Ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη και ουσιαστική επαναλειτουργία των Ναυπηγείων Ελευσίνας μετά την επικύρωση από το αρμόδιο δικαστήριο της συμφωνίας εξυγίανσης και του επενδυτικού σχεδίου της ONEX Elefsis Shipyards. Την έκδοση της απόφασης γνωστοποίησε ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου για το νέο ασφαλιστικό.

Ναυπηγεία Ελευσίνας: Εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο δάνειο ύψους 125 εκατ. δολαρίων στην ΟΝΕΧ

Με την απόφαση ρυθμίζονται υποχρεώσεις των ναυπηγείων συνολικού ύψους 250 εκατομμυρίων προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους εργαζόμενους, το Πολεμικό Ναυτικό και τις πιστώτριες τράπεζες. Παράλληλα η ΟΝΕΧ Elefsis Shipyards δεσμεύεται να επενδύσει μεσοπρόθεσμα 250 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη των υποδομών του ναυπηγείου.

Το σχέδιο εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας είχε υπογραφεί τον προηγούμενο Νοέμβριο από τον τότε υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, τον Πάνο Ξενοκώστα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Onex Elefsis Shipyards, και τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους φορείς. Υπενθυμίζεται ότι το επιχειρησιακό σχέδιο της ONEX θα χρηματοδοτηθεί και με ομολογιακό δάνειο ύψους 125 εκατομμυρίων δολαρίων από την αμερικανική κρατική αναπτυξιακή τράπεζα DFC (U.S. International Development Finance Corporation – DFC).

Η συμφωνία

Η συμφωνία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας διαμορφώνει ένα βιώσιμο μοντέλο επανεκκίνησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας καθώς όπως υποστηρίζει η ΟΝΕΧ:

  • Υλοποιείται μια άμεση επένδυση 170 εκατ. δολαρίων
  • Διασφαλίζονται όλες οι υφιστάμενες θέσεις εργασίας (600)
  • Διατίθενται οφειλές και αποζημιώσεις ύψους 41 εκατ. ευρώ στους εργαζομένους
  • Δημιουργούνται 1.400 νέες θέσεις εργασίας μέσα σε 3 χρόνια. Με τον συνολικό αριθμό των εργαζομένων να ανέρχεται στους 2.000
  • Παράγονται επιπλέον έσοδα 1,1 δισ. ευρώ για το Ελληνικό Δημόσιο (άμεσοι και έμμεσοι φόροι, ασφαλιστικές εισφορές) κατά τα επόμενα 25 έτη
  • Ενισχύεται η ελληνική οικονομία με περισσότερα από 1,6 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθούν σε εγχώριους προμηθευτές και την ελληνική βιομηχανία

Υπενθυμίζεται επίσης ότι τα Ναυπηγεία Ελευσίνας και η ΟΝΕΧ έχουν επιλεγεί ως συνεργάτης από τον ιταλικό ναυπηγικό όμιλο Fincantieri στο πλαίσιο της διεκδίκησης του προγράμματος ναυπήγησης κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά