Χθες Τρίτη 5 Σεπτεμβρίου συντελέσθη μια αλλαγή στην πρωτοκαθεδρία στις ευρωπαϊκές αγορές, κάτι που τελευταία φορά συνέβη πριν από 2,5 χρόνια.

Η Novo Nordisk έγινε η πιο πολύτιμη εταιρεία με όρους κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, ξεπερνώντας τον γαλλικό όμιλο ειδών πολυτελείας LVMH με την κεφαλαιοποίησή της να φθάνει στα 428 δισ. ευρώ.

Δανία: Πώς η «όρεξη» για χάπια αδυνατίσματος στις ΗΠΑ επηρεάζει νόμισμα και επιτόκια

Επί της ουσίας χθες η δανέζικη φαρμακευτική εταιρεία κατοχύρωσε την πρώτη θέση, καθώς την περασμένη Παρασκευή είχε καταφέρει επίσης να ξεπεράσει την LVMH για ένα μικρό διάστημα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης.

Όμως η Novo Nordisk δεν είχε μόνο διάθεση να μην χάσει την πρωτοκαθεδρία, αλλά άνοιξε περαιτέρω τη διαφορά με την LVMH, καθώς η κεφαλαιοποίηση της πρώτης βρίσκεται στα 425 δισ. δολάρια, την ίδια ώρα που της δεύτερης έχει κατρακυλήσει στα 366 δισ. δολάρια.

«Ζωή σαν παραμύθι»

Η πορεία της δανέζικης εταιρείας θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από παραμύθι του εθνικού παραμυθά της σκανδιναβικής χώρας, του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

Αν τα παραμύθια κρύβουν μια δόση αλήθειας από την πραγματική ζωή, τότε η ρήση αυτή βρίσκει λαμπρό παράδειγμα για τη Novo Nordisk, από τη στιγμή που αν μη τι άλλο είχε αρκετή δόση τύχης με το μέρος της.

Η ιστορία αρχίζει το 2010, όταν η Υπηρεσία Φαρμάκων και Τροφίμων (FDA) ενέκρινε το φάρμακο Victoza της Novo Nordisk για τον διαβήτη. Το φάρμακο αυτό όμως έκρυβε και μια παρενέργεια που όπως εξελίχθηκε μόνο για κακό δεν ήταν: προκαλούσε μείωση βάρους.

Το 2014 πάλι στις ΗΠΑ εγκρίνεται το Novo Saxenda ένα ενέσιμο φάρμακο για την παχυσαρκία, το οποίο όμως βασίζεται στην ίδια φαρμακευτική ουσία με το Victoza τη λιραγλουτίδη.

Το 2017 πειραματίζεται με μια νέα θεραπεία για τον διαβήτη μεγαλύτερης διάρκειας, ωστόσο η θεραπεία αυτή βασίζεται σε μια άλλη ουσία τη σεμαγλουτίδη.

Με αυτή την ουσία ως βάση, κυκλοφορεί το φάρμακο Ozempic το οποίο όπως και το Victoza προκαλεί απώλεια βάρους.

Πλέον με την εταιρεία να έχει στραφεί στη μάχη κατά της παχυσαρκίας, το 2021 λαμβάνει από την FDA έγκριση για να κυκλοφορήσει το Wegovy περιέχοντας τη σεμαγκλουτίδη ως φάρμακο κατά της παχυσαρκίας.

«Προορισμός» η κορυφή

Από εκεί κι έπειτα τα υπόλοιπα ήταν θέμα χρόνου για να συμβούν. Το Wegovy περνάει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και αρχίζει να κυκλοφορεί στη μία μετά την άλλη στις ευρωπαϊκές χώρες.

Το 2023, το φάρμακο εγκαθιδρύεται στην ευρωπαϊκή αγορά, τα κέρδη της εταιρείας μεγαλώνουν και μαζί τους η αξία της μετοχής της εταιρείας.

Ήταν 1η Σεπτεμβρίου όταν ο γαλλικός όμιλος LVMH έχανε την κορυφή με όρους κεφαλαιοποίησης στην Ευρώπη, στιγμιαία όπως αποδείχθηκε.

Χρειάσθηκαν μόλις 2 συνεδριάσεις για να παραδώσει τα «σκήπτρα» μετά από 2,5 χρόνια σε μια εταιρεία στα βόρεια της Γηραιάς Ηπείρου.

Στη χώρα που γεννήθηκε ένας από τους πιο γνωστούς παραμυθάδες στον κόσμο τη Δανία, η Novo Nordisk ζει το δικό της παραμύθι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή