Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες, καθώς οι πιέσεις από τη νέα άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων δεν ήταν εφικτό να απορροφηθούν, ειδικά μετά τη νέα παραδοχή του επικεφαλής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες 0,75% στις 33.414 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,85% στις 4.277 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,96% στις 13.186 μονάδες.

«Τα εισερχόμενα στοιχεία των τελευταίων μηνών δείχνουν συνεχή πρόοδο προς τους δύο στόχους της διπλής μας εντολής – μέγιστη απασχόληση και σταθερές τιμές», δήλωσε ο επικεφαλής της Fed, αλλά «προσγείωσε» απότομα την αγορά καθώς παραδέχτηκε ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλός και ότι πιθανότατα θα απαιτήσει χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη για να αποκλιμακωθεί.

Απίθανη θεωρεί ο Πάουελ μια νέα αύξηση των επιτοκίων εκτός αν…

«Μερικοί μήνες καλών στοιχείων είναι μόνο η αρχή αυτού που θα χρειαστεί για να οικοδομήσουμε την εμπιστοσύνη ότι ο πληθωρισμός κινείται σταθερά προς τα κάτω, προς τον στόχο μας», ανέφερε ο Πάουελ, ενώ αίσθηση προκάλεσε η δήλωση ότι η νομισματική πολιτική δεν είναι ακόμη πολύ σφιχτή.

Οι επενδυτές φάνηκε να συμπεραίνουν ότι η Fed πιθανότατα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον κατά την επόμενη συνεδρίασή της. Μετά τις δηλώσεις Πάουελ, η αγορά τιμολογεί πιθανότητες 99% ότι η κεντρική τράπεζα θα αφήσει τα επιτόκια αμετάβλητα, από περίπου 93% μία ημέρα πριν, σύμφωνα με το FedWatch της CME Group. Ωστόσο, παραμένει η αβεβαιότητα για το πώς ή αν η Fed θα κινηθεί με τα επιτόκια μακροπρόθεσμα, σχολίασε η Stephanie Lang, επικεφαλής επενδύσεων στην Homrich Berg.

«Υπάρχει ακόμη κάποια σύγχυση στην αγορά», δήλωσε η Lang. «Η Fed διστάζει να πει ότι η δουλειά της έχει τελειώσει. Και νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει μεταβλητότητα στην αγορά μέχρι να έχουμε μια σαφέστερη ιδέα για το πού θα κορυφωθούν τα επιτόκια».

Πέραν του Πάουελόμως, μεγάλη ανησυχία προκάλεσε στη Wall Street η νέα άνοδος στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς, η οποία έφτασε έως και το 4,996% σήμερα, πλησιάζοντας πιο κοντά στο επίπεδο του 5%. Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση πέρασε για τελευταία φορά το όριο του 5% το 2007.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων ξεχώρισε το -9% της Tesla, αφού η εταιρεία δεν ικανοποίησε τις προσδοκίες για τα κέρδη και τα έσοδα το τρίτο τρίμηνο. Ο Διευθύνων Σύμβουλος Elon Musk όμως διαβεβαίωσε ότι το Cybertruck της εταιρείας δεν θα παράγει πολύ θετικές ταμειακές ροές περισσότερο από ένα χρόνο μετά την έναρξη της παραγωγής.

Από την άλλη, κέρδη άνω του 16% σημείωσε η Netflix, αφού δημοσίευσε κέρδη τρίτου τριμήνου που ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις. Η εταιρεία έλαβε ώθηση από τις ισχυρές συνδρομές σε επίπεδο διαφημίσεων.

Στα μάκρο της ημέρας, η αγορά εργασίας δείχνει ότι είναι ισχυρή. Οι εβδομαδιαίες αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας έφτασαν τις 200.000, ένα άλλο σημάδι συνεχιζόμενης ισχύος στην οικονομία παρά τα υψηλότερα επιτόκια.

Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 14 Οκτωβρίου ανήλθαν στις 198.000, μειωμένες κατά 13.000 από το αναθεωρημένο επίπεδο της προηγούμενης εβδομάδας. Ο κινητός μέσος όρος 4 εβδομάδων ήταν 205.750, καταγράφοντας μείωση 1.000.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street