Η παγκόσμια ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι πιθανό να αποδειχθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο και τα υπό κατασκευή έργα δεν είναι αρκετά για να συμβαδίσει, εκτιμά ένας  από τους κορυφαίους traders καυσίμων στην Ιαπωνία.

«Τα ανακοινωθέντα έργα στον κόσμο εξακολουθούν να μην αναπληρώνουν την παροχή που απαιτείται όταν εξετάζουμε την ενεργειακή μετάβαση που θα διαρκέσει αρκετές δεκαετίες», δήλωσε ο Kenichi Hori, πρόεδρος του ιαπωνικού εμπορικού οίκου Mitsui & Co., σε συνέντευξή του στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα.

Η Hori επανέλαβε τους μεγάλους εξαγωγείς, όπως η Chevron Corp. και η Shell Plc, λέγοντας ότι το φυσικό αέριο θα παίξει μακροπρόθεσμο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Τα σχόλιά του έρχονται καθώς ο ανταγωνισμός για το LNG έχει ενταθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την Ευρώπη να επιδιώκει να περιορίσει την εξάρτησή της από τη Μόσχα για φυσικό αέριο και οι αναδυόμενες χώρες να στοχεύουν σε μακροπρόθεσμες συμφωνίες για να αποφύγουν μελλοντικές ελλείψεις.

Αυξημένα κέρδη

Όπως γράφει το Bloomberg, η Mitsui και οι άλλοι μεγάλοι εμπορικοί οίκοι της Ιαπωνίας ασχολούνται σε μεγάλο βαθμό με το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και τον άνθρακα. Η Berkshire Hathaway Inc. του Γουόρεν Μπάφετ νωρίτερα φέτος αύξησε το μερίδιό της στις εταιρείες αυτές, που ενέγραψαν σημαντικά κέρδη λόγω των υψηλών τιμών των εμπορευμάτων και του αδύναμου γιεν.

Οι χώρες και οι εταιρείες βλέπουν το LNG ως ένα καθαρότερο ορυκτό καύσιμο που μπορεί να μειώσει τις εκπομπές, αλλά η προσφορά αναμένεται να είναι περιορισμένη μέχρι περίπου το 2026, όταν έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν νέα έργα. Η παγκόσμια ζήτηση LNG προβλέπεται να αυξάνεται κατά 3,4% ετησίως την περίοδο 2022-2026 και να φτάσει τους 444 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, σύμφωνα με το BloombergNEF.

Η διασφάλιση της ποικιλομορφίας των πηγών εφοδιασμού είναι πιθανό να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια στην Ιαπωνία, σύμφωνα με τον Hori. «Έχουμε έργα στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική», είπε.

Όταν ρωτήθηκε εάν η Mitsui ενδιαφέρεται να υπογράψει συμβόλαιο με το Κατάρ, το οποίο αναζητά αγοραστές από την τεράστια επέκταση της παραγωγής του, ο Hori είπε ότι το έθνος της Μέσης Ανατολής είναι μια «σημαντική πηγή LNG», καθώς η Ιαπωνία επιδιώκει περαιτέρω διαφοροποίηση.

Μαζί με το αέριο και το LNG, είναι σημαντικό για τη Mitsui να έχει «πολλές οδούς» για την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένων των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της αμμωνίας και του υδρογόνου, υπογράμμισε ο Hori. Η εταιρεία ανακοίνωσε πρόσφατα μια επένδυση 960 δισεκατομμυρίων γιεν (6,4 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ένα υπεράκτιο αιολικό έργο στα ανοιχτά της ανατολικής ακτής της Ταϊβάν και διερευνά ευκαιρίες στην ηλεκτρονική μεθανόλη – ένα συνθετικό συστατικό που παράγεται από εκπομπές υδρογόνου και άνθρακα.

«Όλα αυτά τα έργα πρόκειται να διαμορφώσουν το μέλλον του χαρτοφυλακίου μας που μεταβαίνει από μια παραδοσιακή ενεργειακή επιχείρηση σε μια εποχή χαμηλής έντασης άνθρακα», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια