καθησυχαστούν οι ρυθμιστικές Αρχές. Καταρχήν, η αμερικανική εταιρεία συμφώνησε να δώσει στους καταναλωτές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο δωρεάν άδειες για τη ροή των παιχνιδιών Activision Blizzard, μαζί με δωρεάν άδειες σε παρόχους ροής, ώστε οι Ευρωπαίοι παίκτες να μπορούν να παίζουν τα παιχνίδια μέσω του cloud.

Στη συνέχεια προέκευψαν συμφωνίες με τις ανταγωνίστριες, σε ότι αφορά τις παιχνιδοκονσόλες, Nintendo και Sony, με τη Microsoft να υπόσχεται πρόσβαση στα παιχνίδια Call of Duty για 10 χρόνια. Ανάλογες διευθετήσεις έγιναν και με παρόχους cloud-gaming, συμπεριλαμβανομένων των Boosteroid, Nvidia, Nware και Ubitus.

Τον Ιούλιο, η αμερικανική FTC ζήτησε από ομοσπονδιακό δικαστήριο περιφερειακό δικαστήριο του Σαν Φρανσίσκο μια προκαταρκτική διαταγή για να σταματήσει την ολοκλήρωση της συμφωνίας, πριν λάβουν την πλήρη έγκριση. Ύστερα από πέντε ημέρες ακροάσεων, δικαστής τάχθηκε στο πλευρό των Microsoft και Activision Blizzard. Η υπηρεσία παρέπεμψε την υπόθεση στο Εφετείο των ΗΠΑ, το οποίο απέρριψε την πρόταση για προσωρινή διακοπή της ολοκλήρωσης της συμφωνίας.

Η ικανοποίηση της CMA, της βρετανικής ρυθμιστικής Αρχής ήταν πιο περίπλοκη. Τον Αύγουστο, η Microsoft ανακοίνωσε ότι, με την προϋπόθεση ότι η συμφωνία κλείσει, ο εκδότης παιχνιδιών Ubisoft θα λάβει τα δικαιώματα ροής cloud για τα παιχνίδια της Activision για 15 χρόνια. Ουσιαστικά, αυτή ήταν η κίνηση έκλεισε και αυτό το μέτωπο.

Παρόλα αυτά η αμερικανική FTC δήλωσε  την Παρασκευή ότι εξακολουθεί να έχει ανησυχίες. «Παραμένουμε επικεντρωμένοι στην ομοσπονδιακή διαδικασία προσφυγής, παρά το γεγονός ότι η Microsoft και η Activision έκλεισαν τη συμφωνία τους πριν από μια προγραμματισμένη ακρόαση στο εφετείο του Δεκεμβρίου», δήλωσε η εκπρόσωπος της FTC, Βικτόρια Γκράχαμ. «Η νέα συμφωνία της Microsoft και της Activision με την Ubisoft παρουσιάζει μια εντελώς νέα πτυχή της συγχώνευσης που θα επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές, την οποία η FTC θα αξιολογήσει ως μέρος της τρέχουσας διοικητικής της διαδικασίας. Η FTC συνεχίζει να πιστεύει ότι αυτή η συμφωνία αποτελεί απειλή για τον ανταγωνισμό».

Η Activision έκλεισε το β’ τρίμηνο με 587 εκατομμύρια δολάρια σε καθαρά έσοδα από 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια έσοδα, τα οποία αυξήθηκαν κατά 34% σε ετήσια βάση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον

AI: Οι 4 μετοχές για όποιον πιστεύει στην επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Τέσσερις εταιρείες που αναδιαμορφώνουν το τοπίο της τεχνητής νοημοσύνης

Σύμφωνα με την Global X, 4 εταιρείες βοηθούν στην απεικόνιση του ευρύτερου φάσματος επενδυτικών ευκαιριών που είναι διαθέσιμες σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας της τεχνητής νοημοσύνης