Την προσφορά εξαγοράς ύψους 7,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και μετοχές από την ανταγωνίστρια Choice Hotels, απέρριψε σήμερα Τρίτη αμερικανική εταιρεία διαχείρισης οικονομικών ξενοδοχείων Wyndham Hotels and Resorts χαρακτηρίζοντάς την μη ικανοποιητική και επικαλούμενη παράλληλα ρυθμιστικούς κινδύνους από τη δυνητική συγχώνευση.

Wyndham Hotels: «Απόβαση» στην Ελλάδα με ίδρυση εταιρείας

Με τους δύο ομίλους να διαθέτουν σχεδόν 1,5 εκατ. δωμάτια παγκοσμίως, η νέα εταιρεία θα μπορούσε να πυροδοτήσει έναν έλεγχο από τις ρυθμιστικές αρχές, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές.

Η μετοχή της Wyndham πραγματοποίησε άλμα έως και 13% στα 78,48 δολάρια στη σημερινή συνεδρίαση, ωστόσο διαπραγματεύεται πολύ χαμηλότερα από την τιμή της προσφοράς των 90 δολαρίων ανά μετοχή, ένα premium 30% σε σχέση μετά το κλείσιμο της μετοχής χθες Δευτέρα.

Νωρίτερα σήμερα, η Choice Hotels δημοσιοποίησε την προσφορά της για την εξαγορά της Wyndham, αφού κατέρρευσαν οι πολύμηνες ιδιωτικές συνομιλίες. Προσέφερε 49,50 δολάρια σε μετρητά και 0,324 κοινές μετοχές της για κάθε μετοχή της Wyndham. Συμπεριλαμβανομένου του χρέους, η συμφωνία αποτιμήθηκε σε περίπου 9,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Μετά το χθεσινό κλείσιμο, η Choice είχε συνολική κεφαλαιοποίηση 6,29 δισ. δολάρια, ενώ η Wyndham 5,82 δισ. δολάρια.

Μια πιθανή συγχώνευση θα «πάντρευε» τα εμπορικά σήματα της Choice Hotels, όπως τα Econo Lodge, Quality Inn και Clarion, με τα Days Inn και Travelodge της Wyndham, προσφέροντας στους πελάτες που πλήττονται από τον πληθωρισμό μια ευρεία επιλογή προσιτών ξενοδοχείων.

Σύμφωνα με την Choice, πρώτη φορά προσέγγισε την Wyndham τον περασμένο Απρίλιο με προσφορά ύψους 80 δολαρίων ανά μετοχή, την οποία αργότερα ανέβασε στα 85 δολάρια. Και οι δύο εταιρείες βρίσκονταν σε ένα «διαπραγματεύσιμο εύρος» τιμών πριν από μερικές εβδομάδες, σύμφωνα με την εταιρεία με έδρα το Rockville του Maryland.

Η αύξηση των ξενοδοχειακών μονάδων είναι πρόκληση για την Choice, η οποία διαθέτει σχεδόν 7.500 ξενοδοχεία σε 46 χώρες και περιοχές και έχει στραφεί σε εξαγορές για να αναπτυχθεί, όπως επισημαίνουν οι αναλυτές της UBS.

Η Wyndham, με έδρα το Νιου Τζέρσεϊ, διαχειρίζεται και παραχωρεί με δικαιόχρηση ένα χαρτοφυλάκιο 24 εμπορικών σημάτων με ξενοδοχεία που βρίσκονται κυρίως σε μικρότερες πόλεις, σύμφωνα με την ετήσια δημοσίευσή της.

Η προσφορά της Choice είναι «πολύ οριοθετημένη και υπόκειται σε σημαντικό επιχειρηματικό, ρυθμιστικό και εκτελεστικό κίνδυνο. Η Choice ήταν απρόθυμη ή ανίκανη να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες μας», δήλωσε η Wyndham, προσθέτοντας ότι η προσφορά την υποτιμά.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι το μέγεθος της συνδυασμένης εταιρείας σήμαινε ότι θα χρειαζόταν κάποια εκποίηση.

«Υπάρχουν μεγάλα ερωτήματα που παραμένουν, όμως το μεγαλύτερο είναι η ρυθμιστική έγκριση/αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, δεδομένου ότι θα προκύψει μια συνδυασμένη μεγάλη συγκέντρωση δωματίων οικονομικής και μεσαίας κατηγορίας στις ΗΠΑ», τονίζει ο αναλυτής της Truist, Πάτρικ Σκόουλς.

Ο ίδιος προσθέτει, ότι κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, η Choice Hotels ήταν σίγουρη για την εξασφάλιση των ρυθμιστικών εγκρίσεων και πίστευε ότι η συγχώνευση θα ήταν «υπέρ του ανταγωνισμού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση