Μπορεί, οι Έλληνες καταναλωτές να παραπονιούνται ότι οι τιμές των ζαρζαβατικών έχουν εκτοξευτεί στα ύψη και οι σαλάτες έχουν καταστεί είδος πολυτελείας, αλλά θα έτριβαν τα μάτια τους με τις τιμές των ακριβότερων σαλατών στο κόσμο, κι ας παραπονιούνται τα ΜΜΕ για χωριάτικη που κάνει 15 ευρώ σε τουριστικά νησιά.

Οι, κατά τα άλλα ταπεινές, σαλάτες μετατρέπονται σε πολυτελείς λιχουδιές σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, με σπάνια και ποιοτικά υλικά να απογειώνουν τις γεύσεις και την εμφάνιση.

Οι τιμές σε αυτές τις ακριβές σαλάτες αντικατοπτρίζουν την προσπάθεια και την ποιότητα που καταβάλλεται σε κάθε πιάτο, καθιστώντας τα να αξίζουν κάθε δεκάρα για όσους αναζητούν μια γαστρονομική υπερβολή.

Οι 10 ακριβότερες πίτσες στον κόσμο

Από εκλεπτυσμένες ανατροπές σε κλασικές συνταγές έως μοναδικούς συνδυασμούς υλικών, αυτές οι σαλάτες προσφέρουν μια πανδαισία για τις αισθήσεις και μια κομψή γευστική εμπειρία που δικαιολογεί τις υψηλές τιμές τους.

Ο κόσμος του γκουρμέ φαγητού συχνά μας συναρπάζει, ειδικά όταν τα απλά, καθημερινά πιάτα μετατρέπονται σε θεσπέσια απόλαυση. Ένα τέτοιο γαστρονομικό θαύμα είναι η σαλάτα.

Οι σαλάτες είναι συνήθως η υγιεινή και οικονομική επιλογή γεύματος στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά λιγότερο όταν γαρνίρονται με σπάνια και ποιοτικά βότανα, φρούτα και λαχανικά. Ενώ οι σαλάτες συνήθως θεωρούνται υγιεινά και οικονομικά γεύματα, ορισμένοι σεφ τα έχουν μετατρέψει σε πολυτελείς λιχουδιές και έχουν πάρει μια κομψή διάσταση σε μερικά από τα κορυφαία εστιατόρια του κόσμου, από τις γεμάτες ουρανοξύστες λεωφόρους της Νέας Υόρκης μέχρι τις πολυτελείς συνοικίες του Λονδίνου και του Παρισιού.

Η ιστοσελίδα The Richest κατήρτισε λίστα με τις δέκα από τις πιο ακριβές σαλάτες στον κόσμο. Αυτές δεν είναι οι καθημερινές πρασινάδες που έρχονται για να συνοδέψουν κάποιο κυρίως πιάτο. Καθεμία ενσαρκώνει τη γαστρονομική υπερβολή των διάσημων σεφ που συναγωνίζονται για αστέρια Μισελέν.

Αν και η τιμή προκαλεί ίλιγγο στους περισσότερους, η τιμή αντικατοπτρίζει την προσπάθεια και την ποιότητα που αφιερώνεται σε κάθε πιάτο.

10 The Caesar Salad (The Grill Room, The Ritz-Carlton) Τιμή: $49

Η σαλάτα Caesar του Ritz-Carlton απογειώνει την έννοια με την κομψή παρουσίασή της που αποτελεί οφθαλμόλουτρο πριν καν την γευτεί ο ουρανίσκος. Με την πρώτη ματιά, μια σαλάτα του Καίσαρα είναι συνήθως μια απλή σαλάτα που δεν δικαιολογεί την τιμή των 49 δολαρίων, αλλά η κουζίνα είναι μια πανδαισία τόσο για τις αισθήσεις όσο και για το στομάχι σας.

Το Grill Room στο Ritz-Carlton παίρνει τα βασικά συστατικά για μια σαλάτα του Καίσαρα –όπως τραγανό μαρούλι, κρουτόν, πικάντικο dressing και ψιλοξυσμένη παρμεζάνα– προτού οι σεφ χρησιμοποιήσουν μια ξεχωριστή μέθοδο προετοιμασίας για να εξασφαλίσουν ότι κάθε μπουκιά προσφέρει όχι μόνο γεύση, αλλά επίσης την πολυτελή εμπειρία που είναι συνώνυμη με το The Ritz-Carlton.

9 The Cobb Salad (Blue Hill At Stone Barns) Τιμή: $50

Οι κήποι και τα μποστάνια του Stone Barns

Το Blue Hill στο Stone Barns στο Pocantico της Νέας Υόρκης, είναι γνωστό για την γευστική του εμπειρία από την  φάρμα στο τραπέζι και η σαλάτα του δεν αποτελεί εξαίρεση. Η σαλάτα Cobb στο Stone Barns είναι μια εποχική σαλάτα φτιαγμένη με υλικά από τη φάρμα του εστιατορίου.

Το βασικό στρώμα της σαλάτας είναι ένα κρεβάτι με φρέσκα λαχανικά που προέρχονται από τη βιολογική φάρμα του Blue Hill. Η σαλάτα καλύπτεται με σπιτικό καπνιστό μπέικον, ώριμες φέτες αβοκάντο και θρυμματισμένο μπλε τυρί, αποσπώντας την προσοχή της γλώσσας  για ώρα ώστε η τιμή να μην σας φαίνεται τόσο τσουχτερή.

8 The Caesar Salad (Spago, Beverly Hills) Τιμή: $52

Το Beverly Hills’ Spago προσφέρει μια καλιφορνέζικη πινελιά στην παραδοσιακή σαλάτα του Καίσαρα, έναν ποικίλο συνδυασμό γεύσεων και φρέσκων, τραγανών λαχανικών που συνδυάζονται για να φτιάξουν ένα αλμυρό πιάτο. Μια παραδοσιακή σαλάτα του Καίσαρα φτιαγμένη με μαρούλι ρομαίν, τυρί παρμεζάνα, κρουτόν, σάλτσα Worcestershire, πάστα γαύρου και πικάντικο dressing είναι ένα από τα πιο γνωστά πιάτα του φημισμένου εστιατορίου.

Η εκδοχή της σαλάτας του Καρντίνι από το Spago έχει τιμή $52, αλλά το κομψό μείγμα υλικών του εστιατορίου διασφαλίζει ότι κάθε μπουκιά αξίζει κάθε δεκάρα.

7 The Seafood Cobb Salad (The Polo Bar, The Westin Hotel, Νέα Υόρκη) Τιμή: $54

Το Polo Bar στο The Westin προσφέρει μια αξέχαστη γευστική εμπειρία, έναν απολαυστικό συνδυασμό της γενναιοδωρίας της θάλασσας και των φρέσκων προϊόντων. Ένα spin-off της δημιουργίας του Robert Cobb με μικρές παραλλαγές για να γίνει φιλικό προς το κετο, αποτελείται από γαρίδες, κομμάτια καβουρόψυχας, καρυκευμένες γαρίδες, αβοκάντο, μπέικον, μπλε τυρί και ντομάτες.

Σερβίρεται σε γενναιόδωρη μερίδα στο Polo Bar του Westin Hotel και με τιμή $54, η σαλάτα μπορεί επίσης να στολιστεί με λίγη βινεγκρέτ λεμόνι, συμπληρώνοντάς με γεύση εσπεριδοειδών.

6 The Caesar Salad (The Grill Room, The Four Seasons Hotel, Νέα Υόρκη) Τιμή: $56

Η σαλάτα Caesar του The Four Seasons Hotel είναι μια άλλη παραλλαγή της εφεύρεσης του Σίζαρ Καρντίνι, η οποία αποτελείται κυρίως από μαρούλι ποικιλίας Little Gem, τυρί παρμεζάνα, λευκό γαύρο πλούσιο σε umami και focaccia streusel. Με κόστος $56, αυτό το δημοφιλές ραφινάτο πιάτο ευχαριστεί τους πελάτες που συνήθως σερβίρεται ως συνοδευτικό στο Grill Room του ξενοδοχείου.

Η ιστορία της σαλάτας του Καίσαρα την έχει δει να περνάει από πολλές παραλλαγές από πολλούς σεφ, ένας καλός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται περισσότερες από δύο φορές σε μια λίστα με τις πιο ακριβές σαλάτες στον κόσμο.

5 The Waldorf Salad (The Savoy, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο) Τιμή: $58

Τα Grand Hotels έχουν τόσο πλούσια ιστορία που έχουν συνδεθεί με συγκεκριμένα πιάτα. Η σαλάτα Waldorf δημιουργήθηκε το 1896 στο ξενοδοχείο Waldorf-Astoria στη Νέα Υόρκη και έχει γίνει βασικό πιάτο σε πολλά μενού σε εκλεπτυσμένα εστιατόρια σε όλο τον κόσμο.

Έχοντας σαν βάση μια απλή σαλάτα με φρούτα και ξηρούς καρπούς, διάφορα εστιατόρια έχουν φτιάξει τη δική τους εκδοχή του πιάτου, αλλά η παραλλαγή του The Savoy μπαίνει σε αυτή τη λίστα όχι μόνο για την τιμή, αλλά και για το τραγανό μείγμα των συστατικών του. Το Savoy, όπου απασχολείται ο διάσημος σεφ Γκόρντον Ράμσεϊ, ανεβάζει τη σαλάτα Waldorf σε ένα εξαιρετικό επίπεδο με τιμή $58 και αποτελείται από μερικά βασικά φρούτα όπως φρέσκα μήλα, καρύδια και σταφύλια ποτισμένα με μαγιονέζα.

4 The Caesar Salad (Guy Savoy, Παρίσι, Γαλλία) Τιμή: $64

Ο Γκι Σαβόι

Η σαλάτα του Καίσαρα αποτελεί βασικό στοιχείο του εστιατορίου French Guy Savoy. Ο θρύλος λέει ότι ο Ιταλοαμερικανός εστιάτορας Σίζαρ Καρντίνι εφηύρε το πιάτο τη δεκαετία του 1920.

Ο Καρντίνι το έφτιαξε από την αρχή με τα διαθέσιμα λαχανικά και το χυμό λεμονιού που είχε στη διάθεσή του κατά τη διάρκεια ενός πολυάσχολου Σαββατοκύριακου της 4ης Ιουλίου στο εστιατόριό του στην Τιχουάνα του Μεξικού. Δεν ήξερε ότι η δημιουργία του θα δημιουργούσε παγκόσμια αίσθηση.

Μερικά εστιατόρια έχουν πάρει τη συνταγή του Καρντίνι και την τροποποίησαν προσθέτοντας τις δικές τους ανατροπές και συστατικά. Η σαλάτα κοστίζει 64 δολάρια στο εστιατόριο Guy Savoy στο Παρίσι και αξίζει την τιμή δεδομένου ότι η παραλλαγή τους είναι ο γαστρονομικός Πύργος του Άιφελ της σαλάτας.

Το Guy Savoy προσφέρει έναν απλό αλλά γευστικό συνδυασμό από μαρούλι ρομά, κρουτόν, τριμμένη παρμεζάνα και γαύρο, για να φτιάξετε ένα πιάτο που δελεάζει τους πελάτες.

3 The Cobb Salad (The Modern, Νέα Υόρκη) Τιμή: $75

Η σαλάτα Cobb του εστιατορίου The Modern είναι ένα γνώριμο πιάτο που έχει αντέξει στη δοκιμασία του χρόνου. Δημιουργήθηκε το 1937 από τον Ρόμπερτ Κομπ, ιδιοκτήτη του εστιατορίου Brown Derby στο Χόλιγουντ Καλιφόρνια, και αυτή η σαλάτα έχει γίνει εθνικό πιάτο στην Αμερική.

Αυτό που κάνει τη σαλάτα Modern’s Cobb μοναδική είναι ο συνδυασμός των συστατικών της. Συνήθως περιλαμβάνει έναν συνδυασμό από τραγανό μαρούλι, κάρδαμο, πικάντικο μπλε τυρί, τραγανά κομμάτια μπέικον, τρυφερό στήθος κοτόπουλου και βραστά αυγά, μεταξύ άλλων, που ενώνονται για να δημιουργήσουν έναν αρμονικό συνδυασμό γεύσης και υφής.

Η σαλάτα Cobb του The Modern κοστίζει $75, κερδίζοντας μια θέση σε αυτή τη λίστα.

2 The Florette Sea And Earth Salad (Hempel Hotel, Λονδίνο, UK) Τιμή: 1.013 $

Αυτό είναι ένα άλλο εστιατόριο με κουζίνα που συνδυάζει τη φρεσκάδα της θάλασσας με τα χαρίσματα της γης για να δημιουργήσει μια συμφωνία για μια υγιεινή σαλάτα. Η σαλάτα Florette Sea and Earth φτιάχτηκε για πρώτη φορά από τον διάσημο σεφ ΡαΪμόν Μπλαν στο Hempel Hotel στο Λονδίνο, με λαχανικά που καλλιεργήθηκαν στον κήπο του ξενοδοχείου.

Η σαλάτα φτιάχνεται με μια ποικιλία ακριβών υλικών, όπως λευκό χαβιάρι beluga, πατάτες, καβούρι Κορνουάλης, νεαρή σαλάτα floretta, σπαράγγια και τριμμένη τρούφα, και στη συνέχεια περιλούζεται με σάλτσα βαλσάμικο 30 ετών.

Το χαβιάρι λέγεται ότι είναι και αλμυρό και κρεμώδες προκαλώντας έκρηξη γεύσης. Η τρούφα είναι γήινη και umami με ζουμερό καβούρι ή αστακό.

Ο σεφ Μπλαν δημιούργησε το The Florette Sea and Earth Salad το 2003, με τιμή $1.013, για να γιορτάσει τα εγκαίνια του ξενοδοχείου Hempel.

1 The McCarthy Salad (The Beverly Hills Hotel, Beverly Hills) Τιμή: $1.912

Το διάσημο πιάτο στο The Beverly Hills Hotel πήρε το όνομά του από τον Νιλ ΜαΚάρθι, έναν ντόπιου αθλητή πόλο (με άλογα) και τακτικό επισκέπτη του Polo Lounge τη δεκαετία του 1940 – ο οποίος, κατά τη διάρκεια των επισκέψεών του, ζήτησε ένα συγκεκριμένο σύνολο υλικών για τη σαλάτα του που τελικά ενσωματώθηκε στο μενού του ξενοδοχείου.

Η σαλάτα McCarthy είναι μια ψιλοκομμένη σαλάτα φτιαγμένη με αστακό, χαβιάρι, αβοκάντο, τρυφερό κοτόπουλο και άλλα υλικά υψηλής ποιότητας που θα άδειαζαν έναν κήπο πλούσιο σε φρούτα. Ένας άλλος λόγος για τον οποίο αυτή η υγιεινή γαστρονομική κουζίνα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας οφείλεται στο dressing της.

Η σαλάτα McCarthy περιχύνεται με μουστάρδα, ψητό σκόρδο και μια καλή δόση βαλσάμικο ξύδι. Το ξενοδοχείο πούλησε τη σαλάτα στην τιμή των $1.912  για να τιμήσει την 110η επέτειο του ξενοδοχείου Beverly Hills του Λος Άντζελες.

Ακριβώς όταν νόμιζες ότι δεν θα μπορούσε να γίνει πιο εντυπωσιακό, η σαλάτα McCarthy σερβίρεται συνήθως με ένα μπουκάλι σαμπάνια Dom Perignon και ένα αναμνηστικό πορσελάνινο μπολ Bernard French.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή