Ολική επαναφορά για την τουριστική αγορά της Αθήνας και ειδικότερα για τα ξενοδοχεία πολυτελείας παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η ελληνική πρωτεύουσα μπαίνει δυναμικά στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη, χάρη και στην ανάπτυξη των διεθνών πτήσεων από το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ελευθέριος Βενιζέλος: Πάνω από 3 εκατ. επιβάτες το 7μηνο

Από την ανάκαμψη αυτή επωφελούνται κεντρικά ξενοδοχεία με ισχυρό brand και μακροχρόνια παρουσία σε σημεία κλειδιά του ιστορικού κέντρου, όπως η «Μεγάλη Βρετανία» και το King George. Όπως προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε η Λάμψα ΑΕ, το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 36,7% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022, ενώ το Ξενοδοχείο «King George» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 21,9%. Όσον αφορά στο «Athens Capital» εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 50,94%.

Η διοίκηση της εταιρείας υπό την Χλόη Λασκαρίδη (πρόεδρος) και τον Αναστάσιο Χωμενίδη (CEO) στέκεται «στη σημαντική ανάκαμψη του τουριστικού προϊόντος σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο τους προηγούμενου έτους, με αποτέλεσμα την σταδιακή επάνοδο της απωλεσθείσας δυναμικής των ξενοδοχείων σε επίπεδο εσόδων». Κάτι που όπως λέει είχε ως αποτέλεσμα ο όμιλος να βελτιώσει τα συνολικά του έσοδα σε επίπεδα υψηλότερα από την τελευταία αντίστοιχη περίοδο, πριν την κρίση της πανδημίας (2019).

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου Λάμψα που ελέγχει μεταξύ άλλων και δυο ξενοδοχεία στην Σερβία, το «Hyatt Regency Belgrade» και το «Mercure Excelsior» πέτυχε αύξηση πωλήσεων 26,08% στο πρώτο εξάμηνο, φθάνοντας στα €49,21 εκατ. έναντι € 39,03 εκατ. της ίδιας περιόδου του 2022 ενώ τα Καθαρά αποτελέσματα κέρδη/(ζημίες) μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας του ανήλθαν σε κέρδη € 3,91 εκ., έναντι κερδών € 1,08 εκ. της συγκριτικής περιόδου 2022.

Προοπτικές και κίνδυνοι

Όσον αφορά στις προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο, η διοίκηση επισημαίνει πως είναι εξίσου θετικές, τονίζοντας πως η χρήση αναμένεται να κλείσει με εντυπωσιακή αύξηση των εσόδων. Υπογραμμίζει πάντως τους κινδύνους σχετικά με την ενεργειακή κρίση, την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία και την αύξηση των επιτοκίων δανεισμού.

Επισημαίνει πάντως ότι η αποκλιμάκωση των τιμών της ενέργειας που παρατηρήθηκε στο πρώτο εξάμηνο δεν αρκεί, καθώς παραμένει υψηλό και τονίζει πως παρακολουθεί συστηματικά την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις της, με στόχο τη συνεχή βελτίωση της επίδοσής της και την εξοικονόμηση κατανάλωσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ή εταιρεία έχει υλοποιήσει σημαντικά έργα για να πετύχει την εξοικονόμηση της ενέργειας όπως:

• Εγκατάσταση συστημάτων αυτοματισμού για τη διαχείριση της ψύξης και της θέρμανσης των κτιρίων, μειώνοντας τις περιττές απώλειες.

• Χρήση φυσικού αερίου στους ψύκτες

• Εγκατάσταση του συστήματος instabus που επιτρέπει την απευθείας διασύνδεση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των κτιρίων, ώστε να ρυθμίζεται η κατανάλωση ρεύματος πολύ πιο άμεσα. Το σύστημα εγκαταστάθηκε σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους, στις αίθουσες δεξιώσεων και στους εξωτερικούς χώρους της Εταιρείας.

Πόλεμος στην Ουκρανία

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο οποίος θέτει περαιτέρω προκλήσεις για την παγκόσμια οικονομία ξεκαθαρίζει πως δεν επηρεάζουν τις εργασίες της εταιρείας, τονίζοντας πως η εταιρεία δεν έχει σημαντική έκθεση στις αγορές της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Επίσης, οι επαφές μας με τα κύρια δίκτυα κρατήσεων (Βόρειας Αμερικής και Δυτικής Ευρώπης), δηλαδή τουριστικοί οργανισμοί, ταξιδιωτικά γραφεία, τοπικά γραφεία της διαχειρίστριας εταιρείας και οργανωτές συνεδρίων – groups, μας επιβεβαιώνουν ότι δεν υφίστανται λόγοι ακυρώσεων ή περιορισμών στις μετακινήσεις ως απόρροια των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία.

Αδυναμία εύρεσης προσωπικού

Η εταιρεία κάνει ειδική μνεία και στην αδυναμία να βρει εξειδικευμένο προσωπικό αλλά και στην αύξηση της μισθοδοσίας. Υποστηρίζει μάλιστα ότι επιβραβεύει τις προσπάθειές τους, παρέχει κίνητρα για την αύξηση της παραγωγικότητας τους ενώ υπενθυμίζει ότι για δεύτερη χρονιά προχώρησε σε έκτακτη χρηματική επιβράβευση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ συνολικού κόστους για την επιχείρηση, η οποία καταβλήθηκε σε όλους τους εργαζόμενους των Ξενοδοχείων Μεγάλη Βρεταννία, King George και Athens Capital

Ειδικότερα, ο βασικός μέτοχος της εταιρείας και η Διοίκηση της ΛΑΜΨΑ ανακοίνωσε τη χορηγία πρόσθετης καθαρής μετά από φόρους και κρατήσεις αμοιβής ύψους 1.000€ για όλους τους εργαζόμενους των τριών κεντρικών ξενοδοχείων της Αθήνας ανεξαιρέτως.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός