Ανταποδοτικό θα είναι ένα μέρος του τέλους αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός και αφορά την επιβάρυνση που καταβάλει ο ένοικος ξενοδοχειακής μονάδας ανά διανυκτέρευση.

Σύμφωνα με τους νέους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, το τέλος θα αντικαταστήσει το φόρο διαμονής και πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού, η οποία συνεργάζεται στο θέμα αυτό με το Υπουργείο Οικονομικών, είναι ένα μέρος του να κατευθυνθεί σε έργα αντιμετώπισης των συνεπειών από φυσικές καταστροφές.

Πόλεμος στη Μέση Ανατολή: Ορατές οι πρώτες επιπτώσεις στον τουρισμό

Ακόμη η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει πλήρως στο πως ακριβώς θα εφαρμοστεί το τέλος (ποσοστό ή απόλυτο ποσό) ωστόσο αυτό που φαίνεται να προκρίνεται και επιζητεί και η Υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη είναι να μην ισχύει για την χειμερινή περίοδο οριζόντια σε όλη τη χώρα.

Οι φυσικές καταστροφές 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών έχει προαναγγείλει το τέλος επισημαίνοντας ότι «για να καλυφθεί σε μόνιμη βάση το ετήσιο κόστος των φυσικών καταστροφών, επιβάλλεται τέλος αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής στα τουριστικά καταλύματα, και πλέον στη βραχυχρόνια μίσθωση, το οποίο αντικαθιστά το φόρο διαμονής. Το όφελος από αυτό το τέλος υπολογίζεται σε 240 εκατ. ετησίως και χρησιμοποιείται για την ανωτέρω μόνιμη αύξηση του λογαριασμού που καλύπτει το κόστος αποκατάστασης από τις φυσικές καταστροφές».

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό η κυβέρνηση συνδέει το τέλος διαμονής με την ανταποδοτικότητα. Τα πρώτα χρόνια ένα μέρος του τέλους, θα χρηματοδοτεί μελέτες ωρίμανσης διαφόρων έργων και τα επόμενα χρόνια σταδιακά συγκεκριμένα έργα σε διάφορους τουριστικούς προορισμούς.

Επισημαίνεται ότι οι ξενοδοχειακοί φορείς ήταν αντίθετοι στην επιβολή τέλους διαμονής ωστόσο πρότειναν τον εξορθολογισμό του τέλους επιτηδεύματος και την ενοποίηση του με τον φόρο διαμονής με στόχο την ανταποδοτικότητα τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός
Τουρισμός: Τι είναι το «Gig-Tripping» που κυριαρχεί στις ταξιδιωτικές τάσεις
Τουρισμός |

Το «Gig-Tripping» είναι η τελευταία ταξιδιωτική τάση που επιβάλλεται να δοκιμάσετε

Καθώς πλησιάζει το καλοκαίρι, αυτός ο δημοφιλής όρος αποκτά ολοένα και περισσότερους οπαδούς - Ποιες πόλεις και χώρες είναι ιδανικές και οικονομικές για το συγκεκριμένο τύπου διακοπών

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών
Τουρισμός |

Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος: Αποφάσεις για τις πολιτικές προτεραιότητες ενόψει των ευρωεκλογών

Με τις ευρωπαϊκές εκλογές και την ουγγρική προεδρία της ΕΕ προ των πυλών, οι ηγέτες του κλάδου της φιλοξενίας είχαν την ευκαιρία να προβληματιστούν και να συναποφασίσουν για τις πολιτικές προτεραιότητες