Οι μετοχές των κινεζικών αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν ηλεκτρικά οχήματα έκαναν «βουτιά» την Πέμπτη, καθώς η Tesla παρουσίασε απογοητευτικά αποτελέσματα για το τρίτο τρίμηνο την Τετάρτη, όπου η εταιρεία έπεσε έξω σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.

Ήταν η πρώτη φορά που η Tesla, του μεγιστάνα Ιλον Μασκ, ανακοίνωσε τόσο μεγάλες απώλειες σε κέρδη και έσοδα, από το δεύτερο τρίμηνο του 2019.

Το πρωί της Πέμπτης, οι μετοχές των κινεζικών κατασκευαστών ηλεκτρικών οχημάτων BYD και Xpeng που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ υποχώρησαν κατά 2,18% και 8,76% αντίστοιχα. Η μετοχή της Li Auto υποχώρησε κατά 3,14%, ενώ οι αντίστοιχες μετοχές των εταιρειών Nio και Geely σημείωσαν πτώση κατά 8,36% και 3,97% αντίστοιχα στο Χονγκ Κονγκ.

Γερμανία: Ανησυχία της αυτοκινητοβιομηχανίας για τον ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο ΕΕ-Κίνας

Κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου της Tesla την Τετάρτη, ο Μασκ προειδοποίησε ότι το Tesla Cybertruck – το ηλεκτρικό φορτηγό φορτηγού πλήρους μεγέθους με μπαταρία – δεν θα προσφέρει σημαντική θετική ταμειακή ροή για 12 έως 18 μήνες μετά την έναρξη της παραγωγής.

Ο Μασκ είπε ότι η εταιρεία εργάζεται για να μειώσει τις τιμές των αυτοκινήτων της εν μέσω υψηλών επιτοκίων, αλλά είναι πολύ δύσκολο.

«Ανησυχώ για το περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων στο οποίο βρισκόμαστε», είπε, προσθέτοντας ότι θα είναι πολύ πιο δύσκολο για τους καταναλωτές να αγοράσουν αυτοκίνητα εάν τα επιτόκια αυξηθούν περαιτέρω.

Η μετοχή της Tesla έκλεισε με πτώση κατά 4,78% την Τετάρτη. Άλλοι ανταγωνιστές EV με έδρα τις ΗΠΑ, όπως η Lucid και η Rivian, κατέγραψαν μεγάλη βουτιά στις μετοχές τους, περισσότερο από 9% την ίδια ημέρα. Η μετοχή της Lucid υποχώρησε καθώς ανέφερε παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων τρίτου τριμήνου που απογοήτευσαν την Wall Street.

Τα πρωτεία στην BYD

Τους πρώτους έξι μήνες του έτους, η BYD ήταν ο κορυφαίος κατασκευαστής ηλεκτρικών οχημάτων στον κόσμο, συνεισφέροντας το 21% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Canalys. Η Tesla έμεινε πίσω στη δεύτερη θέση με μερίδιο αγοράς 15%, ενώ η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen κατείχε μερίδιο αγοράς 7% στην τρίτη θέση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green