Η φρενίτιδα του χρηματιστηρίου γύρω από τα φάρμακα κατά της παχυσαρκίας δημιουργεί μια φούσκα, σύμφωνα με έναν αναλυτή της Kepler Cheuvreux.

Οι μετοχές της εταιρείας Ozempic Novo Nordisk A/S έχουν αυξηθεί περισσότερο από 50% φέτος, τροφοδοτούμενη από τον θόρυβο γύρω από τα φάρμακα για την απώλεια βάρους, όπως το επιτυχημένο σκεύασμα Wegovy. Ωστόσο, ο Ντέιβιντ Εβανς, αναλυτής της Kepler Cheuvreux εκτιμά ότι η αποτίμηση έχει γίνει πλέον «πολύ πιεσμένη».

Φρενίτιδα για τα φάρμακα αδυνατίσματος νέας γενιάς

«Πιστεύουμε ότι η φρενίτιδα της παχυσαρκίας είναιμια φούσκα, αλλά τι θα σκάσει;» Ο Έβανς έγραψε σε ένα σημείωμα, επαναλαμβάνοντας τη σύσταση για διακράτηση της μετοχής. «Δεν βλέπουμε οδηγούς βραχυπρόθεσμα».

Novo: Η πιο πολύτιμη εισηγμένη

Η γνώμη του αναλυτή παρέχει μια νότα προσοχής προς τη Novo, η οποία ξεπέρασε τον κολοσσό πολυτελείας LVMH ως η πιο πολύτιμη εισηγμένη εταιρεία της Ευρώπης τον περασμένο μήνα. Οι αναλυτές της Goldman Sachs Group Inc. αυτή την εβδομάδα προέβλεψαν ότι η αγορά φαρμάκων για την παχυσαρκία θα μπορούσε να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030.

Σύμφωνα με τον Evans, το άλμα της μετοχής από τον Αύγουστο – όταν μια μελέτη διαπίστωσε ότι το Wegovy μείωσε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών – υποδηλώνει ότι οι συναινετικές εκτιμήσεις για τις κορυφαίες πωλήσεις του φαρμάκου πρέπει να διπλασιαστούν ξανά σε περισσότερα από 25 δισεκατομμύρια δολάρια για να δικαιολογηθεί η κίνηση της τιμής της μετοχής.

Η μετοχή της Novo διαπραγματεύεται με περίπου 34 φορές τα αναμενόμενα κέρδη, διπλάσια σε σχέση με τη μέση αναλογία τιμής προς κέρδη για τις μετοχές του δείκτη Stoxx 600 του κλάδου υγείας, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.

«Πιθανώς λόγω της μοναδικής ελκυστικότητάς της, η αποτίμηση της Novo έχει γίνει μεγαλώσει πολύ σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο και τους αντίστοιχους», είπε ο Έβανς. «Η υψηλή αποτίμηση απαιτεί πολύ περισσότερη ανάπτυξη».

Ορισμένοι αναλυτές που παρακολουθεί το Bloomberg είναι πιο απαισιόδοξοι από τον Έβανς. Εκείνοι της Jefferies και της Societe Generale βλέπουν και τις δύο πιθανότητες για πτώση των μετοχών περίπου 40%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή