Σε μια σπάνια διεθνή εμφάνιση μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν μίλησε σε ζωντανό ακροατήριο στο τρίτο φόρουμ Belt and Road στο Πεκίνο την Τετάρτη.

Κατά την ομιλία του στην τελετή έναρξης, ο Πούτιν κάλεσε άλλες χώρες να συμμετάσχουν στην ανάπτυξη της Διαδρομής της Βόρειας Θαλάσσιας και παράλληλα εξήρε την πρωτοβουλία του κινεζική Belt and Road (τον νέο Δρόμο του Μεταξιού).

Μιλώντας σε 1.000 αντιπροσώπους που εκπροσωπούνται από περισσότερες από 130 χώρες, ο Πούτιν είπε ότι συμφωνεί με τον Κινέζο Πρόεδρο, Σι Τζινπίνγκ ότι η ιδέα Belt and Road «εξελίσσεται στο πλαίσιο των πολυμερών προσπαθειών» για την αύξηση της παγκόσμιας συνεργασίας.

Στο Πεκίνο ο Πούτιν – Ο νέος Δρόμος του Μεταξιού και το τετ α με τον Σι

Σύμφωνα με το Reuters, λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του ο ρώσος πρόεδρος, μια ομάδα Ευρωπαίων αντιπροσώπων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Γάλλου πρωθυπουργού Ζαν-Πιέρ Ραφαρέν, αποχώρησαν από την αίθουσα.

«Στο ευρωπαϊκό τμήμα της Ρωσίας, σχηματίζουμε έναν διεθνή διάδρομο βορρά-νότου… Συνδέει τα ρωσικά λιμάνια στη Βαλτική και την Αρκτική με τα λιμάνια στις ακτές του Περσικού Κόλπου και του Ινδικού Ωκεανού».

Το North Sea Route είναι μια ναυτιλιακή διαδρομή μήκους 3.480 μιλίων μεταξύ του Ειρηνικού και του Ατλαντικού ωκεανού που εκτείνεται από τις εισόδους των στενών Novaya Zemiya στα δυτικά κατά μήκος της ρωσικής αρκτικής ακτής πάνω από τη Σιβηρία.

«Η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο», είπε ο Πούτιν. «Γι’ αυτό η συνδεσιμότητα όλων των εταίρων είναι σημαντική για τις σχέσεις μεταξύ των εταίρων».

Η  επιτυχής ανάπτυξη του NSR «θα καταστήσει τη Ρωσία κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο και τις επικοινωνίες μεταξύ Ασίας και Ευρώπης», σύμφωνα με ανάλυση του Foreign Policy .

Τετ α τετ

Ο Πούτιν συνάντησε τον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ την Τετάρτη στο Πεκίνο στο πλαίσιο της προσπάθειας να ενισχύσουν την «άνευ όρων» συνεργασία τους .

Ο Πούτιν αποκάλεσε τον Σι για μία ακόμα φορά «αγαπητό του φίλο» και επαίνεσε την Πρωτοβουλία Belt and Road που έφερε τον κόσμο κοντά.

«Η Ρωσία και η Κίνα, όπως και οι περισσότερες χώρες του κόσμου, μοιράζονται την επιθυμία για ίση, αμοιβαία επωφελής συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί παγκόσμια βιώσιμη και μακροπρόθεσμη οικονομική πρόοδος και κοινωνική ευημερία, με σεβασμό στην ποικιλομορφία του πολιτισμού και το δικαίωμα του καθενός. Κρατήστε το δικό του μοντέλο ανάπτυξης», είπε ο Πούτιν.

Ο Πούτιν, ο οποίος έχει συμμετάσχει σε προηγούμενες συνόδους κορυφής του BRI, έφερε μια ανώτερη αντιπροσωπεία από τη Μόσχα.

Μεταξύ των ανώτατων Ρώσων αξιωματούχων ήταν ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος πρόκειται να επισκεφθεί τη Βόρεια Κορέα σύντομα , ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ, ο κορυφαίος υπάλληλος πετρελαίου και φυσικού αερίου, και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντμίτρι Τσερνισένκο.

Συμμετείχαν επίσης ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, ο οικονομικός βοηθός του Κρεμλίνου Μαξίμ Ορέσκιν, ο βοηθός εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ, ο υπουργός Οικονομίας Μαξίμ Ρεσέτνικοφ και ο Ιγκόρ Μοργκούλοφ, πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κίνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή